Tenebris

Tenebris https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507101/bmid_tenebris-EyX-507101.png 4 46 16

Tenebris série

1. díl >

Vo svete temna a síl, o ktorom ste ešte nepočuli, majú vášeň a láska nepredstaviteľnú moc. Strhujúci príbeh nadpozemsky silného Tenebrisa, ktorý pre to, aby prežil, potrebuje energiu ženy, ktorú si privlastní, vás pohltí a nenechá vydýchnuť, kým neprečítate aj poslednú stranu príbehu.

Přidat komentář

TerkinKnižnySve
07.11.2023 5 z 5

Nutne potrebujem druhý diel!!

Toto bola že aká jazda?! no zas a opäť dokonalá fantasy jazda s perá slovenskej spisovateľky!

Aj keď som mala chvíľkami nutkanie vstúpiť do deja a prefackat pár hlavných postáv za ich debilné zmýšľanie typu ja ťa milujem aj ja ťa milujem alé nemôžeme byť spolu lebo sme blbý!

Ale to som rýchlo rozdychala, dej bol výborný stále naburcovany neustále napredaval, nebolo kapitoly ba ani strany, že by sa nič nedialo.

Naozaj ďakujem za túto knihu bola úžasná!

kristy.books
27.06.2023

Autorkine predchádzajúce romantické príbehy som si obľúbila, preto som si nemohla nechať ujsť ani jej novinku. Tenebris je kombináciou romantiky a fantasy. Príbeh je rozdelený na dve časti venované dvom rôznym párom a na konci nájdeme ešte jednu bonusovú kapitolu o dvoch ďalších pomerne dôležitých postavách.

V prvej časti spoznávame mladú ženu Stellu, ktorá vyrastala v detskom domove a jej jediným blízkym človekom je jej najlepšia kamarátka. Pred všetkými skrýva veľké tajomstvo - keď prežíva hlboké emócie, začnú jej žiariť ruky a ona netuší prečo. Odpovede jej môže poskytnúť tajomný Tenebris, ktorý do jej života vtrhne ako veľká voda.

Príbeh Stelly a Brisa začal na môj vkus až moc rýchlo, kľudne by som na začiatku privítala o jednu-dve kapitoly naviac (niektoré scény mohli byť viac popísané, ale zasa rozumiem, že ide o kratší príbeh s obmedzeným priestorom, takže autorka sa nemohla až tak rozpisovať). Mám radšej, keď sa postavy spoznávajú a zbližujú postupne. Ich vzťah bol ako na horskej dráhe, každú chvíľu niečo riešili (občas podľa mňa zbytočnosti), ale bolo cítiť, že sa majú radi. Stella bola milá a priateľská, v živote to nemala ľahké, kvôli čomu mi jej bolo aj celkom ľúto, no v niektorých momentoch mi prišla veľmi naivná. Občas by neuškodilo, keby sa najskôr trochu zamyslela, kým niečo bezhlavo vykonala. Bris bol sympaťák, páčil sa mi najmä jeho vzťah s mladšou sestrou Claritas, urobil by pre ňu aj nemožné. Bolo to múdre malé dievčatko, ktoré do príbehu vnieslo dávku rozkošnosti.

Viac som si užila druhú časť príbehu. Katrin a Maximian si najskôr nevedeli prísť na meno a ja som si to ich neustále podpichovanie nesmierne užívala. Chémia medzi nimi bola skvelá. Katrin bola ako taká malá neriadená strela, ktorá nemala problém povedať to, čo mala na jazyku a nenechala si skákať po hlave. Maximian, veľký, silný, čestný, oddaný... jednoducho si ho musíte zamilovať. Som rada, že sme tu mali aj viacero kapitol z jeho pohľadu. Celkovo mi títo dvaja sadli viac.

Nie som veľký odborník na fantasy, vždy sa viac zameriavam na romantiku, ale podľa môjho názoru bol tento svet vymyslený dobre. Zoznámili sme sa so zaujímavými postavami, navštívili rôzne miesta, spoznali fungovanie sveta, dozvedeli sa veľa tajomstiev... Bolo to príjemné spestrenie romantickej linky.

Budem úprimná, autorkine predchádzajúce knihy sa mi páčili o niečo viac (bolo cítiť, že toto bola jedna z jej starších kníh a odvtedy svoj štýl písania dosť vycibrila), ale Tenebris bol tiež fajn. Pokiaľ máte radi spojenie fantasy s romantikou, skúste mu dať šancu.


