Pobočník

Pobočník https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/259935/bmid_pobocnik-eNK-259935.jpg 4 81 14

Tetování krví série

< 3. díl

Tetováno série

3. díl

3. díl strhující fantasy trilogie plné akce, napětí a nečekaných zápletek, která uchvátila čtenáře po celém světě. Do detailů propracovaný fantasy svět vás ohromí, uhrane, okouzlí… Rosamunda vyměňuje riskantní život lampáře chránícího město Brandenbras za ještě nebezpečnější službu. Stává se pobočníkem urozené bojovnice Evropy. Strach a pochyby o svých schopnostech musí nechat stranou. Čeká ho každodenní nelehká služba pro neohroženou fulgarku, která se pohybuje v těch nejvyšších kruzích a která má za úkol likvidovat příšery útočící na obyvatele měst a vesnic. O Rosamundovi se však začnou šuškat podivné věci a tyto pomluvy ji vystavují daleko většímu nebezpečí... celý text

Dobrodružné Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Factotum , 2009


více info...

Přidat komentář

kirinka52
01.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Moc bych si přála si přečíst třebas byť jen povídky ze světa Skoříčáka a jak se tam naší růžové pusince vede.

A hlavně přežíla to Růže?? Ach tolik otázek a žádne odpovědi.

Jedna ze serií co mi byla líto že končí.

Hanncha
19.01.2022 5 z 5

Tento díl jsem se občas musela nutit číst, protože místy mi přišlo, že děj vůbec neubíhal, ale kniha mě moc potěšila.


vlkodlaq
22.09.2019 3 z 5

Závěrečný díl mě poněkud zklamal. Čekal jsem vývoj, děje i hlavního hrdiny, stejná naivita dílů předchozích se zde ještě prohloubila, závěr poněkud nelogický, minimálně slabě podaný. Přes to je to určitě velmi čtivý kus, pokud by autor ještě zapracoval na ději a zápletce, jednalo by se o dílo roku.

Malarkey
14.06.2019 5 z 5

Krásné zakončení jedné fantasy trilogie, která se mi dokázala zažrat pod kůži. A co je víc, než když končíte třetí knihu trilogie a máte slzy v očích dojetím a smutkem, že něco hezkého opět skončilo. Spisovatel D.M. Cornish z Austrálie vytvořil krásný fantaskní svět, který se opírá o mapu Austrálie a zvláštně v něm komponuje lidský svět se světem zvířecím. Je tedy pravda, že jsem se chvíli ztrácel v tom, zdali je celá trilogie spíše pro mládež nebo pro dospělé, ale nejspíš je to dané tím, že Rosamunda je holt mlaďák a tak ta mladická nerozvážnost je prostě znát. Pravda ale, že tento díl už působí daleko dospěleji, než v předchozích knihách. Na druhou stranu ale pak přijde kapitola, která je docela slušný krvák a tak autor čtenáře rychle vrátí do centra dění, kdy přestanu přemýšlet nad tím, jestli čtu literaturu pro mládež nebo ne a okamžitě mám jasno. Pobočník je navíc perfektním zakončením celé trilogie. Možná je až moc otevřené na úplném konci, ale nemůžu říct, že by se mi ten poetický závěr nelíbil. Po přečtení jsem o půlnoci zavřel knihu a přemýšlel, co jsem si to vlastně prožil. Bylo to hezké, autorovi se celý ten svět moc povedl (včetně těch hezkých maleb) a já jsem moc rád, že jsem si ho našel a nechal se jím unést.

Elizza
25.11.2018 3 z 5

Za mě nic moc. Neznámých názvů přehršel, člověk musí číst pravým okem vysvětlivky a levým text, aby pochopil co za divné lidi tam je. I ilustrace zklamaly. Předchozí díly jsou plné lidí, žijících na kraji divočiny pokud ne přímo v ní. Lidí ostřílených, tvrdých a zajímavých. Zapamatovatelných. Třetí díl se oproti tomu hemží úředníky a šlechtici, kteří jsou i přes snahy ilustrátora jeden jako druhý. V městských intrikách jsem se ztrácela a stejně tak i ve jménech postav, které přicházely a odcházely jak se jim zlíbilo a všechny byly vlastně úplně stejné. Konec byl dost předvídatelný, protože od prvního dílu mi bylo jasné, že tohle( rozumějte, Rosamunda) v normální lidské společnosti dlouho nepřežije. Chtěla bych pochválit mapu polokontinentu, i když pojmenovávat řeku Akné není zrovna dobrý nápad. Akorát mi to přijde jako zbytečná práce, když se většina děje odehrává na miniaturní části celé mapy.

