Podzemní město

Podzemní město https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/204543/mid_podzemni-mesto-aQQ-204543.png 4 52 15

Podzemní město přímo navazuje na předcházející knihu Hrdinové táhnou do boje. Zatímco v té byl příběh rozdělen mezi dění na frontě a dění v Rychnově pod Kněžnou, v Podzemním městě se děj knihy odehrává pouze na válečném území. Autor zde pokračuje v líčení první světové války, kterou on sám strávil na frontě. Autor zde opouští většinu svých bývalých hlavních hrdinů a na jejich posty obsazuje nové postavy.... celý text

Přidat komentář

Patrekr
31.03.2023 3 z 5

Po delší době jsem se vrátil k Poláčkově sérii o okresním městě beze jména. Těšil jsem se na maloměstskou oddechovku plnou známých míst i postav. Ale tento díl je úplně jiný než ty předchozí. Místo odlehčení přichází tíha, místo veselí trudnomyslnost a prosluněné město nahrazuje neutěšený svět bláta a hladu. Díky tomu lze tedy knihu číst i samostatně jakožto pojednání o životě vojáka v první světové válce.

V mnoha momentech mi také naskočila myšlenka na Švejka. Patrně se rakousko-uherská vojenská přiblblost vyskytovala nezávisle na sobě.

V druhé polovině knihy už jsem měl co dělat, abych ji dočetl. Autorovi se skrz text povedlo na mě přenést tu šeď a nudu života v zákopu. A nebudu lhát, že mi při čtení občas i zakručelo v břiše.

los
02.03.2023 4 z 5

z okresního města do "města podzemního", tedy do zákopů první světové

třetí díl Poláčkovy nedokončené pentalogie lze číst i samostatně, příhody vojáků na haličské frontě, volně propojené postavou Jaroslava, nejmladšího syna obchodníka Štědrého, ukazují zase trochu jiné stereotypy než ty maloměstské a připomenou např. Johnovy Večery na slamníku

přes nostalgickou atmosféru prvoválečných románů musím s klasiky konstatovat, že "válka je vůl"


R47
16.01.2023 4 z 5

Myslím, že kdyby nebylo Haškových Osudů dobrého vojáka Švejka, tenhle román by mohl zastoupit alespoň částečně jeho místo. A to jak popisem fungování c. k. armády, (mnohem jemnější) karikaturou a absurditou, jazykem, ve kterém se mísí němčina a slang, i popisem takových detailů, za kolik bylo možné směnit chleba, cigarety apod. V čem rozhodně ale na rozdíl od Švejka vyniká, je právě ten samotný prostor. Ono titulní Podzemní město. Celý děj se totiž odehrává v zákopech a tam vás Hašek nikdy nevezme. I jeho Na frontě se vlastně na frontě vůbec neodehrává. Pořád se někam jde. Tady se ale i bojuje.

Borek9
15.06.2022 5 z 5

Vynikající sonda do života rekouskouherských vojáků na frontě I.světové války. Dokonalé. Nenechal jsem se odradit kecy kritiků o nějakém maloměšťáctví. I situace na frontě ukazuje stav společnosti. Kdo byl na vojně, ví, o čem píši. Z nás, absolventů vojenských kateder v minulém režimu měli strach jenom hloupí a neschopní velitelé z povolání. Chytří pochopili, že my jsme ti mistři ve výrobě v civilu. Ti, co jsou s mužstvem nejvíce času a na nás je, jaká bude nálada v mužstvu...

Andrea864
14.06.2022 5 z 5

Výborná, čtivá kniha. Příběh přenáší čtenáře do zákopů 1. sv. války. Ukazuje bezútěšnost a nesmyslnost nepochopitelné strategie důstojníků, kterou je však nutno poslechnout. Také ve válečném ,, podzemním městě ,, , v zákopech, vidíme tu malost a ubohost maloměstského člověka stejně jako v Okresním městě před válkou. Opět skvělá čeština a slovní obraty.