Anna195
09.06.2023 5 z 5

Ak si prejdete môj profil zistíte, že nepatrím medzi veľké fanúšičky fantasy kníh, no ak ma nejaká zaujme musí to byť vážne niečo skvelé, čo neviem pustiť z rúk. Kniha Tenebris, taká rozhodne bola. Síce pre mňa to bol menší rereading, kdeže som ju mala možnosť čítať, keď len bola zverejnená na jednej platforme, ale v knižnej podobe som ju ešte viac vychutnala.

Celý tento svet svetlušiek, silnej energie, potrebnej na prežitie a Inferna si ma úplne získal. Skvelým krokom bolo spojenie fantasy sveta s moderným svetom a s tou úžasnou romantikou, o ktorej Miška rozhodne vie písať. Toto bolo, tak vydarené spojenie. Páčili sa mi kratšie kapitoly, keďže v každej kapitole sa dialo niečo, čo ma nútilo čítať ďalej a ďalej, takže nudiť sa určite nebudete. Ja som sa rozhodne ani raz nenudila, pretože v tomto svete bolo množstvo vecí, ktoré sa postupne dostávali na povrch.

Každá postava ma niečím vedela zaujať a zároveň každá postava bola pre príbeh veľmi dôležitá. Autorka sa nesústredila len na hlavné postavy Tenebrisa a Stellu, ale bolo úžasné, že tu zakomponovala aj príbeh Maxa a Katrin. Toto bola rozhodne štvorica ľudí, o ktorých by som mohla čítať stále. Pripravte sa na množstvo iskier, vášne, túžby a lásky medzi našimi pármi, pretože ja som okrem skvelého fantasy sveta dostala aj rovnaké množstvo mojej milovanej romantiky.

Knihu môžem odporučiť aj vám, čo neholdujete fantasy svetu, pretože romantická linka vás bude rozhodne baviť.

Majka1979
02.06.2023 4 z 5

Môžem povedať, že ma kniha milo prekvapila, tento štýl zvyknem čítať a tak poviem rovno, že klobúk dole pred slovenskou autorkou, že sa do tohto pustila.
A som naozaj veľmi rada, že som si ju mala možnosť prečítať.
Je to prepojenie fantasy s romantikou a to mi veľmi sedí. Takže ak ste váhali, tak nemusíte. Myslím, že každý, kto má tento štýl rád, kľudne môže dať knihe šancu

eliska2126
08.04.2023 5 z 5

Dlouho jsem žádné fantasy nečetla, ale musím říct, že při čtení Tenebrise doslova lítaly jiskry.

V knize sledujeme Stellu, která se vlivem okolností ocitne na zámku tajemného Tenebrise a začne odhalovat tajemství jeho světa. A zjišťuje, že se jeho svět trochu liší od toho našeho, i když všichni žijí ve světě lidí.

Už když začnete knihu číst, tak je vám jasné, jak to celé vlastně dopadne, a sice, že ti dva skončí spolu. Jenže...! Kromě toho, že Tenebris se Stellou budou spolu, jsem pak neodhadla absolutně nic! Autorka mě dokázala překvapit spoustou zvratů, které jsem absolutně nepředvídala. Bavilo mě odhalovat tajemství jak Tenebrise, tak jeho světa. Moc se mi líbila i chemie mezi nimi. Doslova lítaly jiskry!

Poslední asi třetina knihy obsahuje jiný příběh ze stejného světa. Poznáváme zde blíž Stellinu kamarádku Katrin, která se sbližuje s Maximianem. Opět - je vám jasné, že ti dva skončí spolu, ale cesta k cíli je plná překvapení. Zároveň zde pokračoval i příběh Stelly a Brise.

Musím se ale přiznat, že ač měly obě dvojice chemii skvělou a jejich příběhy mě opravdu bavily, tak mám radši tu část se Stellou a Brisem.

Jak už mnohokrát autorka ukázala, tak psát prostě umí. Její knihy mě baví a Tenebris se určitě zařadí mezi TOP ke Konfliktu. Svět, ve kterém se příběhy odehrávají, je skvěle vymyšlený a okamžitě mě vtáhl.

Knihu opravdu doporučuju. To prostě chcete číst! A mimochodem, viděli jste tu obálku? Tu má na svědomí @sanny_book_photo a myslím, že to se jí sakra povedlo!

