Artemis

Artemis https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/361619/bmid_artemis-8vb-361619.jpg 4 21 6

Thomas Kydd série

< 2. díl

Volné pokračování románu Kydd, který vyšel v minulém roce, popisuje další osudy Thomase Paina Kydda, původně vlásenkáře z Guildfordu. Život na palubě HMS fregaty Artemis je rychlý a vzrušující a hodně se liší od drsných zkušeností, které získal na řadové lodi Duke William, na níž byl násilně naverbován. Po urputné bitvě s francouzskou válečnou lodí se Artemis vrací do Portsmouthu k opravám a Kydda přijede navštívit sestra. Rodinnému podniku se nedaří, a tak mu nějakou dobu hrozí, že bude muset námořnické řemeslo, které si mezitím zamiloval, opustit, ale nakonec se vše vyřeší, Kydd se vrací do Portsmouthu a vyplouvá na palubě Artemis znovu na moře, tentokrát až na opačnou stranu světa... celý text

Literatura světová Dobrodružné Historické romány
Vydáno: , Brána
Originální název:

Artemis , 2002


více info...

Přidat komentář

zirafinec
09.07.2023 4 z 5

(SPOILER) Ten konec? Proč nezemřeli i Kydd s Renzim, to bych musela, i přes překlad, který asi neprošel korekturou, dát pět hvězdiček...

malýčtenář
08.12.2022 2 z 5

I tento druhý díl, mě upoutal jen proto, abych se dozvěděla osudy hlavních hrdinů a jejich strastiplné cestování po neznámé cestě kolem světa. Je to už třetí kniha od tohoto autora, která mě nic moc neříká. Asi se zaměřím na někoho jiného.


Rita55
07.06.2022 1 z 5

Vše podstatné už je vyjádřeno v příspěvku haki34, ale mne tato kniha zklamala opravdu hodně - nedotažené, povrchní zápletky, jednání postav někdy opravdu těžko uvěřitelné, styl psaní takový naivní... není to ani pro děti ani pro dospělé. Bohužel.

haki34
22.12.2021 4 z 5

(SPOILER) tak nějak uvažuji, kdo je vlastně cílová skupina ? a také uvažuji nad hodnocením ;)
Artemis bych zařadila někam na pomezí dobrodružné literatury, lehčího oddechového románu a vše je trochu šmrnclé červenou knihovnou.
Koupila jsem ve výprodeji otci, protože má rád moře a lodě obecně a rád čte knihy s touto tématikou. Nedalo mi nepřečíst sama :) no a teď váhám, jestli to na něj nebude moc lehké "skoroholčičí" čtivo. Autorovy milostné vsuvky bych totiž klidně oželela - sice odbude scény 3 větami, ale působí to tak...podivně. Jakože v románu tohoto druhu Rosamundu nepotřebuji, a ani scény jako z harlekýnek...ale přežila jsem. (Kyddova epizodka se Sofií - na můj vkus trochu přestřelená - že by se tak na něj vrhla, následně se navázala autoritativím stylem...smrdělo to mužskou rukou a zkreslenou představou ženské mysli.)
Co se celkově knihy týká - četla se dobře. Děj zaujal, nenudil. Občas však drhly skoky v ději, přechodové pasáže v textu na sebe jaksi nenavazovaly. Jako by některé věty byly přeloženy jinak. Prostě jsem koukala, přečetla několikrát a stále mi to nějak nedošlo. Ale dalo se to přežit. Zarazilo mě to však celkem asi 4x.
Kyddův přerod z parukáře na námořníka docela překvapivý. Renziho filozofování někdy nadměrné (a psychedelická epizoda s životem v míru a přírodě...trochu ujetá, nějak mi to ani k Renzimu nesedělo). Námořnický život zobrazen (aspoň podle mého) celkem uvěřitelně. Poctivě bych dala asi 3,5*, zatím se kloním k vyššímu hodnocení.
P.S. pozor na domorodce, někteří mají zvláštní choutky
P.S.2 pod hladinou neplavou jen milé rybky
P.S.3 pod hladinou jsou i nebezpečné skály...a tu se dostáváme k problému, pádž další díl Kyddova dobrodružství ještě nevyšel a tento skončil krutě dramaticky !!! to se nedělá... :)

marimari
05.08.2018 5 z 5

Jsem spokojená, škoda, že je kniha rychle přečtená! Těším se na další.

Francois17
20.04.2018 5 z 5

V krátkém komentáři k prvnímu dílu jsem reagoval na příspěvek nespokojené čtenářky, která psala o tom, že kniha popisuje neustálé pobíhání lidí po palubě sem a tam. Líp bych to neřekl. Bohužel komentář už je smazaný a tak postrádá trochu smysl i ten můj. Nicméně tahle kniha je také o tom samém. Zase se napínají a povolují různé plachty, námořníci pobíhají sem a tam, kreslí se mapy, měří hloubka vody, atd. atd.. Při tom všem umírají lidé a náš hrdina se dostává do Číny, na Filipíny a pořád dál a dál.. Je tu také kratičká lovestory, ale jak to dopadlo nebudu prozrazovat. Jsem zvědavý na další pokračování těchto dobrodružství, protože teprve s přibývajícími díly série získá na přitažlivosti. Teď už je těch dílů v originále dvacet a chystá se jednadvacátý. Doufám, že nakladatelství Brána ve vydávání vydrží. Moc bych si to přál. Já jsem pro to udělal maximum, obě knihy jsem si koupil, přečetl a dokonce na ně napsal tenhle komentář.