Tenkrát za totáče

Tenkrát za totáče https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50675/tenkrat-za-totace-50675.jpg 3 45 8

V dalším souboru edice Česká povídka se oslovení spisovatelé vracejí k období totality. Jejich příběhy jsou spíše tragikomické, psané s jistým nadhledem, se smyslem pro trapné a směšné momenty, které vnášela do lidských životů vláda jedné strany.

Přidat komentář

Iki1
03.09.2021 4 z 5

Povídkové knihy většinou trpí tím, že do nich zařazené povídky nejsou všechny stejně čtivé, prostě nevyhoví všechny všem čtenářům. Občas také nenaplní úplně do detailu nastavené téma. V tomto útlém sborníku se mi většina povídek líbila, nejen proto, že jsem v této době žil, ale také proto, že jsou psány s lehkostí a fajn vypravěčským stylem, který mám rád. Nechybí humor a nadhled, což je pro reflexi tohoto období našich dějin příjemné.

kap66
12.06.2021 4 z 5

Koukám, že jsem mnohem hodnější než moji oblíbení, ale mně většina povídek sedla; hlavně ty s nadhledem a vtipností, díky nimž vynikly absurdity, jež jsme „tenkrát za totáče“ přijímali jako samozřejmost. A možná hraje svou roli i to, že se mi připomněly polozapomenuté věci, lidé i děje, dostatečně utopené v minulosti, abych se jim mohla zasmát.
Šabach: Tvrdé sparty byly ceněné a nebyly k sehnání, na to vzpomínám i já, nekuřačka. Zato Gustě Fučíkové se vyhnul málokdo; objížděla školy a vyprávěla o Julkovi, ani mě neminula. Vtipná povídka, jedna z lepších.
Bělohradská: Jedna z papalášských povídek, lehce detektivní, lehce satirická, také patří k lepším.
Pecháček: Tentokrát jsou papaláši továrišči a volí mezi vodkou a specialitami vysoké gastronomie, které pro ně naši předpodělaní soudruzi nechali navařit. Taktéž dobrá.
Klíma: Můj oblíbený autor - a propadák. Totalita je tu pouze kulisa, příběh hrozného manželství by se mohl odehrát kdykoliv.
Moník: Kvůli němu jsem celou sbírku četla; výborná povídka o tom, jak tenká může být hranice mezi undegroundem a službou socialismu.
Fischerová: S tou předchozí nejlepší povídka, především osobním stylem a vyzněním; absurdity kolem vydávání knih od zakázaných autorů.
Salichov: Vypointovaná povídka o mladém prokurátorovi, kterému se nechtělo stát členem strany a v němž bojovala morálka se strachem. Vtipná, výborná.
Binar: Poněkud vážněji pojatá povídka o banální provokaci, s dobrou pointou.
Kantůrková: Jedna ze tří nejlepších: působivá zpověď slušného inteligentního člověka, který chce dělat všechno správně, až se stane agentem.
Ukázka:
Tehdy letěla Prahou slavná historka. Jeden známý umělec spolupracoval s STB, přinucen k tomu velkou hrozbou, a po revoluci se rozhodl, že se to jeho přátelé musí dozvědět od něj a ne až z médií. Týdny chodil od jednoho ke druhému a vysvětloval, omlouval se, obhajoval. Pak požádal o lustrační osvědčení a dostal negativní. Rozběsnil se k nepříčetnosti. Ihned vyběhl po vlastních stopách, navštěvoval tytéž lidi, mlátil čistým osvědčením o stůl a křičel: „Už zase lžou! Už zase lžou!“


Jordanka9
19.05.2021 3 z 5

Antologie 9 povidek z edice Česká povídka různých autorů z onoho nechvalného období.
Nejvíce se mi libila humorná povídka Petra Šabacha Život za persiko, některé, třeba Žranice, jsem znala z jinych výběrů.

Katka2382
18.05.2020 3 z 5

Milá povídková knížečka.

milan.krimsky
10.01.2020 2 z 5

První povídka zcela doplňuje téma knihy, ostatní povídky jsou spíše o tom, jak autoři psali bez cenzury

BrozaM
26.02.2016 2 z 5

Je to můj druhý soubor edice Česká povídka a bohužel ten méně zdařilý. Některé povídky se mi vůbec nelíbily (př. Ztracený básník - dokonce jsme ji přeskočila, ale na konci knihy jsem zpytovala svědomí a pěkně ji dočetla).
Musím vyzdvihnout povídku Ivana Klímy Beethovenova busta - ta mi byla asi nejsympatičtější. Dále Žranice a Sráči, křováci, čulibrci.

cori
28.08.2015 3 z 5

Sbírka přináší celkem 9 povídek, které se odehrávají po srpnu 1968. Hlavní hrdinové většinou řeší dobová dilemata (podepsat/nepodepsat, vstoupit/nevstoupit). Nejvíc mě zaujaly ty humornější práce: Život za persiko (o Gustě Fučíkové) a Žranice (o hostině pro potentáty na vojenských manévrech). Špatní nebyli ani Sráči, křováci, čulibrci (KSČ).

Blíženec
14.03.2012 4 z 5

Líbilo se mi,že v jednom svazku čtenář pozná styl více autorů a já sám jsem našel inspiraci na další čtení.