Teplo domova

Teplo domova https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435993/bmid_teplo-domova-QBq-435993.jpg 4 35 9

Napínavý príbeh prisťahovaleckej rodiny, ktorej rozhodnutie medzi láskou a vernosťou má zdrvujúce následky. Isma je voľná. Po rokoch starostlivosti o mladších súrodencov po matkinej smrti prijala pozvanie svojej mentorky z Ameriky a vracia sa k svojmu snu o štúdiu. Nedokáže sa však prestať strachovať o svoju nádhernú, tvrdohlavú sestru Aneeku, žijúcu v Londýne, a o brata Parvaiza, ktorý zmizol snažiac sa dokázať, že nezabudol na dedičstvo svojho džihádistického otca, hoci ho nikdy nestretol. Keď sa brat objaví na druhom konci sveta, Ismine najhoršie predtuchy sa naplnia. Vtedy do života sestier vstupuje Eamonn. Syn mocného politika s povinnosťou dostáť otcovskému odkazu. Možno uňho hľadať lásku? Môže im pomôcť zachrániť Parvaiza? Osudy dvoch rodín sa náhle a nerozlučne preplietajú v príbehu o obetách, ktoré sme schopní priniesť v mene lásky.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Inaque
Originální název:

Home Fire , 2017


více info...

kayu
kayu
19.03.2024 4 z 5

Na knížku jsem natrefila díky doporučení zahraničního youtubera a jsem za to moc ráda, protože mi rozšířila čtenářské obzory. Žádnou knihu s touto tématikou jsem doposud nečetla, a proto to pro mě bylo velice zajímavé čtení. Zejména možnost nahlédnout na příběh hned z několika úhlů prostřednictvím postav, jejichž osudy jsou vzájemně propletené.

myrna0868
myrna0868
06.09.2023 5 z 5

Kniha si určitě zaslouží pozornost ,jakkoli je pravděpodobná nebo ne. Ráda si přečtu cokoli dalšího od autorky.


Nofar197
Nofar197
21.04.2023 5 z 5

Příběh tři britských sourozenců s pákistánskými kořeny. Isma, Aneeka a Parvaiz vyrostli v Londýně a britská kultura je jejich neoddělitelnou součástí. Isma vychovává po smrti matky své sourozence - dvojčata a poté, co absolvují střední školu, se rozhodne, že nastal čas jít svou vlastní cestou a odjíždí na studia do USA.
Bohužel na životy obou sester dopadne stín poté, co značně rozkolisany Parvaiz rozšíří řady teroristů bojujících za tzv. Islámský stát.
Zajímavý román, který poukazuje na fakt, že nelze sedět na dvou židlích. Jestliže plně přijímám, co mi demokratická západní společnost poskytuje, musím být k dane zemi loajální. A začleněním se do řad Islámského státu Parvaiz překročil pomyslnou hranici, přes níž už není návratu.

broskev28
broskev28
21.08.2022 5 z 5

Knihu jsem koupila ve slevách na základě zdejších komentářů, ale nečetla jsem je, ani anotaci, jen jsem usoudila, že když dají čtenáři databáze knize 83 % hlasů, určitě bude stát za to.
Jakmile jsem se začetla do první kapitoly, už jsem svého rozhodnutí litovala - věčný problém imigrantů a domorodců, tentokráte v Británii; už zase? Ale odolala jsem nutkání knihu odložit a četla jsem dál. Skončila jsem večer, poslední stránky jsem dočítala téměř potmě, protože se mi nechtělo pouštět na tenhle křehký příběh ostré světlo.
Komentáře tomsokar a lusila s dovolením podepisuju. Antická tragédie v aktuálním obsazení, a výborný způsob psaní (zármutek - s.165, 166). Pět postav v pěti oddílech a každý má svou pravdu. Různé pohledy několika aktérů, kteří všichni patří do stejné skupiny, pro nás jsou prostě muslimští imigranti. Velmi doporučuju!

"Ona chce hledat spravedlnost v Pákistánu?"
Do posledního slova vložil veškeré znechucení potomka imigrantů, který chápe, čeho všeho se rodiče vzdali (rodiny, kontextu, jazyka, známých věcí) proto, že národ, k němuž původně patřili, neplnil svůj úkol a neumožňoval jim žít důstojně.

tomsokar
tomsokar
12.02.2021 5 z 5

Pro mne jedna z nejlepších knih roku. Drama a láska, skvěle napsáno na půdorysu antické tragédie. Určitě si od autorky ještě něco dalšího přečtu.

