Stretneme sa v raji

Stretneme sa v raji https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/401495/bmid_stretneme-sa-v-raji-LoM-401495.jpg 4 52 12

Thorkild Aske série

< 2. díl >

Thorkild Aske je smoliar, ktorému nevyšla ani vlastná samovražda. A jeden z najbizarnejších vyšetrovateľov, akého ponúka súčasná severská krimi. Život skôr predstiera ako žije, kedysi elitný policajt skončil vo väzení a prišiel o všetko, čo mal kedy rád. Medzi jeho najväčšie sny patrí, aby mu jeho psychiater opäť predpísal tabletky na úzkosť. Bývalý policajný vyšetrovateľ neochotne súhlasí, že bude autorke kriminálnych románov pomáhať pri práci na novej knihe. Jej predošlého konzultanta zavraždila depresívna manželka a Thorkild sa jej zdá ako vhodná náhrada. Pripravovaný román by mal byť založený na skutočnom prípade dvoch dievčat, ktoré bez stopy zmizli z detského domova. Thorkild je však magnet na problémy a nič nepôjde tak ľahko, ako na prvý pohľad vyzeralo.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Premedia
Originální název:

Møt meg i paradis , 2018


více info...

Chesterton
Chesterton
31.01.2024 2 z 5

[audiokniha]
Poctivý severský psycho, na který mě nalákal Martin Finger.
V zásadě mě to bavilo, ale opravdu hlavní zásluhu na tom měl skvělý interpret!

Je to sociopsychologický detektivní román mapující severskou realitu
Realitu jinak memocné společnosti než je ta naše.
Že Askem Thorkild zobe? Však i v Česku je léková závislost obrovský problém ...
Bezduchý humanoid je za mě hláška dne :o)
A pak proběhne zběsilé finále, vy se ohlédnete a řeknete si "aha, tak jo"...
Zkrátka a dobře, za víc jak dvě tenhle norský zázrak není, ale určitě jsem se nenudila a to někomu stačí.
2/2

mila2411
mila2411
03.11.2023 5 z 5

Jedno z velikých přeqapení! Koupeno jako čistý TIP: zlevněná audiokniha v Levných knihách. Nalákal mě hlavně Martin Finger coby interpret a JO. Severská krima toho NEJ ražení! Thorkild mě chytnul a nepustil a hned jsem si koupil první díl - trošku nesystémové, ale nakonec to nijak navadilo :-)


baryska0751
baryska0751
15.02.2023 5 z 5

(SPOILER) I když jsem se do Thurkilda a hlavně do příběhu zamilovala hned v prvním díle, teprve v tomto druhém mi došlo, proč. Autor totiž uvažuje podobně jako já. Máme stejný pohled na svět, na lidi, na spoustu věcí. Chování a motivy jeho postav jsou takové, jaké od nich já očekávám.
Například si takhle čtu pasáž s Gunnarem a říkám si: Chlape, já vím, proč Thurkildovi pořád nadáváš a odháníš ho od sebe, ale zároveň mu nedokážeš odepřít pomoc, když ji potřebuje. Ty prostě cítíš, že máš na spoustě věcí, co se v jeho životě pokazily, svůj díl viny. Proč jsi ho po namáhavé práci v USA a těžkém rozvodu nasadil na ten nebezpečný případ? A proč jsi se za něj jako šéf nepostavil, když jeho jediným proviněním bylo, že naletěl hezké holce?
No a co čtu po pár stránkách? Jak si Gunnar připouští, že Thurkilda neměl nasazovat na ten případ. A jak se ho chtěl jenom zbavit, aby mohl nerušeně klátit jeho bejvalku.
A bum ho, rázem je mi sympatický i Gunnar :D
A vůbec mi nevadí, že jsem o pachateli měla jasno asi od půlky knížky. Stejně to zůstalo napínavé až do konce a já mám ještě dobrý pocit, že jsem "detektiv," když jsem na to tak hezky přišla.
A ta Thurkildova nechuť k mrazivému, mokrému, slanému, větrnému, skalnatému severnímu Norsku je taky přesně můj šálek kávy. Nemám ráda zimu.

