Teologie Nového zákona

Teologie Nového zákona https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/180050/bmid_teologie-noveho-zakona-180050.jpg 4 3 1

Definice, úkoly a metody teologie Nového zákona; Nový zákon jako čtení Starého (kapitola 1), jaká je hlavní zvěst Nového zákona o spasení (kap. 2), o lidské existenci (kap. 3), o společenství církve (kap. 5), o existenci za hranicí smrti (kap. 7) a o jejich základu v události vzkříšení a smrti Ježíše z Nazaretu (kapitola 4). Za ekleziologii je vložena kapitola o dvou moderních paradigmatech novozákonní teologie (filosofie dějin F. Ch. Baura a existenciální interpretace R. Bultmanna, kap. 6). Tuto knihu lze číst postupně po kapitolách nebo je možné ji používat i jako příručku a orientovat se podle rejstříku či podrobného obsahu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Náboženství , Učebnice a slovníky

Vydáno: , Mlýn
Originální název:

Théologie du Nouveau testament , 2001


více info...

Přidat komentář

mirektrubak
05.09.2022 4 z 5

Specifikem téhle knihy je, že – narozdíl od obvyklých studií o Novém zákonu – nepostupuje ve výkladu podle jednotlivých knih, ale podle tematických okruhů. To je dost zvláštní, myslím, že jsem se s tím ještě nesetkal. Ale myslím si, že je to velkým kladem knihy, společně s velkou pečlivostí a opravdu detailním ponorem do jednotlivých témat. Slouží to k možnosti porovnat mezi sebou teologie evangelií a také nacházet shody a odlišnosti v Pavlových listech (mezi sebou a vůči čtyřlístku evangelistů) – těm je také věnována zasloužená pozornost.
A tak se můžeme dočíst o tom, na kterých všech místech a jakým způsobem se v knihách Nového zákona pracuje třeba s nadějí, svátostmi, ustanovením společenství církve nebo třeba motivem druhého příchodu Krista – jaká slova pro to autoři používají a jaké pohledy jsou pro ně klíčové.
Předností je skutečně až statistická podrobnost při pronikání do novozákonních témat, včetně schémat, tabulek a sáhodlouhých výčtů konkrétních pasáží, zde kniha spíš než k souvislému čtení slouží užitečněji jako svého druhu encyklopedie. Nevýhodou je použitý odborný přístup k problematice, obsahem i formou: autor zjevně předpokládá, že si jeho Teologii otevře už poučený čtenář, asi student nebo katecheta. Laikům nijak vstříc nevychází a publikaci tak určitě není možné doporučit k prvnímu (a nejspíš ani druhému) seznámení s důrazy Nového zákona, no, je to prostě už docela „vyšší dívčí“, a když napíšu, že jsem si vždy nebyl stoprocentně jist tím, na co přesně mě autor upozorňuje, bude to vlastně ještě dost kulantní vyjádření. :-)

Štítky knihy

teologie exegeze Bible Nový zákon biblistika, výklad Bible evangelia

Autorovy další knížky

François Vouga
švýcarská, 1938 - 2013
1997  100%Dějiny raného křesťanství
2009  73%Teologie Nového zákona
2005  80%Staveniště

Kniha Teologie Nového zákona je v

Přečtených4x
Doporučených1x
Knihotéce1x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x