Teotimov majer

Teotimov majer https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175651/bmid_teotimov-majer-175651.jpg 4 3 1

Ústredným záujmom všetkých Boscových literárnych diel sú tajomné a záhadné sily prírody, ktoré determinujú konanie človeka. Mocnou intuíciou objavuje tieto sily a podáva skôr sugestívne pohľady na ne, než sa ich snaží vysvetliť. Pritom dar intuitívneho prenikania do tajomstiev prírody spája sa u neho s darom hlbokého pohľadu do psychologickej ústrojnosti človeka. Bosco patrí medzi najväčších majstrov francúzskeho románového štýlu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Le Mas Théotime


více info...

Přidat komentář

pajaroh
08.06.2020 4 z 5

Knihy Henriho Bosca se vyznačují otřesnými názvy v českém vydání (v originále je to mnohem lepší), rozháranými hrdiny, za které by se nemusel Mácha stydět - v tomto případě je to okořeněno cholerikem s jemnou psychickou poruchou, a skvělým popisem přírody, okolí, sídla, zakořenění, tradic a tajemna.
Nemohu posoudit, zda je to překladem nebo prostě stylem psaní, ale především na začátku jsou opravdu nadmíru používána slova "mučivý", "rozbouřený" a "vášeň". Což je občas až vtipné.
Samotný příběh a vyústění je originální a největší důraz je kladen právě na atmosféru staré zemědělské Provence, usedlosti pod Provensálskými Alpami, vztahy mezi starousedlíky - a to je na knize nejlepší.

Autorovy další knížky

Henri Bosco
francouzská, 1888 - 1976
1987  84%Měsíční pahorek v dlani
1948  87%Já, Pascal Dérivat

Kniha Teotimov majer je v

Právě čtených1x
Přečtených4x
Doporučených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst2x
Chci si koupit4x