Těžký prachy

Těžký prachy https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487752/bmid_tezky-prachy-YrG-487752.png 4 23 5

Tři roky rozvážel Jan Novák v Chicagu prachy. Byly těžké: pět set dolarů ve čtvrťácích vážilo třináct kilo. Největší suma, jakou jako ozbrojený kurýr a řidič firmy United Armored Services doručil, obnášela 24 miliónů dolarů, ale většinou měl v obrněném voze pouze kolem tří miliónů. Jan Novák byl jedním z tisícovky zaměstnanců podniku, ve kterém se nedodržovaly bezpečnostní předpisy. Jeho nejlepší přítel z garáže Senad Omanić to odnesl den před Vánocemi kulkou do hlavy. Nová kniha Jana Nováka Těžký prachy nabízí další Novákovo dobrodružství na pomezí žánrů, dílem autobiografii, dílem reportáž, dílem poezii, dílem dokument. Rukopis vznikl původně anglicky, ale autor ho při překládání do češtiny rozšířil a doplnil. Stylově se řadí k nejlepší tradici „New Journalism“, včetně výborně odposlouchaného slangu lidí, kteří byli underpaid, but armed (jak zní anglický titul románu), lidí, kteří nasazovali život za deset dolarů na hodinu, aby mohli chodit po Chicagu s bouchačkou.... celý text

Přidat komentář

VendulaB
12.06.2023 5 z 5

Zajímavá kniha, která umožní nahlédnout do skutečného života v Americe na přelomu století. Krátké příběhy a historky dohromady skládají celkový neveselý obraz. Jiná než autorovi ostatní knihy, ale taky moc dobrá.

Radek99
29.04.2023 4 z 5

Předně - Jan Novák je můj oblíbený autor a jelikož vím, že jako imigrant v Chicagu, kde sídlila a sídlí největší česká komunita v USA, dlouho žil, myslel jsem si, že Těžký prachy budou další z řady reflexe nelehkého osudu emigranta, něco jako jeho Striptease Chicago, opak se ale ukázal pravdou - Těžký prachy ani okrajově nepopisují českou diasporu v Chicagu, ale postihují cosi jako duch Ameriky, spirit amerického čistokrevného kapitalismu - popis tvrdého údělu, dřiny, potu a krve, ale i amerického snu... V kontextu Novákovy tvorby překvapivě jiná, ovšem neméně skvělá kniha - svým způsobem dokonce v dnešní době celkem opomíjený žánr - totiž reportážní román!


iceVS
28.01.2023 5 z 5

Knížka spíš pro chlapy...
Těšila jsem se na ni moc, pak jsem dlouho čekala.
A když už jsem ji konečně otevřela, měla jsem takový frustrující pocit, že to bude úúúúplně blbý.
A začetla jsem se.
A nebylo :-D

kuruteku
08.01.2023 3 z 5

Recenze byly vesměs pochvalné, tak jsem rád přečetl. A nelituji. Nic světoborného to není, autor vlastně jen popisuje, co se mu kde stalo (a malinko si vybájí či posune). Ale život chudších Američanů je vlastně popsán docela zajímavě.

Péťa1950
08.01.2023 4 z 5

Anotace je podrobná, není třeba doplňovat. Více než třetinu knihy jsem se nemohla začíst, kapitoly mi připadaly v podstatě stejné, jenom se měnila jména a přezdívky. Kdybych neznala základy angličtiny, tak různé věty byly nesrozumitelné. Až v druhé polovině začaly části do sebe zapadat, několik osudů se spojilo, část působila románově. Kromě životních příběhů několika postav vykreslena tvrdá realita života jedné ze spodních vrstev společnosti a bezohlednost majitelů firem. Autor sám na sobě zažil tvrdé praktiky vedení firmy. Realita života, kterou si nedovedu ani představit. Přečtěte a utvořte si svůj názor. Čtvrtou hvězdu dávám autorovi za tři roky práce ve firmě a sbírání materiálu ke knize.