Smrt jako umění

Smrt jako umění https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423097/bmid_smrt-jako-umeni-vUS-423097.jpg 3 39 17

Když je slavná umělecká performerka nalezena na vernisáži k vlastní výstavě mrtvá v nádrži plné formaldehydu, podezření okamžitě padne na její nejbližší. Vedoucí vyšetřovatelkou je Shanti Joyceová, která byla nedávno převelená z Londýna do Yeovilu poté, co její poslední případ nedopadl ani zdaleka tak, jak měl, a navíc se jí rozpadlo manželství. Shanti rychle odhalí, že k vyšetřování bude třeba víc než jen chladná logika, a když jí kolega doporučí Vince Caina zvaného Veggie, Shanti toho podivínského detektiva vyhledá. Oba vyšetřovatelé se ponoří do bohémské komunity a objeví místo plné zášti a žárlivosti. A brzy zjistí, že i přes pokračující vyšetřování, je vrah nejen velmi důmyslný, ale také zdánlivě nepolapitelný. Může se nepravděpodobná dvojice detektivů – pragmatická a nohama pevně na zemi ukotvená Shanti a mysticky založený Cain se svou nevysvětlitelnou intuicí – ukázat jako pravý klíč k dopadení vychytralého vraha?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Metafora
Originální název:

Art of Death , 2019


více info...

Peggy2711
Peggy2711
30.07.2022 1 z 5

Začátek dobrý, pak ale horší a horší a ke konci už jsem si říkala, že to snad ani nedočtu, nezajímavé, nenapínavé, chvílemi úplně praštěné. Jakoby se autor snažil, co nejvíce šokovat, ale mnohdy to bylo laciné, předvídatelné a spíše k smíchu.

Petronela16
Petronela16
20.04.2022 3 z 5

Velmi pokľudný štýl detektivky mi napodiv vobec nevadil. Skôr mi vadilo to množstvo drog, ktoré sa valili na mňa z každej stránky.Celkom ma zaujal spôsob vraždy, to bolo take niečo nové, ešte som niečo take nepostrehla v mojom portfóliu prečítaných krvakov.
Nie je už ani veľmi čo dodať, mozno skusim ešte jeden od tohoto autora...no nesľubujem.Sčítané, podtrhnuté, taky priemer,kvitujem sem-tam nejaky ten pokus o humor, dufam, že to v ďalšom dieli nesklzne do červenej knižnice.


Staráknížka
Staráknížka
11.04.2022 2 z 5

Zajímavý námět a zvláštní dvojice detektivů. Shanti má své dané představy a jen obtížně mění názor, má málo respektu k názoru jiných. Vincent je opravdu zvláštní. Tento druh umění - performence - zcela nechápu a nelíbí se mi, ale zřejmě se na něm dá docela dobře vydělat. Jinak nic zvláštního, přečtete a zapomenete.

Zuzulinka
Zuzulinka
20.02.2022 5 z 5

Krásná kniha. Moc hezky napsaná. Zajímavé téma. Láska, nenávist, umění, napětí - to vše se v příběhu prolíná. Vražda a zjistit, kdo je vrah nebylo lehké. Vřele doporučuji přečíst!

Antaki_Thorin
Antaki_Thorin
18.01.2022 2 z 5

Taaak, konečně dočteno! To bylo trápení! Takhle to dopadá, když milovaná sestřička vyklízí knihovnu. Dostala jsem tuhle knížku, jistě to bylo myšleno dobře. Nepochybuji o tom :) Už vyhlížím, komu 'udělám radost' dál :)
Druhou hvězdičku dávám autorovi za pokus o humor. Laurence, nevzdávej to!

jerrymungo
jerrymungo
07.08.2020 1 z 5

Tak jedna z mála podobných knih, kdy jsem se nepřinutil ji dočíst. Příběh chytil tak na prvních třiceti stránkách a pak už je to jen zdlouhavé povídání. Dokonce mne ani nezajímalo, kdo je nakonec vrah. A postava jakéhosi neustále meditujícího bývalého policisty, přizvaného k vyšetřování, toť pro mne už dost přes čáru. A dvě hvězdičky jen za originální způsob vraždy. Mrtvá ve formaldehydu, to tu opravdu ještě nebylo.