Lenka_S
17.03.2023 4 z 5

Tahle jniha me bavila. Bylo v ní dost napětí, lásky, humoru, ale i tak akorát sexu a tajemství. Už strašně dlouho jsem nečetla knihu ve slovenštině a zjistila jsem, že jsem nejak zakrněla. Narazila jsem tam na pár (asi 5) slovíček, která jsem si musela dohledat.

Hatshepsut
23.02.2023 4 z 5

Rovněž já se přikláním k názorům, že první část knihy o Stele a Temerisovi chtěla více propracovat. Nápad určitě originální, příběh velmi čtivý, ale svět světlušek, královských členů a nakonec i temná část inferna byla stále více tajemná než odhalená čtenářům a nakonec to příběh zbytečně natahovalo. Co se ovšem týká chemie mezi těmito hlavními postavami, tomu bych nic nevytkla. To druhá část už byla pecka. Kat a Max byli jednoznačně ten pár, kterému od začátku fandíte a bavíte se po celou dobu jejich hašteření. No a konec bych si tipla spíše na takový prolog pro následující díl. Ovšem to se teprve uvidí. Takže se vrhám na další díl! :-)

Bryel
18.02.2023 3 z 5

"Jsi moje královna energie, moje hvězda v temnotě. Pro tebe budu bojovat za náš svět, dokud moje věčnost nepomine."

Námět byl zajímavý, proces získání energie nevšední, ale fantasy svět bych si představovala propracovanější, moc detailů jsme se o něm nedozvěděli. Škoda, narážek na "náš svět" v knize padne dost.
První část knihy se věnovala Brisovi a Stelle. Tento příběh mě nechával dost chladnou. Pohnutkám Stelly jsem vůbec nerozuměla, přidala bych její postavě víc sebeúcty. Příběh byl psaný stroze, uspěchaně a bez většího napětí se vše odehrávalo ráz naráz. Úvod chyběl úplně. Ještě v polovině knihy jsem byla rozhodnutá pro velmi nízké hodnocení.
Druhá část, která se věnovala Maxovi a Kat, mě zaujala mnohem víc. Tyto postavy byly psychologicky propracovanější na mnohem menším počtu stran. Bonusová kapitola o Nuntiovi a Auroře mě přesvědčila, že sáhnu po pokračování.
Čekala jsem od Tenebrise víc. Myslím se, že napsat dva příběhy na 220 stran je zbytečně ambiciózní nápad.

kristyna1301
14.02.2023 5 z 5

To, že je Tenebris skvělý příběh už nejspíš víte ze spousty recenzí, které obletěly Instagram brzy po jeho vydání. A ani já nebudu tvrdit opak.

Ačkoliv nejsem fanoušek fantasy příběhů a vyhýbám se všemu co jen z dálky zavání nadpřirozenem, dala jsem této knize šanci a rozhodně ničeho nelituji.

Nikdy by mě nenapadlo, že by mě mohla kniha s fantasy prvky tak vtáhnout, pohltit a vyplivnout na samotném konci s otevřenou pusou a údivem nad tím, jak moc se mi to líbí.

A proč to vlastně všechno píšu? Pokud jste i vy vůči fantasy skeptičtí a preferujete spíše reálné příběhy, zkuste dát této knize šanci. Možná vás překvapí a objevíte v sobě doposud skrytý zájem o něco, čemu byste se dříve vyhnuli obloukem. Stejně jako já.

AndyV
06.02.2023 5 z 5

Tak toto!!!! Toto bolo tak iskrivé čítanie a to skoro doslova... Lebo z tej chémie medzi Tenebrisom a Stellou lietali iskry takmer aj zo mňa

Nemala som žiadnú skúsenosť s čítaním fantasy a keďže ma tento žáner neuveriteľné lákal, rozhodnutie bolo jasné... začnem Tenebrisom.
A lepší vstup do sveta fantasy som si nemohla predstaviť.
Možno pre niekoho sčítanejsieho v tomto žánri, to je len tak pobozkané fantasy, ale pre mňa to bolo na začiatok akurát.

