Ruské kolo

Ruské kolo https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/308363/bmid_ruske-kolo-SFX-308363.jpg 4 16 8

Thomas Kell série

< 2. díl

Hlavní hrdina předchozího Cummingova románu Cizí země, agent britské tajné služby Thomas Kell, je poslední měsíce bez práce. Volný čas tak tráví přemítáním nad minulostí a pravidelnými návštěvami blízkého baru. Zdá se, že jeho nedobrovolná „dovolená“ nebude mít konce, když se z úst bývalé nadřízené Amelie Leveneové dozví, že o smrti svého kolegy a vynikajícího špiona Paula Wallingera, s nímž se nad Tureckem za nevyjasněných okolností zřítilo letadlo. Kell odjíždí do Turecka, aby záhadnou smrt svého kolegy vyšetřil, a dostává se tak opět do labyrintu špionských intrik a kamufláží plného bezprostředního ohrožení života. Záhy zjišťuje, že za zpackanými operacemi SIS v regionu je něco jiného, než pouhá shoda náhod – všechny neúspěchy totiž musejí být dílem člověka zevnitř. A právě na Kellovi je, aby zjistil, kdo je pro západní informační služby tím tolik nebezpečným krtkem.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

A Colder War , 2014


více info...

Přidat komentář

lenikhor
13.07.2023 3 z 5

Celkem čtivě napsaná kniha. Líbilo se mi spojení napětí špionážního světa s romantickou dějovou linií. Akorát mohl být příběh více propracovaný.

Metuje
21.05.2023 3 z 5

Pěkně napsaná špionážní akce, bez zbytečných přestřelek a dalších akčních nesmyslů, svým způsobem připomínala seriál Homeland. Skutečnost, že se jedná o druhý díl trilogie vůbec nevadila, kniha je i sama o sobě dobře čtivá. Určitě budu mít v merku první díl, třetí bude případně třeba sehnat v originále.


ivousekk
17.08.2022 4 z 5

Dobre to bylo. Nejnapinavejsi byla asi operace na konci knihy, zbytek uz byl mene akcni. A i kdyz jsem cetla prvni dil, je to uz dlouho a malo jsem si pamatovala. A vubec to nevadilo, pribeh lze cist i tak, bez navaznosti.

soukroma
18.10.2017 4 z 5

Líbilo se mi to, protože to nebyl úplně klasický špionážní thriller: hodně soukromých vášní, mezilidských vztahů, na pomezí mezi oficiální špionáží a jinými zájmy, líbivé prostředí Turecka (a okrajově Oděsy), ne zrovna černobílí hrdinové, současnost... I když se to celé jmenuje Ruské kolo, hlavní roli hrály tajné služby britské a americké (prostě problémy s "bratránky").
I když bylo na můj vkus přespříliš (nakonec asi účelově) červené knihovny a trochu moc lidí, celkově kniha spěla slušně rychle k vířivému finále (kde si autor zase nechal otevřeno pro další pokračování - nepříjemný zlozvyk, podobně jako vracení se k tématu dílu předchozího).
Ocenila jsem zejména okamžiky skutečné zpravodajské akce, na niž opravdu jeden dva supermani v černém nestačí a je třeba hodně různorodých agentů i špičková koordinace, a i tak zkušený agent protistrany může vše prokouknout a třeba proklouznout.

alzbeta4340
14.03.2017 5 z 5

Britský špion havaruje s malým letadlem nad Tureckem a Thomas Kell opět vyšetřuje. Napínavá kniha, která se mi moc líbila. Nikdo nebyl takový, jak se na první pohled zdál, nic nebylo černobílé a děj zdařile gradoval ke konci knihy. Navíc autor velmi trefně charakterizuje tureckou státní politiku, což je v dnešní době docela aktuální.

Enxinka
27.12.2016 4 z 5

Bezvadné, napínavé čtení, do kterého se člověk zakousne a nechce pustit. Složitost operací, při kterých neexistuje opomenutí jakéhokoli drobného detailu, si běžný člověk nedovede představit.
Nemůžu si pomoci, ale chvílemi mi Tom Kell hodně připomínal Harryho Holea.. to mě asi jako jediné vadilo. Jen těžko určit, zda je podobnost čistě náhodná nebo účelně směřovaná.

TeaPeter
15.12.2016 5 z 5

Vynikající špionážní román. Bylo v něm všechno, co má klasické dílo tohoto žánru mít. Hlavně se mi líbilo, jak autor pracoval s tím, že není všechno černé nebo bílé, ale že agenti tajných služeb žijí převážně v šedé, kde jen málo co je tím, čím se zdá. Kvalitu knihy podtrhuje i její konec, který nemá s Hollywoodem nic společného - autor je Skot a plně tomu dostál.

Hella
15.10.2016 3 z 5

Oproti Cizí zemi trochu zklamání, především v nepřehlednosti jednotlivých akcí a postav. Ale i tak nadprůměrná špiónovka!

Štítky knihy

špionáž

Autorovy další knížky

Charles Cumming
skotská, 1971
2016  76%Ruské kolo
2009  65%Tajfun
2016  83%Cizí země

Kniha Ruské kolo je v

Přečtených18x
Doporučených1x
Knihotéce68x
Chystám se číst15x