Jezerní hřbitov

Jezerní hřbitov https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262280/bmid_jezerni-hrbitov-262280.jpg 4 80 20

Theodore Tate série

1. díl

To, co se zpočátku jeví jako rutinní exhumace možné oběti trestného činu, se v jediném okamžiku změní v drama, a život bývalého policisty Theodora Tatea se obrátí vzhůru nohama. Před dvěma lety se Tateovi zhroutil svět a od té doby se protlouká jako soukromý detektiv bez ambicí a bez víry v budoucnost. Svá tajemství nadobro pohřbil a odmítá se k nim vracet. Ve chvíli, kdy stojí na ponurém hřbitově a pozoruje polorozpadlou rakev, přilehlé jezero se rozhodne vydat svá tajemství. Následné potvrzení pochybností ohledně totožnosti exhumovaného těla spouští lavinu nepředvídatelných událostí. Tate ví, že by měl vyšetřování přenechat svým bývalým kolegům, ale smysl pro povinnost spolu s pocitem vlastní viny mu nedá spát a nutí jej vzít spravedlnost do svých rukou. Temná minulost Tatea se dere na povrch a nutí ho ke zběsilému tempu. Ví, že šílený vrah ještě neskončil a ví, že neustále si musí udržovat náskok před policií. Může se totiž stát, že tajemství, o kterých si myslel, že jsou tak hluboko pohřbená, mohou vyplavat na povrch...... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Galatea
Originální název:

Cemetery Lake , 2008


více info...

Přidat komentář

WaN635
03.05.2023 5 z 5

Musím jít s hodnocením proti proudu :-) .
Mně se příběh s Theodorem Tateem líbil, byl napínavý, děsivý, postupně se okrýval Theodorův příběh a tak to mám v knihách ráda.
Plus dávám i za černý humor a je mi celkem líto, že k dalšímu překladu série nedošlo.

MonikaV
04.07.2021 2 z 5

Tak nějak to šlo, no.


Danuše7
21.03.2020 4 z 5

Napínavá kniha, brát spravedlnost do svých rukou by nikdo neměl. Na druhou stranu se to dá pochopit, když viditelně selhal systém.

Yasnir
10.09.2019 1 z 5

Bohužel nedočteno. Na můj vkus byla kniha příliš drastická/negativní.

Leniiiiik
30.05.2019 2 z 5

Zřejmě jsem měla velká očekávání, ale kniha mě příliš nenadchla. Příběh byl zajímavý, ale trochu předvídatelný a ze začátku nudnější.

ArwenAragorn
09.07.2018 2 z 5

Za mě je to slabší než průměr. Spousta mrtvol, spousta rakví, autorovi jsem nějak nepřišla na chuť.

PavlínaAlžběta
26.01.2018

Nespočet mrtvol, exhumovaná těla, uprchající vrah, zápletka docela dobrá včetně námětu, ale kniha postrádala pořádnou pointu. Napětí více méně bylo i nebylo, postavy šílené, hlavní hrdina tomu se tak ani říkat nedalo, zvrácenosti až až, morbidita nezná meze, samé hroby, děj se táhne, konec konečně dostává spád, ale já knihy měla plné zuby. Knihu jsem dočetla, ano dá se tomu říct morbidní thriller, ale vracet se k tomu už nikdy nebudu, zase tolik kniha neuchvátila, spíš znechutila.

miloslav0399
25.01.2018 4 z 5

Starých i čerstvých mrtvol ve starých i čerstvých rakvích - i mimo ně - si tady čtenář užije do sytosti. Kromě toho je ovšem ústřední příběh docela zajímavý a v "subžánru" masových vrahů určitě nadprůměrný. Podobu pochmurného christchurchského hřbitova u jezera mám doteď před očima. Jediné, co mi vadilo, byla podivná role policie, prakticky od začátku příběhu. Celkově ale hodnotím určitě kladně a nejspíš si přečtu i tu druhou do češtiny přeloženou autorovu knihu.

minirock
03.10.2017 2 z 5

Zápletka knihy je celkem originální ale celé je to tak nějak spíchnuté horkou jehlou. Jednání osob včetně hlavního hrdiny je často nelogické a kniha postrádá jakékoliv napětí. Vůbec jsem např. nepochopil, co vlastně policie celou tu dobu vyšetřovala ? Tate, prakticky jediný podezřelý si jezdí bez řidičáku, často opilý, po městě, skoro každou noc na hřbitově, policie ho ani nesleduje ... . Zklamání, čekal jsem víc.