Čítanie som si neskutočne užívala, celý svet, ktorý vytvorila @michaela.b.autorka bol jedinečný. Postavy, či už tie hlavné alebo vedľajšie mali v príbehu svoje miesto a dodali mu ten správny náboj

Keď som si myslela, že vášnivejší, iskrivejší vzťah ako je medzi Tenebrisom a Stellou byť nemôže, prišli na rad.... A veď si to prečítajte a zistíte sami... viac vám neprezradím

narisa
14.01.2023 5 z 5

(SPOILER) Takže asi takto - mám smíšené pocity. Na tuto knihu jsem se moc těšila. Anotace mě skvěle navnadila. A to jsem ještě nevěděla, že kniha skrývá 3v1.
Nejprve tedy příběh Tenebrise a Stelly. Asi první třetina se mi strašně moc líbila. Chválím autorku za velice zajímavé světy - nepříliš prozkoumaný svět Inferna a svět světlušek a mužů, kteří se z nich krmí a jsou soustředěni kolem svého krále. Ani jsem nepostřehla, jak se vlastně jejich svět jmenuje, ale žijí ve světě lidí. A tyto světy spolu soupeří. Tady bych ocenila, kdyby nás autorka trochu více zasvětila a informace o těchto světech rozvedla.
Jinak ale vztah Stelly a Tenebrise byl tajemný a vášnivý a moc se mi líbilo to o energii a jejím předavání. Ale...
Mám pocit, že pak tam autorka z nějakeho důvodu natlačila jednu akci za druhou a trochu to začalo pokulhávat. Ale i tak to byl pěkný příběh. Bylo by fajn, kdyby byl delší a pozvolnější.
Poslední třetina knihy byla věnována Stellině kamarádce Katrin a Maximiánovi, tedy druhému páru, a jejich příběh se mi moc líbil a zaroveň tím pokračoval příběh Stelly a Tenebrise, i když z pohledu jejich přatel. Za ten moc chvalím, ti mi opravdu sedli.
A nakonec, jako přídavek, se objevila kratičká čast věnující se světlušce Auroře a poslovi z Inferna Nuntiusovi/ Nuntiovi. Doufám, že autorka má v plánu rozvést tento malý kousek do plnohodnotného příběhu, protože ti mě opravdu nadchli.
To bylo krásné.
Doporučuji a hodnotím 4,5*

Karin94
07.01.2023 4 z 5

Wow! Toto bolo niečo. Konečne môj prvý oficiálne prečítaný fantasy príbeh, na ktorý som sa nemusela odhodlávať dlhé mesiace. Úprimne musím povedať, že sa mi kniha veľmi páčila.

Musím sa pokloniť autorke, ako dokázala napísať príbeh bez (podľa mňa) jedinej chybičky a vynikajúco vykresliť svet plný fantázie, keďže je to autorkina fantasy prvotina. Sú tu samé tajomstvá, sexy scény, vtipné scénky, erotika, zvraty, romantika a napätie. Keď si myslíte, že napätá atmosféra a prekvapivé scénky už skončili, zistíte, že ste na veľkom omyle.

Tenebris a Stella boli pre seba dokonalo stvorení. Niekedy mi síce išli na nervy a sem-tam som mala pocit, akoby som čítala telenovelu, napriek tomu sa ich nedalo nemilovať.
Ona, vyrastajucá sama bez rodičov a s tajomstvom, s ktorým nevie, ako ďalej. On o nej vie a rozhodne sa ju nielen uniesť a chrániť, ale hlavne ju potrebuje, aby prežil. Napriek všetkému to majú obaja veľmi ťažké, pretože sú z rozdielnych svetov.

Neviem, či to tak mám iba ja, anti-fantasy čitateľ, alebo aj ostatní, ktorí sa rozhodnú prečítať si po prvýkrát takýto žáner, ale ja som si dve zamilované postavy v takomto žánri dokázala užiť oveľa viac, ako keby som čítala nejakú tuctovú romantickú knihu. Tá ich chémia, láska a sila, to bolo proste niečo neuveriteľné!

Druhá časť je o Maximianovi a Katrin, ktorí sú súčasťou Tenebrisa a Stelly, ale tieto druhé postavy si u mňa získali za tých pár strán väčšiu sympatiu. Nielenže boli ich dialógy vtipné, ale celkovo sú oveľa zaujímavejší, pretože Katrin patrí do sveta obyčajných ľudí a Maximian zas do sveta fantázie, v ktorom to nebudú mať vôbec ľahké, keďže existujú dôvody, prečo nemôžu byť spolu. Alebo?
Jednoducho to bol jeden veľký príbeh s malým príbehom vo vnútri, ktoré spolu súvisia a pridáva to knihe úžasný šmrnc.

