Pýcha, předsudek a seznamka

Pýcha, předsudek a seznamka https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/370112/bmid_pycha-predsudek-a-seznamka-mEC-370112.jpg 3 63 26

Jak těžké je najít toho pravého? A jak obtížné je napsat moderní verzi slavného románu? Inteligentní příběh americké autorky dokazuje, že obojí je možné. Vtipná kniha potěší všechny milovníky Jane Austenové, ale snadno si získá i čtenáře, kteří původní dílo neznají… V rodině Bennetových je pět dcer, ale žádná dosud nenašla muže svého srdce. Novinářce Liz je osmatřicet, jogínce Jane o dva roky víc, zakřiknutá Mary myslí jen na studium a mladé dívky Lydia a Kitty jsou příliš zaměstnané dietami, než aby si našly práci. Matka rodu paní Bennetová je celou situací zneklidněna a všechno se jenom zhorší, když pan Bennet dostane infarkt. Na obzoru se však nečekaně objevuje sympatický lékař Chip Bingley, který se k nesmírné radosti paní Bennetové uchází o Jane. A co jeho rezervovaný přítel Fitzwilliam Darcy? Padne i jemu některá z dcer do oka?... celý text

Literatura světová Pro ženy
Vydáno: , Motto
Originální název:

Eligible , 2016


více info...

Přidat komentář

Miisha
29.09.2023

Nedočteno. Nudný, Nezajímavý. Fakt se to nedalo.

tep
30.12.2022

Jedna z mála knížek, kterou jsem odložila. To se nedali číst.


vikimi
13.01.2022 3 z 5

Od tehle knihy jsem nic moc necekala, ale protoze byla ve vyprodeji, zkusila jsem to. Vztah Darcyho s Liz me bavil, ale ke konci mi to prislo uspěchané. Coz me mrzelo. Nektere hodne moderni kreace u dalsich sestet Bennetovych mi prisly opravdu zbytecne a zvlastni. Myslim, ze Jane Austenove by se to nelibilo. Ale asi je to ted moderni. Darcy byl fajn, proto 3 hvezdy.

Bmisarova
11.06.2021 2 z 5

(SPOILER) Mám ráda Pýchu a předsudek, co si budeme, je to klasika. Ze začátku jsem si říkala, že autorka se docela poprala se zasazení příběhu do dnešní doby, ale ten konec!? Ten byl až teatrální a zkazil mi dobrý dojem z celé knížky.

DomenicaRisa
07.10.2020 1 z 5

Nazvala bych to knihou u které se modlíte, aby už byl konec. Na přebalu jsem se dočetla, že autorka obdivuje Austinovou a tímto ji chtěla vzdát hold. Ještěže si to už Austinová nemůže přečíst. Autorka příběh zasadila do moderní doby s moderními problémy. Mnohdy ale silně přitaženými za vlasy. Postavy občas vybočovaly ve snaze šokovat a pozbyly původní kouzlo. V původním příběhu každá postava ukazovala určitý nešvar či postoj typický tehdejší době. Tady to byl jen maglajs. S klidným svědomím můžu prohlásit, že tohle už nikdy číst nebudu.

BlueIvy
16.04.2020 odpad!

Grciam, som tak znechutená, ako sa toto "dielko" mohlo vôbec vydať a tento brak dokonca preložili ešte do iných jazykov? Kto má toto na svedomí, ten nemá súdnosť. Odpad všetkých odpadov!

Ennie
28.03.2020 2 z 5

Tak tohle se nepovedlo, snažilo se to být až moc moderní (nevěra, umělé oplodnění, transgender, ale nejen to, neseděly tam i jiné moderní vymoženosti - jak říkám až moc, nebýt tam všeho v tak velké míře...). Hlavně ze začátku knihy byly i ty postavy takové umělé a nesympatické. Ke konci děje jsem začala mít docela ráda Lizy (nebo aspoň mě trochu zajímala a zajímalo mě, jak se s Darcym "poperou") a i Jane mi nepřišla tak zlá. Závěrečná svatba byla docela zábavná (ale samozřejmě taktéž přitažená za vlasy, ale co už).

Verpax
15.09.2019

Přečetla jsem 10% knihy a vic už nešlo. Jelikož je úplně jasné, jak kniha dopadne (Pýchu a předsudek zná každý...), tak díky zdlouhavým popisům snad všeho možného, jsem knihu nebyla schopna dočíst. Dvě hlavní hrdinky mně byly navíc dost nesympatické. Ale jestli někdo potřebuje opravdu hodně vypnout, tak při této knize to určitě jde.

Parwana
08.09.2019

Odložila jsem poměrně záhy. Jedním slovem sračka.

bookcase
27.07.2019 4 z 5

Nebylo to špatně napsané, jen ti Bennetovi se do moderního prostředí moc nehodí, narvat klasiku až tak moc urputně do současnosti se prostě nedá. Tak 3,5 hvězdy.