intelektuálka
29.05.2017 4 z 5

Krajina Nového Zélandu, exhumace mrtvol, spousta zavražděných... Je to drsná kniha, ale není nezajímavá.

trudoš
10.03.2017 3 z 5

Kdyby nebylo naprosto zbytečné výplně, kdy si hrdina společně s nerudným starcem na truc vykopávají mrtvoly svých blízkých, místo aby přešli na tradičnější závody v močení do dálky, mohlo jít o celkem solidní detektivku. Ústřední motiv totiž vůbec není špatný, má nápad i šmrnc, jen je v základních bodech a motivacích hrubě nedotažený. Jako by zločincům v krizových momentech klesalo IQ na rychlost zánovní babety. Nemluvě o tom, že si krajně ufňukané soukromé očko v chytrosti s padouchy bohužel v ničem nezadá. Celkově na mě román působil, že Paul Cleave dostal pár hezkých nápadů, které kombinoval tak dlouho, až se dobral nějakého výsledku, přičemž se už příliš nezaobíral logikou věci. Vlastně mi asi nejvíc chybělo vůbec nějaké vyšetřování, děj je spíše sledem různých šarvátek a rozkopávání hrobů, přičemž se mimoděk dobere i ke zdárnému konci.
Na závěr malý překladatelský oříšek, s nímž se Jitka Lipková vypořádala vskutku jedinečně, tj. nijak: „Účet je na jméno John Paul. Jako ten papež.“

Twinny
28.02.2017 3 z 5

Zápletka byla skvělá, pro mě originální. Ale nevěřila jsem hlavnímu hrdinovi a popisy okolí mě občas vytáčely. Konec byl celkem uvěřitelný.

Seiers
29.08.2016 4 z 5

Ale jo - šlo to. Kniha měla především pobavit, a mé očekávání bylo naplněno. Sice si nedokážu představit jak v civilizovaném světě špacíruji ve dvě ráno po hřbitově s lopatou na zádech a nikdo si mě nevšimne, jak tou samou lopatou bleskem obnažím rakev v dvoumetrové hloubce (ani s krumpáčem bych nestlačil čas pod pár hodin), ale možná mají u protinožců jinou hlínu, nebo co. A to, že postupně pečlivě ukrývaná těla v jezeře vyplavou naráz? Možná naštvané dravé ryby hromadně zaútočily na provazy. Když ale pominu tyto a další drobnosti, příběh se četl skvěle a napětí postupně gradovalo v očekávaný závěr. Rozhodně se mi Jezerní hřbitov líbil víc než Čistič.

gossipavlina
03.04.2016 3 z 5

***+ Na začátku se kniha tvářila jako detektivka, po krátké době se přeměnila v thriller. Je zvrácená, jednu chvíli až nechutná (exhumovaných mrtvol bylo v jednu chvíli na scéně víc, než je zdrávo a dějí se s nimi nepochopitelné věci). To jsem kroutila hlavou a měla jsem pocit, že knížku nedočtu. Nakonec jsem svoji nechuť překonala a knížku dočetla. Dál už se to dalo a příběh se docela rozjel, vymyšlené to nebylo špatně. Celkově se četla dobře. Nicméně doporučit ji někomu dál se neodvážím.

Eidalon
31.03.2016 4 z 5

Detektivní thriller novozélandského autora Paula Cleaveho byl pro mne příjemným překvapením. Pro mne nový autor, který mne přesvědčil, že umí psát poutavě až sugestivně a věřím, že vedle Čističe a Jezerního hřbitova se dočkáme dalších knih – jeho styl mne trochu připomínal Kinga a jeho hororové pojetí mnohých knih.

Samotný děj s hlavním hrdinou bývalým detektivem Theodorem Tateem je umocněn vyprávěním v první osobě a autor rozehrává ponurý příběh plný zvrácenosti, ze které mrazí.

Banální exhumace na rozsáhlém hřbitově se promění v noční můru hlavního hrdiny, který Vám rozkrývá své nitro a svůj pád až na dno způsobený životní tragédií, která zcela obrátí osud kdysi skvělého detektiva z oddělení vražd. Muž, který přišel řízením osudu o vše jemu drahé se najednou musí vypořádat i s pocitem nedodělané práce, která „nese své ovoce“ v podobě množství nevinných obětí.

