Terezín: Dívky z pokoje 28

Terezín: Dívky z pokoje 28 https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485876/bmid_terezin-divky-z-pokoje-28-15V-485876.jpg 4 54 13

Přátelství, naděje a přežití v ghettu Terezín. Osudy 15 dívek z terezínského ghetta, které byly umístěny na stejném pokoji. Pokoji 28. Kniha je složena z autentických vzpomínek přeživších dívek, součástí jsou i zápisky jedné z nich, deník Helgy Pollak-Kinsky. Autorka strhujícím způsobem zachycuje historii a atmosféru tohoto místa, až do posledních transportů vězňů a odchod SS.... celý text

Literatura světová Válečné Biografie a memoáry
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

Die Mädchen von Zimmer 28 , 2006


více info...

Přidat komentář

JancaMia
09.08.2023 4 z 5

Půjčeno z knihovny. Dětské přítelkyně z Heimu v Terezíně , které popisují co se všechno událo. Děvčátka to v té době neměli vůbec jednoduché, nicméně obdivuju jejich sílu ducha a velkou touhu po vzdělání a kultuře . Je velice smutné co si malé děti musely prožít.

Tina.orl
10.04.2023 3 z 5

Kolem této knihy jsem v knihovně chodila asi 2 měsíce. Vždy jsem ji vzala do ruky, ale následně vrátila zpět. Myslím si, že kdybych v tom bývalá pokračovala, tak by se nic nestalo...

Jedná se o životopisné vyprávění o dívkách, které spolu strávily téměř celé období 2.sv. války v Terezíně. Dozvíte se spoustu podrobností o fungování města a o životě lidí v něm. Vyprávění je dle mého neskutečně chaotické a absolutně mi nesedlo. Jednou se vše točí kolem jedné dívky, pak náhle druhé, pak jejího otce a následně zpět atd atd.

Pozitivně ale hodnotím otištění částí deníku a přímé citace, původních fotografií a stručné závěrečné povídání o jednotlivých postavách. Toto mi zabránilo hodnotit méně než 3.

Těžko říci, zda bych knihu doporučila. Pokud vás ale zajímá pohled na 2. sv. válku nejen z koncentračních táborů, tak asi ano.


lilly1
28.03.2023 3 z 5

Kniha vystihuje to,co je na titulní straně:přátelství,naději a přežití v Terezíně.Díky deníkům a vyprávění přeživších můžeme nahlédnout do života obyvatel Terezína za 2SV.Jak přežít každý den,jak se vyrovnat se vším,co se v ghettu děje...???Děkuji všem,kteří se rozhodnou svůj příběh převyprávět a sdílet i za cenu toho,jak to pro ně musí být mnohdy těžké.

katerina28349
06.10.2022 5 z 5

(SPOILER) Terezín - Dívky z pokoje 28 popisuje život v tomto pokoji ( co prožívali jaké měli kamarádky o čem přemýšleli) ale i popis každodenního života v koncentračním táboře Terezín včetně hladu zimy nemocích strachu o rodiče či sourozence a kamarádky ale i těšení se na zkoušky přestavení Brundibála a následné přestavení. Je i popisovaná přetvářka nastražená na zástupce červeného kříže a samozřejmě obavy z transportů na východ do neznáma. Zajímavá výpověď přeživších dívek z pokoje 28.

maryzka
01.04.2022 3 z 5

Tak jsem si přečetla toto vydání. Opět je to takový chaotický kdyby alespoň byli nějak naznačeny jména. Některá jména byla opět na konci knihy, ale v jednom se odlišuje. Některé dívky již zemřeli.

TipsyChipsy
18.08.2020 5 z 5

Autentické svědectví, je zde více hlavních postav a trochu se pletou. Životy mladých děvčat v ghettu Terezin. Je zajímavé, že zpočátku byly i rády, že unikly do ghetta před společností, která je pronásledovala, Češi je udávali, že nenosí hvězdu a podobně. Byly to normální holky a v Terezíně našly přátelství, lásky, vzdělání, umění.. Ale to bylo jen zdání normálnosti, ve skutečnosti šlo o součást zrůdného zločinu. Autorka popisuje vlastně celou historii ghetta Terezin. Co se tam dělo po celou válku, až po poslední transporty vězňů a odchod SS. Po válce přeživší děvčata většinou emigrovala do ciziny, nějak nezapadala svou životní zkušeností mezi české obyvatelstvo. Je to smutné.

elisabeth03
12.03.2017 1 z 5

Souhlasím, ale když opomenu ten to zádrhel tak kniha je vyvedená. Četla jsem spoustu podobných knih, ale tato mě překvapila informacemi o hrdinkách a urivkami z deníků.

Lenka4
21.02.2016 3 z 5

Kniha je tak trochu neuspořádaná. Do příběhu Helgy, který měl být patrně nosnou osou, vstupují náhle vzpomínky jiných děvčat, v závěru se střídají události z Terezína s dějem z koncentračního tábora. Pozornost čtenáře je tak zbytečně roztříštěna, dovedení jednotlivých příběhů do konce v souvislosti by bylo více působivé. Je však těžké shrnout v jednom díle tolik lidských osudů. Sepsání vzpomínek je velice záslužným počinem a určitě je dobré si knihu přečíst. Též doporučuji životopis Evelin Merové Opožděné vzpomínky.

dee101
31.01.2016 5 z 5

Souhlasím s předešlými komentáři. Mimochodem jedna z dívek Eva Landová alias nyní Evelin Merová vydala svoji knihu s názvem: Opožděné vzpomínky a podtitulem: životopis, který se nevešel na jednu stránku. Určitě stojí za přečtení.

miri.f
12.04.2015 5 z 5

Knihu jsem přečetla jedním dechem. Ani mi nevadilo, jak už píše kdosi pode mnou, že je spíše teoretická. Vlastně jsem se o hlavně o tu teorii zajímala a překvapivě o to hlouběji pak pronikla do světa nevinných dětských obětí. Musím říci, že jsem nadšená- zpracováním, příběhy, osudy... Dětská opera Brundibár je fascinující! A když pak celý příběh spojíte s tímto https://www.youtube.com/watch?v=U6RfdLD5HwY , tím více vám uvízne v srdci. Děkuji za tuto možnost.

LilyFair
25.07.2012 3 z 5

Kniha, která ukazuje radosti i starosti tehdejších mladých děvčat, které skončily v koncetračních tábrech. Děj působí velmi autenticky, kvůli výňatkům z deníku jedné dívky a jejího otce.
Místy byla kniha hodně teoretická. Nejzajímavější byl podle mého názoru až konec knihy, kde líčí i ostatní dívky, jak se jim podařilo přežít koncetrační tábory. Terezín byl oproti tomu procházka růžovým sadem...

maryzka
13.05.2012 3 z 5

kniha o přátelství, přežití v Terezíně

Nico
15.12.2011 4 z 5

Kouzelna knizka, ktera priblizi skutecny svet terezinskeho ghetta a to hlavne diky denikovym zaznamum Helgy Kinsky Pollakove. Jeden divci pokoj, mnoho pratelstvi. Ukazuje nam trochu mirnejsi tvar zidovske genocidy, ackoliv vetsina divek byla zavrazdena v Osvetimi. Cte se to moc hezky a neni to zas tak depresivni, takze lze doporucit i lidem, kteri jsou na toto tema citlivi..