any333
23.11.2018 5 z 5

Doteď nechápu, jak tohle může být třetí díl od něčeho, kde jsem se u prvního hrozně trápila. Možná to bude Rosamundou, kterého už trochu opustila jeho dětská naivita a i když je to stále stejný dobrák, přeci jen už něco o životě ví. Tohle finále jsem si prostě a jednoduše oblíbila od začátku do konce (i když se přiznám, že jsem si počítala stránky do konce kapitoly, ale to jen kvůli tomu, že už bylo pozdě v noci a měla jít spát).
Na prvních stránkách se seznamujeme se světem těch 'mocnějších' a společně s hlavním hrdinou se dostáváme do kůže toho, který díky své nové pozici Evropina faktóta získá náležitou společenskou úroveň, co s sebou nese jak dobré, tak i zlé, jako tomu u všeho bývá. A nevím, jak ostatní, ale já musela vždycky zadržovat smích, když se některý ze sloužících zmínil o panu Licuriovi a jak na to Rosamudna reagoval. A i když rozumím jeho důvodům, já si ho v prvním díle prostě jako jediné vážně oblíbila. Ale, jak je známé, mí oblíbenci povětšinou nemají dlouhého trvání.
Dost mě bavilo číst o různých pohledech na příšery, nových kouzelných vymoženostech a i samotné lehké 'vyšetřování' na konec nebylo k zahození. Jako však úplně tu nejlepší část - a že je tady těžké něco vyzdvihnout - volím okamžiky v noře a vyprávění jejího starobylého obyvatele. Našla jsem tam mezi řádky tolik moudrosti, až mě to ohromilo. Autor tam jistě chtěl poukázat i na náš svět, ne jen ten svůj smyšlený. A kdo bude chtít, najde to tam.
Našlo se několik okamžiků, kdy jsem trnula hrůzou - hlavně tedy u konce, ale to ještě rozvedu později - avšak jen jeden moment mě opravdu emočně dostal. Fransitart. Víc k tomu nenapíšu, protože by se to mohlo brát jako spoiler. Ale skoro mě až dojalo, jak moc měl Rosamundu rád a co všechno pro něj byl ochotný udělat.
Na konci, když se pořád víc a víc zavírala východiska, jsem se cítila hodně nervózní, ale když jsem se pak smířila s tím, jak to nakonec dopadne, uznala jsem, že to bylo asi nejlepší, co by mohlo přijít. Jednalo se tedy o hezký zážitek, o čemž svědčí i to, že mi podivně rozčarovaná emoce zůstala v mysli ještě několik dní potom. Snad jediné, co bych vytkla, byla absence jedné dívčiny z minulého dílu. Ale s ní by to možná takhle skončit nedokázalo.

Vysky
09.10.2018 5 z 5

Velký rozdíl oproti předešlým dílům této triologie. Za mě byl tento díl nejlepší. Četl se už poměrně snaze, oproti prvnímu dílu. Příběh je napínavý a dokáže si udržet pozornost čtenáře. Tato kniha se čte velmi dobře, dokáže pobavit, ale i překvapit. Konec byl trochu předvídatelný, ale to vůbec knize neubírá na její kvalitě. Kdo má rád fantasy, tak by si ji měl určitě přečíst.

Attia
17.10.2017 5 z 5

Za mě jedna s nejočekávanějších knih. Jako mladší jsem Rosamundova dobrodruštví milovala a díky třetímu dílu jsem se mohla tak trochu vrátit o pár let zpět. Naprostá spokojenost!

ŠárkaK
04.04.2017 5 z 5

Jsem nadšená, četla jsem všechny tři díly a doslova jedním dechem, škoda, že je konec.

Dandulka
18.09.2016 5 z 5

Rozuzlení bylo opravdu překvapivé, až mi bylo chlapce líto.

Terie
09.09.2016 5 z 5

Úžasná knížka, moc se mi líbila :) po přečtení mě trochu mrzelo, že už je konec, ale přece jen by se ještě daly přidat nějaké díly, případně další jiné knihy s Rosamundou a Evropou :)

Slovanka
25.04.2016 4 z 5

Třetí a poslední díl této trilogie je plný napětí, především v podobě opravdového dobrodružného života - plného násilí a smrti. Po něčem takovém Rosamunda dříve bažil, aspoň co se dobrodružné stránky týče, ve střetu s realitou ale jeho dobrácké srdce trpí. Trochu více se seznamujeme s Evropou, to ale neznamená, že bychom jí porozuměli. Příběh je přeci jen věnovaný Rosamundovi, a ten je proti složitým ženským myšlenkám imunní. :)
Ve zkratce jsem opravdu ráda, že jsem si našla na dokončení trilogie čas, už jen pozorovat, jak Rosamunda v tomto podivném nepřátelském světě roste, stálo za to :)

Dašička
03.11.2015 5 z 5

Všechny 3 díly byly naprosto super. Přečetla jsem je jedním dechem. Nejlepší na knize je to, že ne všechny příšery musí být zničeny... Doufám, že budou další díly...

Alex.Barunka
12.10.2015 5 z 5

U této série platí od nejhoršího k nejlepšímu. Poslední díl se opravdu vyvedl. Rosamunda vyzrál, a to stejné by se dalo říct i o příběhu.

Autorovy další knížky

D.M. Cornish
australská, 1972
2008  78%Začátek cesty
2008  87%Lampáři
2015  85%Pobočník

Kniha Pobočník je v

Právě čtených2x
Přečtených124x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených3x
Knihotéce98x
Chystám se číst49x
Chci si koupit27x
dalších seznamech2x