Tereza Nováková

Tereza Nováková https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14998/tereza-novakova-14998.jpg 5 5 3

Jméno Teréza Nováková je známé přinejmenším z hodin české literatury z 19. a začátku 20. století. Jako autorka se řadí mezi spisovatele realistické prózy, ale co ještě? Na to se snaží odpovědět tato kniha. Představuje ženu nepokojného ducha a temperamentu, dceru, milenku, manželku a matku, ženu umělkyni, novinářku, badatelku v oblasti lidové kultury a bojovnici za ženskou rovnoprávnost. Prožila nikterak dlouhý život s takovým naplněním, jaké se podaří málokomu. Zažila závratnou lásku i bezútěšnou bolest, tvůrčí hledání, uspokojení i zklamání, uznání i nepochopení, ale také nejvšednější práci ženy v domácnosti. Nikdy se nepřestala zajímat o dobové dění, o kulturu, umění a politiku, a pokud mohla, vyjadřovala své názory veřejně. Vlivem manžela, především však z vlastního přesvědčení, se rozhodla ač byla po obou rodičích německého původu stát se Češkou. Vystupovala důsledně jako reprezentantka češství, vědoma si i jeho slabých stránek. Byla to pozoruhodná žena a žila v zajímavé době, zhruba orámované na jedné straně oslavami k položení základních kamenů k Národnímu divadlu a na druhé bojem za volební právo žen. ... celý text

Přidat komentář

Arnold
18.12.2020 5 z 5

Naprosto souhlasím s komentáři přede mnou.
Když jsem četla o dceři K. H. Borovského (Milena Lenderová: Dcera národa? Tři životy Zdeňky Havlíčkové), Teréza Nováková mě zaujala natolik, že jsem se chtěla o ní dozvědět víc. A do ruky mi přišla tato bravurně napsaná kniha o životě a díle této impozantní ženy. Líbilo se mi, jak autorka prokládala text ukázkami z korespondence, ta tehdejší čeština (!), krásné.

Evina.Cetba
11.10.2018 4 z 5

Hezky napsaný životopis spisovatelky Terézy Novákové (1853-1912), představitelky realismu a venkovské prózy. Zajímala se o kulturu, dobové dění, politiku, měla bohatý citový život. Kniha je doplněná fotografiemi i dopisy. Dozvíme se mnoho o jejím pracovním, společenském i rodinném životě.


Lenka4
17.08.2015 5 z 5

Výborně zpracovaný životopis bohatě doplněný výňatky z rodinné korespondence. Je až obdivuhodné, co všechno Teréza Nováková zvládla v náročném veřejném i nelehkém soukromém životě. Hlavní hrdinkou knihy není nepřístupná, na piedestalu stojící spisovatelka z učebnic, ale živoucí, občas lidsky chybující bytost. Na ten piedestal však patřící.