Thor: Vikingové

Thor: Vikingové https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75584/bmid_thor-vikingove-Sfl-75584.jpg 4 83 18

New York už zažil mnohé. Ale útok zombie Vikingů? To je moc i na otrlé newyorčany. Připlouvá loď mrtvých a nastává masakr, kterému nedokáže zabránit ani Thor. Je třeba dát dohromady tým lidí z různých dob, jenž se sestává ze zavržené vikingské bojovnice, fanatického křižáka a nacistického pilota, a postavit se nemrtvému zlu.

Žánr:
Literatura světová , Komiksy

Vydáno: , Crew
Originální název:

Thor: Vikings , 2004


více info...

Přidat komentář

perko
09.03.2024 4 z 5

Bylo to krvavý, bylo to svižný, bylo to fajnový. Nic světobornýho, ale to jsem od toho ani nečekal. Pokud máte chuť na akční jednohubku, směle do toho.

Ivan Kučera
08.01.2022 4 z 5

Beštiálne ilustrácie Glenna Fabryho (Sandman: Věčné noci) sú super, ale nepáčil sa mi vzhľad Thora a čáryfuka. Takto nakreslení mi pripadali nesympatickí. Spôsob, akým bol vyriešený (zdanlivo neriešiteľný) problém, na ktorý boli dovtedy všetci krátky, príliš jednoduchý. Prejavuje sa tu častý problém marveláckych komiksov: hoci sú superhrdinovia neuveriteľne mocní (preto ostatne to pomenovanie), objaví sa na scéne problém, ktorý nedokážu vyriešiť. Jasné, chápem: ak by ho vyriešili behom pár stránok, neexistovali by superhrdinské komiksy. Ale práve tunajšia hrozba síce bola patrične monštruózna, ale aj tak sa mi nechce veriť, že na ňu bol krátky Vision. A Dr. Strange? Tomu fakt neverím. Ešte chápem, že Iron Man. Ale oni? A kde je dofrasa Wolverine, keď ho Amerika potrebuje? V Kanade?! Avšak, pri bránach Asgardu, tým by sme s mínusmi skončili. Thor: Vikingové je perfektná jednohubka. Na nič sa nehrá, ale do toho „nič“ ide naplno a to z nej robí kvalitnejší komiks, než sú niektoré iné konkurencie, ktoré sú oveľa ambicióznejšie, ale ich tvorcovia to nedokázali dotiahnuť do patrične uspokojivého konca. Vedel som, že to bude drsné, priamočiare a rázne, ale aj tak ma prekvapilo, aké to bolo drsné, priamočiare... a rázne. Násilie dosahuje nevídané rozmery; v tej svojej priamočiarosti je to veľmi sympatické a osviežujúce. Zamrzia nulové bonusy (a obálka mohla byť atraktívnejšia). Scenár od klasicky drzého Gartha Ennisa (Ghost Rider: Cesta do zatracení, Punisher: Vítej zpátky, Franku) drží našu pozornosť neustále v pozore. Takže proti zlu je nasadený nacistický pilot a rytier zahajujúci rána upaľovaním nevinných pardon vinných "čarodejníc". Síce Ennisa jemne upodozrievam z toho, že opajcoval prvých Pirátov Karibiku, ale budem sa tváriť, že som si to nevšimol. Skôr, než sa to začne, to končí. Miestami som až neveril, ako ďaleko boli tvorcovia schopní zájsť (a čo im v Marvele odsúhlasili). Užite si túto apokalyptickú jazdu. Thor: Vikingové sú v podstate viac „ragnarok“, ako samotný Thor: Ragnarok.


Delphín
09.11.2021 4 z 5

Dost pohodové čtení. Ennis si tu s Thorem nedělá hlavu a šoupá jej de facto do vedlejší role, díky čemuž mohou dostat prostor zombie vikingové, kteří si z New Yorku udělají krvavá jatka.

mirec88
07.11.2021 5 z 5

Vau! Nato, že som od tohto komiksu absolútne ale absolútne nič nečakal, tak ma veľmi milo prekvapil. Bol poriadne hustý, krutý a krvavý. Plus tam bol výborne fungujúci humor a Thor bol proste skvelý. Garth Ennis spolu s Glennom Fabrym priniesli vynikajúci komiks, ktorý by som ale osobám pod 18 rokov nedával čítať. Bol riadne brutálny a takmer non-stop tu bola výborná akcia. Paráda proste.