Kabuky
29.05.2022 5 z 5

Skvělé.

milan3144
26.01.2022 5 z 5

Třetí díl přenese čtenáře do zákopů a k okresnímu městu zalétává prakticky pouze ve vzpomínkách hlavních postav. Z rodiny Štědrých se omezí vlastně jen na nejmladšího syna a pak ještě na několik obyvatel, které s ním sdílí nehostinné prostředí bojiště východní fronty.
To okouzlení tou pomalou dobou, která byla zastoupena v prvním díle, je pryč. Tady se dostáváme do světa zcela jiného. Ve kterém může znamenat alespoň kousek štěstí třeba to, že se můžete pořádně v suchu a teple vyspat, aniž by s vámi co chvíli někdo nelomcoval a netahal do zimy, do bláta hladového, rozespalého, protože rozkaz je rozkaz. A někteří si ve vydávání rozkazů přímo lebedí. Použít svého postavení k prezentaci své moci jim činí nebývalé potěšení. Je to případ i dvou obyvatel městečka, přičemž u jednoho se to dalo čekat, kdežto druhý se vybarvil až v uniformě.
Pět hvězd.

Blue
14.04.2021 4 z 5

Třetí díl tetralogie je spojen s okresním městem jen velmi volně, prostřednictvím několika postav, které se ocitly v zákopech východní fronty. Příběh těchto postav navíc není v knize dominantní. Kniha je tak velmi samostatnou částí cyklu, což mi asi trochu vadilo. Ale to je z velké míry dáno očekáváním, se kterým jsem k četbě přistupoval. Měl jsem představu, že se vše bude odvíjet okolo "okresního města a jeho některých občanů". A ono to tak není. Jinak je to stále čtení vysoké úrovně pokračující v tónu druhého dílu, kdy se humor spíše vytratil a autorovo podání zvážnělo.

InaPražáková
30.06.2019 5 z 5

Válečný román z východní fronty v letech 1915—16, který se dá číst i samostatně. O okresním městě není zmínka, ale podobným způsobem se střídá několik postav v malém prostoru jedné místnosti a zákopů. Lidé ještě mají nějaké osobní zvláštnosti, ale uniforma a prostředí jim natolik rozostřily charakter, že jsou to spíš variace na stejné téma. Stejně jako v Okresním městě se i tady opakují stále stejné situace stále stejnými slovy, protože čas se zastavil, fronta se nehýbá. Jediné vzrušení vojákům působí snaha získat nedostatkové zboží. Když se pak občas něco stane na bojišti, je to překvapení pro postavy i pro čtenáře.
Text je tentokrát nečekaně naturalistický, v předchozích dílech se trapné věci opisovaly, tady jsou špína, bahno a hmyz popsané detailně a opakovaně. Ironie hodně ztrpkla a co by mohlo být směšné, rychle vystřídá násilí nebo neštěstí.
Nejlepší část cyklu a vynikající kniha v rámci žánru.

frantisek8863
30.10.2017 4 z 5

Pohled na strádání v zákopech českých rekrutů rakouské armády, kteří si na ruské frontě vytvořili vlastní zázemí. Rozdílný život, starosti a dril prostých rekrutů proti jinému světu sobeckých důstojníků.

Bonnet
03.07.2017 5 z 5

Tak jsem začala číst tetralogii od třetího dílu, protože jsem slepice blbá. Nevadí, očekávala jsem nějakou tu humornou knížku a místo toho mi bylo předloženo dílo, které by se mohlo rovnat, jak už bylo zmíněno, knize Na západní frontě klid. Tak mi zůstává rozum stát, proč se výuka Poláčka omezuje na Bylo nás pět, z čehož jsou všichni otrávení a ani omylem to není to nejlepší z jeho děl?

shmaic
09.10.2016 5 z 5

Ten, kdo tohle má ve čtenářském deníku a nečetl to, vlastně vůbec nemůže tušit, o čem kniha je.
Přituhuje. Jsem zvědav na poslední díl.

Odnikud
25.04.2016 5 z 5

Velmi silná kniha, která je bohužel trochu mimo obecnou známost.

Ajtakrajta
24.04.2015 5 z 5

Musím konstatovat, že tahle knížka je plně srovnatelná s dílem Na západní frontě klid.

maryzka
23.06.2012 2 z 5

Smutné vyprávění o lidech v zákopech války, o namyšlených oficírů, korupci na vojenských velitelství