Tesseract

Tesseract https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23431/bmid_tesseract-1aW-23431.jpg 3 26 4

Alex Garland ve svém druhém románu, umístěném do Manily, umně splétá pavučinu životních příběhů pěti lidí, jejichž cesty se protnou jednoho horkého večera v ulicích filipínské metropole. Čtenář se zatajeným dechem sleduje hlavní protagonisty bludištěm uliček chudinské čtvrti i zákoutími jejich myslí...

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

The Tesseract , 1998


více info...

Přidat komentář

LuccBizon
26.10.2023 4 z 5

Špinavá jízda v ulicích Manily jako stvořená pro filmové zpracování Joelem a Ethanem, Quentinem nebo třeba Dannym. Naneštěstí se jí dostalo péče jiné a výsledkem je film, který je se odehrává jinde s jinými postavami a je asi i o něčem jiném. https://www.csfd.cz/film/135191-tesserakt/prehled/
Zpět ke knize. Ta je naštěstí skvělá. Pracuje s populární a účinnou metodou črtání několika linií, které nakonec propojí. Nebo v tomto případě spíše tak nějak náhodně zapletou či zašmodrchají. Kniha nepostrádá vhled do postav, jejích situací, ale vše nanáší nenásilně, mimochodem. Podíváme se tedy také z Manily do rybářské vesnice na břehu moře a rozebereme si jedno mladistvé vzplanutí a jeho vyústění. Jen tak bokem, aniž by to vlastně mělo na samotný patřičně krvavý konec vliv. Což mi přijde jako škoda. Teď budu trochu vyzrazovat, tak dál čtěte opatrně. Kdyby třeba chlapcovo znetvoření mělo vliv na to, že ho uprchlík nezastřelí, asi bych celou tu historii přijal lépe. Konec spoileru.
Ale napsané je to skvěle. Úsporně, přitom hluboce. Tak, jak to může v životě být. Se vší krásou, vznešeností i špínou a malostí. S osudovostí. Se strachem. Opravdovým, živočišným, neovladatelným strachem. Jen ten teserakt jsem v tom nějak nenašel nebo nepochopil. Stejně se to mohlo jmenovat třeba uzel. Ale možná jsem jenom tupoun.

Disease
10.12.2018 4 z 5

Podstatně lepší než Pláž.


jprst
07.11.2017 1 z 5

Kdosi "zapomněl" tuto knihu ve vlaku, po jejím přečtení je mi celkem jasné proč. I já jsem jí v tom vlaku nechal a nemrzí mne to.

lukaz1010
24.07.2015

Utahané popisování prostředí postav, celkem brutální. Koupeno za £2 a posléze vytřízeno u nás, do modré popelnice

Štítky knihy

zfilmováno anglická literatura Filipíny

Autorovy další knížky

Alex Garland
anglická, 1970
1999  86%Pláž
2002  65%Tesseract

Kniha Tesseract je v

Přečtených30x
Doporučených2x
Knihotéce31x
Chystám se číst7x
Chci si koupit1x