Greg25
22.04.2019 3 z 5

Autorka se nechala až příliš moc unést a některé pasáže jsou moc přitažené za vlasy (finální část je na mě opravdu trochu moc ulítlá). Zápletka kolem Jane je zase v zájmu dodržení struktury vykládaná v jiný prospěch, než by měla. Přijde mi, že autorka se tam snažila nacpat všechno moderní, až to celé působí uměle a neuvěřitelně. Je paradoxní, že se Curtis Sittenfeld držela striktně zápletky, ale přitom tam nacpala všechny společenské "novinky" dneška. Vlastně bych uvítala víc obyčejnosti a klidně ne tak moc velké držení se původní zápletky. Co nakonec zamrzí nejvíc je fakt, že autorka ohýbá své postavy ve prospěch děje. A to nemám ráda ze všeho nejvíc. Když máte pocit, že postavy dělají něco, co by neudělali. Nicméně řemeslně není kniha špatně napsaná, takže jako oddechovka to jde. 55%

Kaja97
20.03.2019 4 z 5

Byla jsem zvědavá jak se autorka popere s převedením do dnešní doby. U knihy jsem se dost nasmála a přišlo mi to jako fajn oddechovla.

domina
20.02.2019 odpad!

Vydržela jsem číst po stránku padesát. Ještě nikdy se mi nestalo, že bych nedočetla knihu. Až teď poprvé. Možná ji ještě někdy dám šanci a lepší hodnocení.

Ivinka.S
13.02.2019 2 z 5

Na knihu jsem se moc těšila, ale nebylo to ono. Myslím, že kdybych neznala originál a nebyla zvědavá, jak si autorka poradí s příběhem, tak bych to ani nedočetla.

DasaN
23.10.2018 2 z 5

Ačkoliv mám Pýchu a předsudek mám ráda, tak toto se opravdu nepovedlo. Autorka se snaží tak napodobit slavný román a přitom chce být moderní, až to působí dost křečovitě.

Qadin
02.10.2018 2 z 5

... Nevzali se přece kvůli tomu, aby vás naštvali. Opravdu jsou zamilování."
Pan Bennet se ironicky usmál. "To asi ano," souhlasil. "Ale to je stav akutní, nikoli chronický."
Chce-li někdo moderní P+P, tak nechť raději sáhne po Deníku Bridget Jonesové. Tohle je smutný omyl postavený na kostře příběhu. A to člověk tuší, že ne všechny kosti jsou tam, kde mají být.

alzbeta4340
12.09.2018 4 z 5

Převyprávění klasického románu Jane Austen. Vůbec nic jsem od této knihy neočekávala, ale nakonec jsem se dobře bavila. Některé komentáře jsou vůči této oddechovce snad až příliš přísné. Mě vlastně zklamala jen obálka, která na mě působí naprosto nelákavě.

sherinka
10.08.2018 3 z 5

Taková klasická oddechovka. Ani nenadchne, ani neurazí. Semtam mi některé scény přišly jako naprostý kýč, ale ve výsledku docela fajn čtení na zabití dvou letních večerů. Dvě hvězdy dolů za totálně zpackanou předělávku Lizzyných sester. Naživo bych je nesnela

Jajibloguje
08.08.2018 4 z 5

Vtipný a romantický príbeh sa mi až na pár nedostatkov páčil. Neohúril ma, ale ani nenudil. Tešila som sa z každej strany a Liz, hlavná hrdinka, mi bola dosť sympatická. Nebola zbytočne prikrášlená a mala svoje menšie musky, čo jej dodalo na vierohodnosti. Čitateľ musí rátať iba s trochu komplikovanejším dejom a opismi, ktoré som ja osobne niekedy musela tak trochu trpieť.
Knihu odporúčam ako inak večným romantičkám, ktoré veria v pravú lásku a tešia sa z dobrých koncov, pretože presne to ponúka. Za spracovanie klasického nápadu dávam pale chore. Ak sa mi dostane pod ruku kniha od tejto autorky, rada si prečítam, ale cielene ju asi vyhľadávať nebudem.

Ditules
22.05.2018 2 z 5

Nevěřila bych, že to napíšu, ale to už mi přišla záživnější ta předělávka se zombíky... I když je fakt že Lydie a XY fakt pobavili(y)... :D

Štítky knihy

převyprávění Jane Austen

Autorovy další knížky

Curtis Sittenfeld
americká, 1975
2018  52%Pýcha, předsudek a seznamka
2015  59%Sestry
2007  67%Přípravka
2008  80%Muž mých snů
2014  85%American wife

Kniha Pýcha, předsudek a seznamka je v

Právě čtených1x
Přečtených77x
Čtenářské výzvě6x
Knihotéce114x
Chystám se číst80x
Chci si koupit13x
dalších seznamech1x