Těžká planeta

Těžká planeta https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/191790/bmid_tezka-planeta-U7X-191790.png 4 101 17

Úplné vydání dnes již kultovní sbírky povídek Těžká planeta, sestavené snad nejznámějším americkým SF autorem 20. století – Isaacem Asimovem. V původním českém vydání z roku 1979 bylo vypuštěno 5 povídek, které jsou v tomto vydání doplněny. Antologie obsahuje povídky těchto autorů: Stanley G. Weinbaum - Don A. Stuart - Lester del Rey - Milton A. Rothman - Robert A. Heinlein - A. J. Deutsch - James Blish - William Morrison - Jerome Bixby - Arthur C. Clarke - James E. Gunn - Hal Clement - Isaac Asimov - H. Beam Piper - Walter S. Tevis - Larry Niven... celý text

Přidat komentář

Luigi1
07.12.2023 3 z 5

To se Asimovi moc nepovedlo zde si tento spisovatel vybral slabší stránku

flare
31.01.2022 4 z 5

Dobre strida slabsi a naopak..kazdopadne zahloubat se do praveku SF a cist co se borcum honilo hlavou, v jejich dobe, neni k zahozeni..


Meda77
24.11.2021 4 z 5

Na co Asimov sáhne tam to lítá kvalitou. Sbírka dobře seskládaných povídeček, z nichž některé znáte a některé ne, ale to je fuk, stejně to baví. Kvalitka., poctivé hodně dobré 4.

jaroiva
19.09.2021 4 z 5

Jako každá sbírka - obsahuje slabší i lepší povídky, ale když jsem zprůměrovala hodnocení jednotlivých povídek, vychází mi 3,6 - takže 4*.
Hodně mě bavila Tevisova hops-kulička, Weinbaumův Ťuíl a Deutschova Podzemní dráha Möbius.
Na těchto antologiích mě baví, že se čtenář seznámí s dosud neznámými autory a zároveň si užije těch už oblíbených. A to tady bylo splněno dokonale.

Ursula21
17.08.2021 4 z 5

Těžká planeta se mi moc líbila. I když jsem narazila na několik povídek, které mi tolik nesedly, celkový dojem z knihy je velmi dobrý a dostala jsem tak typ na další autory kvalitního sci-fi, od kterých si do budoucna něco dalšího určitě přečtu. Líbily se mi i komentáře od Asimova na konci každé kapitoly.

Hellrampage
29.11.2020 4 z 5

Těžká planeta má veľa rôznorodých poviedok s nápadmi, ktoré by jeden autor určite za celý život nedal dokopy. Preto: čo poviedka, to iný autor a úplne iný prístup. Najviac ma bavila prvá polovica knihy a poviedky ako Domeček jako klicka, Povrchové napětí, Odysea z Marsu, Poslední den či Mobius. V druhej polovici mi prišli poviedky slabšie. A veľmi vysoko hodnotím aj kvôli komentárom pána Asimova vždy po každej poviedke.

mulderka
14.11.2020 5 z 5

První české /vykuchané/ vydání se žlutou obálkou a doprovodnými Asimovovými komentáři - mňamka. Druhé, necenzurované vydání, zato bohužel bez těch komentářů - ještě větší mňamka. Ačkoliv jsem tak úplně nepochopila, co na těch pěti povídkách bylo tak /pro komanče/ strašného, že musely být vynechány...
Tak i tak, Těžká planeta je velice kvalitní SF antologie, nevzpomínám si, že by obsahovala něco vyloženě slabého. Povídky byly vybírány, mimo literární hodnotu, tak, aby zápletka každé z nich byla postavena na jiné oblasti vědy a techniky. Věřím, že si pan Asimov, renesanční člověk, hezky vychutnal ty vysvětlující a poučné dovětky. Škoda že v druhém vydání nezůstaly, třeba s lehkou aktualizací.
Hodnocení je jasné :-)
PS. pro vydavatele: až budete dělat případný dotisk, pouvažujte o pevné vazbě, lepená brožura se mi začala rozpadat hned při prvním čtení...

