Teorie práva

Teorie práva https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74615/teorie-prava-opo-74615.jpg 4 19 4

Svou koncepcí se tato učebnice podstatně odchyluje od všech prací, které byly u nás v posledních padesáti letech pod tímto titulem vydány. Podává nejprve stručný přehled historie filosofických koncepcí práva. Rozsáhlou pozornost věnuje právnické filozofické antropologii, tj. problémům vztahu práva člověka včetně problematiky důvěry v právo a právní jistoty. Zabývá se z různých zorných úhlů podstatou práva a jeho vztahem k jiným společenským regulativním systémům. Podrobně pojednává o vzniku práva ve společnosti.... celý text

Přidat komentář

Set123
06.09.2022

Viktor Knapp patří mezi podivuhodné figurky českého práva. Hned po válce vznesl drtivou kritiku nacistické právní filosofie, ačkoliv v průběhu okupace byl takový… polokolaborant. Spíš tak ze čtvrtiny. Následuje socialistická diktatura a Knapp se stává členem kanceláře prezidenta republiky a o procesu s Horákovou mimo jiné píše:

„[P]ředseda senátu vede spor energicky, zachovává procesní řád, rozlišuje politické motivy od vlastních trestných činů a dovede při zachování trestního řádu náležitě zdůraznit politické momenty výslechu. … Rovněž hlavní prokurátor (míněn patrně Urválek) působil dobrým dojmem.“

Následně píše učebnici, ve které mimo jiné kritizuje minulý režim (pravda, poměrně opatrně). Přes to všechno se mnozí odborníci shodnou, že se jedná o možná největšího českého právníka 20. století.

A pravdou zůstává, ať se k jeho osobnosti stavíme jak je nám jen libo, že jeho knihy patří ke klenotům české právnické literatury. Osobně mám vysloveně úchylku na Problém nacistické právní filosofie a musím říct, že i Teorie je skvělá. Pravda, moc jsem si ji po těch třech jiných učebnicích teorky nevychutnal, ale co mohu říci jistě, jedná se o nejlépe napsaný text o teorii práva v naší provenienci (a ano, otevřel jsem si pro to i Gerlochovu, ač mi u toho vstávaly chlupy na zádech), která navíc patrně nejlépe kombinuje celé množství právních disciplín – sociologii, filosofii, teorii, psychologii, trošku těch dějin.

Navíc přináší zcela specifickou problematiku – informační systémy. Ne že by to bylo moc zajímavé, ale hej, jinde to nenajdete. On byl tedy Knapp na ASPI (na jehož tvorbě ostatně spolupracoval a které má dodnes uživatelské rozhraní z dob jeho vzniku…) vůbec tak jako vysazený.

Uvědomme si však, že je publikace poměrně krátká a rozhodně neřeší veškerou právněteoretickou problematiku, kterou člověk musí ovládat (třeba aktivitě normy je věnováno poměrně málo místa, jestli se nemýlím, například retrospektiva nebyla zmíněna vůbec, abych uvedl příklad) a navíc tu obsaženou demonstruje poměrně zastaralým způsobem. Jedná se tedy spíše o brilantní text, který člověku ukazuje, jak o právu uvažovat, méně o učební pomůcku. Což knihu ale jenom činí o to zajímavější.

kate9326
16.01.2022 5 z 5

Učebnice je super, ale forma výkladu je pro nezvyklé čtenáře poněkud zhuštělá a přehlcená fakty. Kdo není zvyklý hodně číst a odbornější věci, může mít s tím problém.
Laikům bych ji asi nedoporučila, i když záleží na každém čtenáři individuálně.


Hejtmy
13.04.2016 4 z 5

Určitě nejlepší česká učebnice teorie práva, a to už jen proto, že tato kniha je jako jediná skutečnou učebnicí teorie práva a nikoliv pouze jakýmsi pochybným úvodem do studia práva. Kniha se navíc i velmi dobře čte v kombinaci s tím, že jsou v ní přehledně podány všechny důležité informace, které k tématu čtenář očekává. Jak obvykle učebnice příliš nečtu, tak zde nelituji, že jsem dal Knappovi šanci.

Wesley
20.11.2012

Nejlepší česká publikace zabývající se teorií práva. Je v ní kladem důraz na objasňování problematiky a různé úhly pohledu na základní otázky, nikoli na objem informací(pouze 247 stran). Vlastně to ani není učebnice v pravém slova smyslu(tj. takhle to je, nauč se to a u zkoušky to ze sebe vysypej). Zaujme i čtenáře, kteří nemají co do činění s právem.