lusila
lusila
22.09.2020 5 z 5

(SPOILER) "Robili ste vedúcu v čistiarni a teraz si idete robiť doktorát zo sociológie?"
"Áno." "A to je ako možné?" "So súrodencami sme osireli krátko potom, čo som skončila vysokú školu. Mali dvanásť rokov-sú to dvojčatá. Zobrala som prvú prácu, ktorú sa mi podarilo nájsť. Teraz sú už dospelí, a tak sa môžem vrátiť k svojmu životu.""Vraciate sa k svojmu životu...do Amherstu v štáte Massachusetts."
"Mám na mysli akademický život. Moja bývalá školiteľka z londýnskej LSE teraz učí na univerzite v Amherste. Volá sa Hira Shahová. Môžete jej zavolať."
Kde je domov? Tam, kde sa človek narodí, ale nemôže pokojne žiť, alebo tam, kde si vybuduje pokojný život, ale navždy zostane cudzincom? Kamila Shamsie začala písať román Teplo domova v roku 2013, keď sama žiadala o britské občianstvo. A hoci sa stala držiteľkou britského pasu, občianstvo pre ňu bolo definované ako privilégium a nie právo. Mohla o neho kedykoľvek prísť.
Román Teplo domova je príbehom troch súrodencov, prisťahovalcov. Po matkinej smrti najstaršia Isma môže konečne pokračovať v začatom štúdiu v Amerike. Spoznáva charizmatického Eamonna, syna vplyvného politika s moslimskou minulosťou. Môže sa zdať, že práve to ich spojí, ale práve naopak. O Eamona sa začne zaujímať jej sestra Aneeka, žijúca so svojím bratom v Londýne. Parvaiz podľahne rečiam agitátora a opustí krajinu, aby našiel niekoho, kto poznal ich otca-teroristu, ktorého zabili. A tak sa Aneeka rozhodne za každú cenu pomôcť bratovi vrátiť sa späť.
Autorka sa inšpirovala pri písaní príbehu Sofoklovou tragédiou Antigona. Iba ju obliekla do dnešných šiat.

micha-ella
micha-ella
30.08.2020 4 z 5

Dobře napsaný román, ale od strany 200 pro mne začal být hodně nepravděpodobný. Zejména ta jistota v podstatě hloupé holky, že jí naaranžovaná scéna v parku vyjde přesně tak, jak si ona naplánovala, no nevím, ani chování syna ministra nebylo pak věrohodné. Komu stranit? Jistěže ne teroristům. Ale já nestraním ani imigrantům ani jejich dětem, narozeným už v cizině, ti všichni by měli bezezbytku přijmout pravidla ciziny nebo se vrátit domů ke kořenům. Vypůjčím si myšlenku jedné z postav , tuto větu: ...nejde o nic jiného než o jednoho britského občana, který se k národu otočil zády a vyměnil ho za uskupení, jež si libuje v ukřižovávání, stínání hlav, bičování, napichování hlav na kůly, dětských vojácích, otroctví a znásilňování.
A bohužel, teplo domova a sourozenecká láska to nezachrání.

MartinaF
MartinaF
13.07.2020 4 z 5

Tak nějak si s hodnocením příběhu nevím rady. S postavami jsem se neztotožnila a vlastně mi bylo jedno, jak která smýšlí. Islám a vše okolo něj je palčivým problémem nejen Velké Británie. Při čtení jsem si uvědomila, že vlastně nevím, na jakou stranu se přiklonit - k sestrám, které se snažily bratra dostat z rukou džihádistů nebo na straně pákistánského ministra vnitra a jeho zákonů? Složitá situace. Přiznám se, že toto téma je mi cizí a o problematiku muslimů a imigrantů se moc nezajímám. Možná i proto jsem ke knize zaujala spíše neutrální postoj.

Lost Soul
Lost Soul
21.06.2020 4 z 5

Z mého pohledu výstižný popis aktuální situace v Británii (a patrně i v jiných státech západní Evropy) s ohledem k řešení problémů způsobených odchodem mladých muslimů do zemí, v nichž působí ISIS a jí podobné organizace. O dopadu, jaký jejich odchod má na rodiny, které zůstaly. O názorech většinové i menšinové společnosti na řešení této složité situace.
Hlavní postavy mi nebyly zrovna dvakrát sympatické, proto jsem knihu několikrát odložila. Vadila mi jejich naivita, umínenost, víra. Ale autorka píše velmi čtivě a jako celek hodnotím knihu víceméně kladně. Bylo to moje první setkání s tématem a určitě nebylo poslední.

Štítky knihy

terorismus sourozenci rodinné vztahy džihád pákistánská literatura

Autorovy další knížky

Kamila Shamsie
pákistánská, 1973
2020  83%Teplo domova
2010  84%Vypálené stíny

Kniha Teplo domova je v

Přečtených49x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených2x
Knihotéce83x
Chystám se číst55x
Chci si koupit9x