kokosek
kokosek
01.07.2022 4 z 5

Tak druhý díl je rozhodně lepší detektivka než podivný halucinogenní první.
Přeci jen už Aske tolik nezobe (i když každý jiný by byl mrtvý už na páté straně).
Zase ale autor trošku přehání, když nebere do úvahy určité zákonitosti logistiky. Přeci jen dostat se ze Sibiře do Norska, nota bene jako hledaný uprchlý vězeň nebude jen tak.
Dal jsme 4 hvězdy, ale je to spíš 3 a půl, přeci jen je to lepší než první díl, ale jen o kousek.

janina66
janina66
13.06.2022 3 z 5

Byla by to skvělá detektivka, kdyby se Aske pořád neládoval jakýkolimi prášky. Nevím proč v severských knihách mají problém s pitím, s partnery, depresemi a zejména Norsko je známé odkládáním dětí do děcáku, i když rodiče kolikrát nechtějí. Ale to jsem moc odbočila. Vyposlechla jsem audio, kniha nebyla špatná až na zmíněná ALE.

Janadvorackova
Janadvorackova
07.08.2021 3 z 5

Každý trpíme nějakou tou závislostí. Hlavní hrdina má rád prášky. Chápejte, takové to zobání na předpis :). A když ho má, paradoxně pak lépe vnímá, co se po něm v reálu chce :).
Momentálně spolupracovat se známou autorkou, která by ráda nějakou tu policejní radu při psaní románu. Ale jako za vším, i za tímhle se skrývá něco víc. Ona jaksi... neříká všechno.

No nic.
Po propuštění z vězení v prvním dílu o práci nezavadil. Bývalému policajtovi nabízet práci v call centru? No, co si jako myslej, ženský na pracáku :).
A pak se dostanete ke druhému dílu. Hrdina furt bez práce, psychiatr ho varuje, že by mohl skončit u výroby svíček v chráněné dílně a navíc mu sebere léky.
Je jasné, že se pustí do čehokoli, jen aby za to dostal patřičnou odměnu.
Tu dostane i čtenář, protože příběhy mají ponurou atmosféru, studenou a slaně mokrou, hnilobou páchnoucí a čvachtavou.
Což je vlastně důvod, proč čtu detektivky.
Inspirovat se...

MMacicekk
MMacicekk
18.06.2021 4 z 5

V prvním díle se mi líbily mysteriózní prvky, které tady bohužel chyběly. Přesto si podle mě příběh udržel svou kvalitu. I když hlavní hrdina zobe tabletky jak lentilky, něčím mě zaujal a jeho postava tak, jak je napsaná, mě baví. Užila jsem si i špičkování Thorkilda s jeho bývalým šéfem Gunnarem. Detektivní linka udržela mou pozornost po celou dobu i přes dějové odbočky. Pevně doufám v pokračování.

Avila
Avila
07.01.2020 4 z 5

Druhý díl je za mě o něco slabší než ten první, má pomalejší rozjezd. Pár odboček a přešlapování na místě ale posledních cca 150 stránek jsem si užila...
Nicméně kniha se čte dobře má krátké kapitoly a mě bavila.

ArwenAragorn
ArwenAragorn
01.01.2020 3 z 5

Solidní detektivka. Není to sice nic, co by mě odrovnalo nadšením, ale za přečtení stojí. Tentokrát není hlavní hrdina závislý na alkoholu, zato se cpe léky jako bonbóny.

alibaba72
alibaba72
14.07.2019 4 z 5

Kniha se mně líbila, bylo tam možná trochu navíc občasné odbočení k používání léků :-) ale příběh se mně líbil a knihu jsem přečetl jedním dechem. Trochu jsem byl ovlivněný hodnocením zde na databázi, dokonce jsem myslel, že ani knihu číst nebudu, ale jsem rád, že jsem se nenechal odradit a do čtení jsem se pustil.

konicekbily
konicekbily
21.03.2019 3 z 5

Druhý díl monologu bývalého policisty je protkáván příběhem potencionální oběti. Nadbytečné odbočky paralelního příběhu nejsou přínosem, čtenář je zahlcován dějem navíc. Je to průměr.

booklaboratory
booklaboratory
17.02.2019 3 z 5

Ani druha kniha od tohto autora moc neohurila. Zial pribehu chyba nieco co by citatela sokovalo, avsak kniha ma kratke kapitoly a je "ctiva".