Děj se rozbíhá, přibývá řada odhalení, Theodor se dostává do situace, kdy se stává hlavním podezřelým, kdy se dostává na druhý břeh. Z policisty je muž schopný všeho a zcela po právu je v úzkém hledáčku svých bývalých kolegů.

Tate se ale s buldočí neústupností rozhodne vzít svůj osud do vlastních rukou a dosáhnout svého, ať to stojí cokoli. A odhalení jsou stejně nečekaná jako mrazivá.

Cena poznání je vysoká, přesto se nakonec rozuzlení příběhu dočkáte. Kniha končí, jak skončí ale jeho hlavní hrdina, to nechává autor již na fantazii čtenáře. Tak trochu otevřený konec dává prostor pro další osudy, i když je Theodorova pozice s posledními řádky knihy hodně nejistá.

Musím říci, že toto dílko je zase něco jiného, ale podle mne velmi vydařené. Opět jsem se těšil na každou další minutu strávenou s příběhem pana Cleaveho.

Mohu jen doporučit, za mne velmi kvalitní 4 hvězdy.

rene6927
05.02.2016 5 z 5

Supr thriller. Melancholie, deprese, trýzeň a "bůh" ví jaký jiný srandy. Celkové napětí od začátku do konce. Žádné zbytečné blábolení. Jen konkretní "zkurvená" situace. Omluvte moji sprostou mluvu. Každopádně se přidám, drze ztotoňuji názor "mikini" Perfektní ponurý thriller pro podzimní depky! Ode mě 80%

Hella
30.01.2016 5 z 5

Mě tedy kniha naprosto uchvátila a zhruba od poloviny příběhu jsem četla nonstop. Oceňuji originalitu, logičnost všech souvislostí a neskutečnou čtivost. Pravda - máslo na hlavě má každý, ale přesto, nebo možná proto to knize vůbec neškodí. Bomba!

soukroma
16.11.2015 3 z 5

Mě kniha nijak neuchvátila: odpustila bych jí depresivnost, morbidnost, sentiment, tragičnost až brutalitu, ale slov v knize je prostě moc (k tomuto tématu doporučuji přečíst si poznámku autora v závěru...) na to, že děj se vyvíjí jen minimálně po dobu asi 300 stran; až ku konci se trochu něco děje, ale to zase možná až moc rychle pro vstřebání nových informací. Motivy zločinů a způsob provedení podobně jako hlavní zločinec (ve skutečnosti by se zločinců v knize čtenář jen těžko dopočítal) byly víc než podivné, podobně ale neuvěřitelný byl svým chováním i hlavní hrdina, bývalý policista (i když to zase nebyl kladný hrdina, spíš naopak).
Autor dle mého vymyslel komplikovanou mnohovrstevnou hrobařskou zápletku (stále se padá do otevřených hrobů, exhumují se staré i nové ostatky, mrtvoly doslova vyplouvají na povrch, ale hroby samy slouží i jako vražedná zbraň...) jen jako doplněk k hlavnímu tématu, které ho evidentně nějak trápilo, a to všechny možné hrůzné, dlouhodobé a dalekosáhlé dopady dopravních nehod způsobených opilými řidiči.
Styl autora se mi zpočátku moc líbil, ale pak se nějak sám utopil v nekonečném opakování téhož.

Radůz
22.10.2015 4 z 5

Od té doby, co jsem četl Čističe, na kterého jsem narazil ve výprodeji, už uběhlo několik let. A já jsem celý ten čas čekal, zda od tohoto autora jednou u nás vyjdou i další knížky. A teď jsem se konečně dočkal! Napínavý a trochu morbidní thriller. Jeho hlavní hrdina není zrovna žádný svatoušek, ale i tak si mě dokázal získat. Už teď se těším na další knihu a doufám, že zas nebudu muset čekat tak dlouho!

mikika
21.10.2015 5 z 5

perfektní ponurý thriller pro podzimní depky!

Štítky knihy

soukromý detektiv

Autorovy další knížky

Paul Cleave
novozélandská, 1974
2007  85%Čistič
2015  70%Jezerní hřbitov

Kniha Jezerní hřbitov je v

Právě čtených4x
Přečtených108x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce112x
Chystám se číst50x
Chci si koupit7x