Těžká planeta

Těžká planeta https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20289/mid_tezka-planeta-antologie-vedeckofant-YEV-20289.jpg 4 86 12

12 povídek. Výbor z dnes již kultovní sbírky povídek "Where Do We Go from Here?" sestavené nejznámějším americkým SF autorem 20. století – Isaacem Asimovem.

Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Where Do We Go from Here? , 1971


více info...

Přidat komentář

Luigi1
06.12.2023 5 z 5

Jsou různé druhy povídek ale u mála se člověk zasměle jako u téhle

knihyKeMne
28.01.2023 4 z 5

Ehm, já si původně myslela, že to všechno napsal Asimov a jen si vymyslel ta jména autorů jednotlivých povídek. To mě tak zmátl nějaký jiný autor, který tímhle způsobem psal. No, když jsem se tedy zorientovala, ocenila jsem, že ke každé povídce pan Asimov připsal komentář. I když mě jeho výběr až tak nezaujal, mám radši odlehčenou scifi, tu nereálnou :-) tady bylo moc vědy.


PastorMal13
18.08.2022 4 z 5

Jedna z lepších antologií, které jsem četl. Narozdíl od dnešní sci-fi mi přišlo, že povídky nemají jenom pobavit, ale spíše něco naučit, nebo jak říká Asimov vzbudit zájem o danou tématiku příběhu a zkoumat jej vědeckým okem.
Nejlepší povídka hned úvodní Odysseia z Marsu a Podzemní dráha Möbius.
Jo a ty ilustrace jsou úžasné.

Atuin
19.08.2021 5 z 5

Marryzlis má pravdu, a proto je i zbytečné psát komentář. A navíc je to srdcovka :-)).

svarnyp
15.05.2021 5 z 5

Sbírka povídek vybraná a komentovaná Asimovem, která obsahuje velmi širokou škálu stylů i autorů sci-fi a v tomto vydání je také doprovázena vědeckými otázkami k tématu dané povídky. Osobně jsem rozpětí a zejména neotřelost témat v této sbírce ocenil nejvíce. Jistou třešničkou na dortu je potom zábavnost některých povídek, když očividně minuly technologický vývoj (což není divu). Občas mě i některé technologie zarazily a musel jsem se zamyslet, co to vlastně je.

Marryzlis
24.12.2019 4 z 5

Takové sci-fi povídky se už dneska nepíšou...

PWM
22.03.2018 3 z 5

I když je možné některé povídky hodnotit výše, než jiné, je nutné vyzdvihnout fakt, že povídky jsou poměrně rozmanité, ačkoli samozřejmě ani zdaleka neobsahují všechny hlavní proudy SF. Čtenář, pro kterého SF není nijak známou oblastí, zde díky pečlivému výběru autora může najít směry, které mu vyhovují více a směry, které méně. A již to bohatě stačí, aby kniha byla opravdu přínosná a stojí za přečtení.

jerisno
25.02.2018 5 z 5

Pro mne, milovníka klasické sci-fi, bylo zakoupení téhle antologie rovno menšímu orgasmu. Koupil jsem ji cestou na kolej, na vlakovém nádraží v Pardubicích, kde bylo, přímo v nádražní hale, sympatické stánkové knihkupectví (hned vedle byl bufet a tak docházelo na pravidelné dilema, zda knihu, nebo párek s pivem. Já byl ale tehdy velký knihomol). Než jsem dorazil na ubikaci, měl jsem půlku přečtenou a byl jsem v sedmém nebi. Až po revoluci jsem zjistil, že tohle první vydání bylo ochuzeno o pět povídek, které se objevily až v pozdějších vydáních.
Jejich kvalitu ale nemohu posoudit, neboť jsem zůstal věrný této edici. Výborný obsah, zasvěcený komentář Asimova i velmi kvalitní ilustrace a grafické zpracování vůbec. Zásadní kniha.

svatas007
11.09.2015 5 z 5

Pro mne jako kluka, který přišel na chuť sci-fi byla tohle dost zásadní kniha. V podstatě se nejedná o klasickou "hvězdnou" sci-fi, ale spíše příběhy plně matematiky a fyziky. Některé věci vysvětlí povídky přímo geniálně např. Möbiovu pásku nebo geometrii čtyřrozměrného prostoru. Máte-li doma malého vědce, předhoďte mu knihu k zamyšlení.

Vlastním knihu v prvním českém vydání a až po letech jsem zjistil, že z ní bylo vypuštěno pět povídek. A tak huš, huš do knihkupectví pro poslední vydání...

Phoenix16.cz
22.08.2015 4 z 5

Příjemná sbírka povídek všeho druhu, převážně od známějších autorů. Je vidět, že Asimov se v oboru vyzná a ví, co stojí za to zařadit do výběru.

FMMMM
27.07.2015 3 z 5

Povídky jsou různých kvalit, ale najdou se skvosty nad kterými se člověk zasměje. Trochu mě udivil doslov p. Koryty, zejména v předposlední odstavci.

Viki9
25.04.2013

Pánové opatrně - na tuhle knihu mi fakt nešahejte :-)
Mám k ní nesmírně nostalgický a vřelý vztah a to nejen proto, že jsem jí našel pod vánočním stromečkem. Tato kniha byla mojí vstupenkou a klíčem k bráně do úžasného světa Sci-fi.
Všem, kteří touto branou ještě neprošli, nemohu doporučit lepšího průvodce.
P.S. Až se za tou branou zabydlíte, sežeňte si Stopařova průvodce po galaxii, dejte pozor na Trifidy a našprtejte tři robotické zákony :-D