akinomV
akinomV
01.08.2020 3 z 5

Příběh není špatný, ale řekla bych, že je to zatím jen průměr na rozjezd. Takové seznamování se s detektivy, stylem psaní. Zápletka nebyla špatná a celkově se mi to četlo dobře. Mám ráda tento druh "klidnějších" detektivek, ale nějak tomu něco málo chybělo. Určitě se ale pustím do pokračování a uvidíme, jestli se to rozjede tím správným směrem.

Devil-Ivet
Devil-Ivet
05.04.2020 2 z 5

Kdo může chtít zabít známou performerku tak, že ji strčí do obrovské nádrže s formaldehydem? I mě taková věc zajímala. Podezřelých není mnoho a policistka Shanti spolu s Cainem udělají vše. Jejich spolupráce byla nemastná neslaná a ani jeden mě nezaujal. Oproti tomu k performerce jsem si vytvořila takový odpor, že bych ji do té nádrže strčila sama. Na jednu stranu to bylo zajímavě napsané, na tu druhou mi neseděly postavy, prostředí a smýšlení obou policistů. Dobrý námět špatně pojatý a napsaný.

MMacicekk
MMacicekk
29.03.2020 3 z 5

Děj se točí okolo umění a policejní dvojice pátrá pouze v uzavřeném rodinném kruhu. Takové detektivky mám ráda. Zde bohužel nefungovalo nic tak, jak bych očekávala. Čekalo na mě jen nudné a rutinní vyšetřování opepřené barvitou minulostí mrtvé Kristal a její rodiny. Bohužel v knize chyběl jakýkoliv náznak napětí či motivace k dalšímu čtení. Podle mého názoru se jedná jen o průměrnou detektivu, na kterou si za pár dní už ani nevzpomenu. Škoda, přitom našlápnuto měla dobře.

ArwenAragorn
ArwenAragorn
07.03.2020 2 z 5

No, já teď přispěji ke snížení celkového % pro knihu.
Detektivka zasazená do atraktivního uměleckého prostředí. Cain mě vůbec nezaujal, přitom má jít o originální pojetí detektiva, které má čtenáře přitáhnout, to už přijatelnější pro mě byla Shanti. Líbil se mi autorův humor, ale ten se postupně někam vytrácel. Vrah byl vypátrán, což oba detektivy v knize určitě potěšilo víc než mě.
Za mě dost nudné, tím neříkám, že mi vadí poklidné detektivky bez značného napětí a akce, ale prostě to nebylo ono. Další knihy ze série Policajtka a mystik určitě vyhledávat nebudu.

Anasa
Anasa
02.03.2020 3 z 5

Tak já mám ráda "poklidné" detektivky, v nichž detektiv pátrá, místo abyste sledovali týranou oběť nebo záměry vyšinutého vraha, ale tahle kniha mě nudila. Dvojice detektivů mi přišla papírová, bez života. Prvotní informace o knize slibovaly daleko více, ovšem z mého hlediska se něco nezdařilo. Zvláště Shanti byla křečovitá, jako parťačku bych ji rozhodně nechtěla. Cain měl zřejmě být především zvláštní, neotřelé pojetí detektiva, ale jak už jsem napsala na začátku, šustil papírem. Nemyslím, že bych ve čtení série pokračovala, i když propapadák to nebyl - průměr.

MartinaF
MartinaF
30.01.2020 4 z 5

Slabý průměr. Úvod byl skvěle napsaný, a tak nějak jsem doufala, že autor bude ve stejném duchu pokračovat dál. Nestalo se tak. Na mě to bylo moc pomalé, bez velkých napínavých akcí. Inspektorka Shanti mě neohromila a její parťák Caine byl až moc velký klaďas.