Marek.Sc
20.04.2020 4 z 5

Poviedky, ktoré predznamenávajú aj to ako sa bude vyvíjať smerovanie ľudstva. Niektoré sú staršieho dáta, avšak potešia všetkých fanúšikov SCI-FI. Dokonca pre čitateľov, ktorí majú radi fakty, si môžu overiť svoje vedomosti. Na konci každej poviedky sú otázky, na ktoré môžete odpovedať. Taká škola hrou. Aj to čo bolo objavené a možno to čo aj bude, sa v tejto knižke nachádza. Knihu odporúčam a ako darček určite poteší.

hapac
19.02.2020 3 z 5

Oblíbená kniha mého mládí, ke které jsem se znovu vrátila díky čtenářské výzvě. Některé povídky jsou pro mne stále parádní, jiné méně, ale návrat k tomuto druhu literatury nelituji a čtení jsem si užila.

Dinosaur
29.02.2016 3 z 5

(7/10) Vážně nemám rád, když si poctivě zapisuji hodnocení každé povídky, abych ho pak mohl zprůměrovat pro celou knihu a nakonec mi stejně vyjde něco jako 3,42*. Takže teda lepší tři no.

Hodně povídek mi přijde spíše průměrných, ale baví mě Asimovy komentáře a zajímavé jsou i otázky, na které zvídavý čtenář může hledat odpovědi - což v dnešní době internetu už nebude takový problém. Přiznám se, že já jsem to nedělal, protože vědec ze mě už nikdy nebude, ale jak Asimov sám řekl - třeba tím vzbudí zájem o vědu a někoho mladšího, kdo na to bude mít hlavu by to třeba k takové kariéře postrčit mohlo :)

Jako nejzdařilejší bych hodnotil povídky Noc (skvěle vykreslená depresivní atmosféra), Poslední den (k zamyšlení), Domeček jako klícka, Jeskyně noci (přemýšlím, zda se tu neinspiroval autor Marťana, povídka je však zakončena jinak a k tomu poměrně překvapivě), Mít tak s sebou prachovku, Paštika z husích jater, Rébus a Hop a skok.

jorgesob
06.01.2015 3 z 5

kniha ze které jsem měl těžkou hlavu. některé povídky zajímavé jiné mě nudily.

Saharka
17.03.2014 3 z 5

Povídky kolísající kvality, některé mi přišly jakoby useknuté , jakoby měli ještě pokračovat.(Odysea na Marsu, Těžká planeta, Povrchové napětí..). Společný ukazatel - hodně se v nich vysvětlují různé fyzikální, matematické, biologické a pod. zákonitosti, protože bez nich by povídka ztratila smysluplnost a pochopitelnost. Komentáře ke každé z nich od Asimova jsou přínosem.

kormoran78
15.06.2013 4 z 5

Příjemný výběr sci-fi povídek vybraných legendou žánru Isaacem Asimovem, který každou povídku doplnil komentářem a několika podnětnými otázkami pro zvídavce. Ačkoli poprvé vyšla již v roce 1974, většina z povídek je i pro dnešního čtenáře napsána čtivě a zábavně a žádnéfo fanouška sci-fi neurazí. Nejvíc mě zaujaly povídky Domeček jako klícka a Podzemní dráha Möbius.

Daxie L. Jesus
24.02.2013 4 z 5

A ke konci nuda nudoucí!

marcela111
12.07.2012 5 z 5

Naprostá bomba. Mám ovšem to starší vydání. Nejvíc miluji Podzemní dráhu Möbius a Domeček jako klícka - naprosto úžasné nápady. Musím se přiznat, že občas zlobím neznalé Möbiovou páskou a pamatuji si, co je teserakt. Paštika z husích jater je také kouzelná, Ťuíla bych i ráda potkala a kam se na Venkovského doktora hrabou všichni ti úžasní doktoři z ordinací a pohotovostí. Asi nejvíc si ale knihy cením za to, že mne donutila přemýšlet a smířit se s fyzikou, kterou jsem do té doby upřímně nenáviděla a považovala za nudnou.
Děkuji pane Asimove.

Ikkju
15.09.2011 5 z 5

Nevidím tu "slepice která snášela zlatá vejce" x). Výborná sbírka, jedna z mála kterou si nepamatuju jako jednotlivé povídky ale jako celek...

frigorn
20.01.2011 4 z 5

Rozhodně zajímavá knížka, se spoustou informací o autorech povídek, ale povídky samy o sobě za tolik nestály, čtyry hvězdy dávám za Venkovského doktora, který sice nebyl zas tak nadčasový, ale zajímavě napsaný se zajímavým dějem.80%