Hakkon
02.06.2021 5 z 5

Garth Ennis a Marvel dámy a páni. Asi viac netreba, je to strop a niečo asi ako Boondocks na Animaxe - ak by to vyšlo dnes, všetkých by pozatvárali. Ale nie je to naozaj len o tom, je tam množstvo silných tém. Tie fakt neskutočne fungujú v dokonalej symfónii masakrálnych hlášok a takýchto komiksov by mohlo byť naozaj o čosi viac.

fvalek
27.10.2020 4 z 5

Tak tohle byla velmi brutální řežba, která je tak naturalistická a politicky nekorektní, že by v dnešní době už ani vyjít nemohla. Úžasná superdrsná kresba Glenna Fabryho posouvá příběh na úplně jinou úroveň a nevybíravý scénář Ennise je tím doslova korunován.

Samotná zápletka ohledně viking je asi dobrá, nemám nic proti, celkově to i v nějakých fantasy konotacích dává smysl. Co se mi ale opravdu líbí je ta premisa, že ne každý superhrdinský komiks je plný dobra, kdy přispěchá nějaký bůh nebo jiný suprák a zachrání situaci, takže se vlastně vůbec nic nestalo. Naopak, Vikingové vypouštějí do marvel universa jasný vzkaz, že co se může podělat, to se prostě podělá, a nepomůže ani vrátit se časem a všechny oživit, což jsem až do konce docela čekal a naštěstí se to nestalo. Tohle mi vyrazilo dech, opravdu jsem nečekal tolik mrtvol a násilí.

Když jsem mluvil o té korektnosti, když odhlédneme od nějakých d*vek a k*rev, tak by dneska asi neprošlo "b*zerantský čaroděj" a celkově by asi Američani kladně nepřijali komiks, kde jsou bezmocní a pomalu vymírají. Bless Česká republika, protože my si tohle dovolit můžeme a ještě si to náramně užijeme, bitch please.

Upřímně, zamiloval jsem se do časově ztracených postav, i když byl jejich příběh velmi krátký, protože Sigrid, Magnus i Erik byli velcí sympaťáci, i když každý měl nějaké své trable (nacistická armáda například :D ). Ve finále mi jejich osudů bylo líto, ale Valhalla volá, takže to vše dobře dopadlo... až na ty všechny mrtvoly a kostěný trůn, ale to se nějak poddá... Celkově pak musím říct, že to byla velmi podnětná jednohubka, nezlobil bych se za víc takových. :)

Áňa 998
02.03.2019 4 z 5

Thor je jeden z mých nejoblíbenějších hrdinů, a abych si zkrátila dlouhou chvíli, sáhla jsem po tomhle komiksu. Nebylo to vůbec špatný, pěkná kresba a sranda na každé stránce.

3DD!3
17.02.2018 4 z 5

"Vy dobytci! Vy bezcená prasata, která si dovolují chrochtat o svobodě vyznání! Tady je ta vaše svoboda vyznání, vy žloutenkou prolezlá podvratná psiska!" Fabryho kresba by slušela drsnější verzi Thora, ale jinak jí není téměř co vytknout, především proto, že Ennis je tu v nejlepší formě. Téměř nezničitelní zombíci z Norska, vezmou na zteč prohnilé brány New Yorku. Avengers selhávají, armáda je cupována na kusy, proto jsou z času vytaženi skuteční hrdinové - vikingská bojovnice, fanatický křižák a nacistický pilot. Thor zde vlastně ani není důležitý, jen má k tématice vikingů nejblíže.

B-artX
11.02.2018 5 z 5

Můj první superhero komiks, nedávno jsem si jej přečetl podruhé a už z něj nejsem tolik nadšený jako poprvé, ale stejně to považuji za velmi zábavné čtení. Komiks má velmi pěknou kresbu a zábavné postavy. Thora sice moc nemusím, ale toto se doopravdy povedlo. Taková příjemná oddechovka.

Atlantis
02.01.2018 4 z 5

Občas je prostě potřeba vypnout a k tomu Vikingové rádi dopomohou. Nehledejte hluboké myšlenky, najdete zde spíše spoustu useknutých hlav, zlámaných kostí a vyražených očních bulev.
Hvězdu srážím za ztvárnění Doktora Strange, který zde hýří sprostými slovy a to mně prostě k téhle postavě nejde.

Gustik5
10.11.2017 4 z 5

A mně se to líbilo... S brutalitou a černým humorem problém nemám, pakliže je to účelné, a tady tomu tak beze sporu je a komiksu jako takovému to vůbec neškodí, právě naopak. Thor je pořád "jen" polobůh, a tady při prvním střetnutí dostane řádně zabrat. Líbil se mi výběr postav, Krom titulního boha hromu a v popisku zmíněných pomocníků z různých období našich dějin se tu objeví také příběhově poměrně zásadní Doktor Strange, a dokonce, což mě potěšilo, byť to bylo jen na jedné stránce, se tu mihnou i někteří z Avengerů (chápu že tam Hulka radši nedali :D). Líbil se mi i poměrně otevřený konec, co se hlavního záporáka týče.