Za mě tedy menší zklamaní. Kdo zklamaný nebude, bude určitě ten, kdo má rád poklidné detektivky bez stresu a bez nervů.

Fifth Element
Fifth Element
29.12.2019 5 z 5

Pro mě úžasná kniha. Pevně doufám, že po vydání originálu budou přeloženy další díly.
Obálka je hodně povedená, ale po přečtení mi tam chybí červené martensky a krátké, bílé, krajkové šaty :)

ennlady
ennlady
07.12.2019 3 z 5

No... detektivka dobrá od samého začátku, šokující comeback obdivované i nenáviděné umělkyně a následné vyšetřování její vraždy, ano, to se mi líbilo. Co mi trochu vadilo bylo popisování rodícího se vztahu dvou detektivů, tak nějak mi to zklouzávalo do červené knihovny.

mikika
mikika
02.12.2019 4 z 5

celkem průměrná detektivka z Devonu, ozvláštněná kontrastní dvojicí detektivů. bavily mě jejich výměny názorů, ale trošku drhl překlad.

Knižní střípky
Knižní střípky
29.11.2019 3 z 5

První díl nové detektivní série POLICAJTKA A MYSTIK z nakladatelství Metafora je vskutku originální nejen zvoleným způsobem vraždy, ale i dvojicí detektivů, která případ vyšetřuje.

Kontroverzní slavná performerka Kristal Havfruenová se po letech chce vrátit na výsluní originální výstavou. Asi ovšem neplánovala, že se oné vernisáže zúčastní vznášející se mrtvá ve skleněné nádrži plné formaldehydu.

Knihu SMRT JAKO UMĚNÍ považuji za hodně slušně napsanou detektivku. Je psána velmi lehce, za její velké plus považuji, že ji autor zasadil do hodně originálního a zajímavého uměleckého prostředí. Dvojice detektivů byla rovněž neotřelá, přiznám se rovnou, že sympatičtější mi byl Caine, s ním bych šla na kafe hned. Se Shanti jsem měla trochu problém, tam ty sympatie z mé strany poněkud drhly, ale ve finále mi to nijak nezkazilo dojem z knihy. Myslím si, že právě díky zvolenému uměleckému prostředí a originální dvojicí vyšetřovatelů si kniha najde hodně spokojených čtenářů.
Více v recenzích
Knižní střípky

Danago
Danago
26.10.2019 5 z 5

Kontroverzní umělkyně se po letech vrací na uměleckou scénu ve velkém stylu. Když je na své vlastní výstavě nalezena v nádrži plné formaldehydu, chvíli všem návštěvníkům trvá, než si uvědomí, že tato brutální kompozice opravdu není součástí výstavy.
Hlavní vyšetřovatelka Shanti si k sobě přizve, tak trochu podivínského detektiva Vince Caina. Jehož intuice se s jejím logickým myšlením vzájemně dobře doplňují.

Kniha Smrt jako umění je čistokrevná detektivka. Děj se zaměřuje na přímou linku vyšetřování, nezavádí nás zbytečně do hluchých míst. Nezahlcuje nás přílišným množstvím postav, takže je děj dobře přehledný.
Čtenář si může sám postupně vytvářet názor, jak se to vše stalo. A to je právě to, čím je příběh originální, nehledáme jenom toho, kdo to udělal, ale i jak se to mohlo stát. Možností pachatelů a motivů nám autor ukáže hned několik. Ale s odhalením způsobu vraždy nás autor napíná až do posledních stránek.
Celou knížkou nás provází umělecké prostředí a to hodně kontroverzní umění, tím se tato detektivka velmi výrazně liší od ostatních.
Můžu jen a jen doporučit.

Autorovy další knížky

Laurence Anholt
anglická, 1959
2019  67%Smrt jako umění
2020  70%Smrt na festivalu

Kniha Smrt jako umění je v

Právě čtených1x
Přečtených44x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce87x
Chystám se číst19x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x