Disease
01.07.2016 4 z 5

Ano, jasně. Je to akční jednohubka a v rámci Ennise slabší kousek. Ale v rámci superhrdinských záležitostí a ještě k tomu z Marvelu je to parádní. Pro mě jednoznačně na nechačku.

trudoš
16.04.2015 3 z 5

Přiznávám, že patřím mezi fanoušky Gartha Ennise. Člověk, který má na svědomí Punishera, Hitmana a Preachera, si poklonu rozhodně zaslouží. O to větší zklamání pro mě však jeho Thor byl. Jistě, příběhová linka vcelku funguje, snad jen že masakr v New Yorku zdaleka nepůsobí tak opravdově, jak by jeho krvavost měla evokovat. Problém je prostě v Thorovi. Představte si Mirka Dušína, navlečte ho do trikotu a dejte mu Asterixovu přilbu. Nepřipomíná temnou a hrozivou sílu, ale SuperDušína. Fandil jsem víc zombíkům vikingům než jemu, což ode mě asi bylo dost nečestné a nesportovní.
Při srovnání s řadou Ultimates, kde je Thor naprosto parádní, se holt těžko zvyká na původní verzi jeho osobnosti.

Covenant
27.08.2014 4 z 5

Odsuzovat lze spoustu věcí. Já to vidím tak, že brutalita vikingů, byla ztvárněna tak dokonale, že na nich nemohlo být nic k smíchu. Žádné bezduché vyhrožování, pouze činy. Záporňáci jak mají být. Z Thora by byl jen pytel ...... ehm .... něčeho, kdyby mu nepomohli zabijáci z různých dob. Což zpětně sleduji, jako hodně brakové téma. Ale mě to svým způsobem bavilo. Tento komiks se prostě řadí mezi ta akční béčka a nestydí se za to

OldaB
08.08.2014 3 z 5

Spíše akční jednohubka bez nějaké zásadnější myšlenky.

ubiq
13.02.2013 2 z 5

Takova oddechovka, krutost, nasili a hlavne usekany hlavy..Zaver byl opravdu bleskurychly .

RaptoR
31.01.2013 3 z 5

Garth Ennis jako scénárista už ani v naší malé zemi není neznámým pojmem. Proto jsem neváhal a po Thorovi v jeho podání jsem rád sáhnul. Bohužel jsem byl zklamán. Celý příběh jde přečíst jedním dechem a vše se krásně rozjíždí - nezničitelné vikingské zombie připlouvají na Manhattan a decimují cokoliv, co se jim postaví do cesty. To vše díky pomatené kletbě, která na ně byla kdysi uvalena. Zastavit je může jen Thor a nesourodá skupinka bojovníků z minulosti.
Ač je Ennis vychvalován do nebe, největší slabinou je dle mého příběh. Dějová linka je neuvěřitelně prosťoučká a působí nedotaženě (křižák, který celý život kosil pohany bez odmlouvání přikládá ruku k dílu čarodějnému, nacista není nacistou apod.). Po parádním rozjezdu přichází rychlý konec a prudký dojezd. Celému projektu by díl navíc neuškodil.
Po stránce zpracování a barev nelze nic vytknout. Glenn Fabry je perfekcionista, takže velkopelé bitky si můžete vychutnávat do nejmenších detailů, stejně jako půlení protivníků sekerou/ mečem/ palcátem/ kladivem a kvanta poletujících končetin.
Thor: Vikingové jsou příjemnou oddechovou brutální vyhlazovačkou Velkého jablka. Ale od autora Preachera bych toho čekal mnohem víc.

Andresito
02.11.2012 1 z 5

Mám rád nové pohledy na zavedené postavy a série, ale tenhle Ennisův výplod je mi hodně proti srsti. Tuna násilí, které je zde jen pro násilí samotné a mě spíš odpuzovalo, než vtahovalo do příběhu. Ten působí opravdu hodně fantasmagoricky (Messerschmidt vs létající vikingská loď) a navrch dělá ze zavedených postav blbce (jestli nějakého Dr. Strange, tak raději toho ze Straczynskiho Spider-Manů), o těch nových je škoda psát. Špatný dojem završuje mě nesympatická Fabryho kresba. Jednou a dost.

Štítky knihy

Marvel

Kniha Thor: Vikingové je v

Přečtených98x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce31x
Chystám se číst9x
Chci si koupit3x