Neviem, či ma kniha presvedčila natoľko, aby som sa pustila do fantasy príbehov naplno, ale určite uvítam odporúčania aj na iné podobné knihy, kde bude hlavne veľa romantiky.
Vám, milovníkom fantázie, ju určite odporúčam.

anna7852
01.01.2023 4 z 5

Zvláštní příběh.
Trochu mi tam chyběl nějaký začátek,ale jinak se to četlo fajnově :)

Matri
17.12.2022 3 z 5

(SPOILER) Na základe pozitívnych recenzií som sa do knihy pustila s veľkou chuťou (mam fantasy žáner veľmi rada). No za mňa bol príbeh strašne uponáhľany a vzťah Brisa a Stelly ma teda vôbec nebavil. Pozitívum knihy nastalo asi v trištvrte knihy keď sa príbeh zameral na vedľajšie postavy Katrin a Maxa, čo ma teda bavilo neporovnateľne viac. Chémia medzi nimi bola iskriva, a tej som na rozdiel od hlavných hrdinov, aj verila!
Kniha nebola zlá, dobre sa čítala, lebo sa stále niečo dialo. Ale, povedala by som, že na počet stránok sa toho dialo až moc. Preto bolo všetko veľmi uponáhľané, problémové situácie boli hneď vyriešené a vzápätí na to vhupneme do ďalších problém. Čakala som viac. Hoci nápad a svet boli fajn, len opakujem mooooc uponáhlaná kniha - veľa muziky na malo stranách. Čo v tomto prípade bolo na škodu. A že v jednej knihe sa hneď dej venuje viacerým hrdinom (párom), to som tiež hádam ešte v žiadnej knihe neobjavila. Celkovo hodnotím ako
stred 3/5.
Obálka je krásna!!!

Ketfl
12.12.2022 5 z 5

Hned na úvod si dovolím malé upozornění. Kniha je silně návyková! Jakmile se začtete, odložit knihu je téměř nemožné.

Kniha vypráví příběh Tenebrise, muže, který ke svému životu potřebuje energii ženy. Naopak Stella má energie na rozdávání. On ví, jaká ho čeká budoucnost. Ona neví, jaká je její minulost. Jedno je ale jisté, když se tato dvojice setká, létají jiskry - a to doslova. Celkově mohu říct, že tento fantasy námět je neskutečně zajímavý a jeho zpracování je absolutně dokonalé. Co se týče vztahové linky, tak se připravte na pořádně žhavou chemii. Příběh je svižný a plný akce. Hned, jak jedna akce skončí, okamžitě začne další. Takže si držte klobouky, protože vás čeká pořádná jízda!

Příběh skvěle doplňují další postavy. Mně osobně neskutečně sedla postava Katrin, která je nejlepší kamarádkou Stelly. Její hlášky byly tak vtipné, opravdu jsem se neskutečně nasmála.

Příběh neobsahuje ale jen lásku a přátelství. Připravte se také na různé problémy a tajemný a zlý svět Inferna, kterému se hlavní hrdinové budou muset postavit.

Ač byla první část knihy doslova jedna akce za druhou a užila jsem si každou jednotlivou stránku, stejně musím říct, že druhá část knihy mi sedla ještě o něco více. Co se týče knihy celkově, neexistuje skoro nic, co bych vytkla, až na drobnost, že toho dramatu ve vztahu Tenebrise a Stelly bylo někdy až trochu moc. Jinak se ale příběh četl opravdu sám. Z knihy jsem nadšená a stojím si za tím, co jsem napsala u Konfliktu. Autorka by z fleku mohla konkurovat zahraničním autorům. Hodnotím 5/5⭐️

Literarytwins
11.12.2022 5 z 5

VAROVÁNÍ - Pokud jsi matka, manželka nebo přítelkyně, tak součástí balíčku bohužel není uklízečka, kuchařka ani chůva...jaká škoda, protože od téhle knihy se zaručeně nebudete moci odtrhnout! Od Míši jsem četla Konflikt a věděla jsem tedy, že ona opravdu psát umí a nebála jsem se toho, že by mě Tenebris zklamal. Byla jsem ale zvědavá, jak se jako autorka popasuje s fantasy prostředím, které je za mě dost těžké dobře, zajímavě a srozumitelně zpracovat. Co jsem ale nečekala? To, že mě Tenebris tak uchvátí a čtenářsky tak neuvěřitelně nakopne. Je to svižné, plné napětí a zvratů. Myslíte si, že už je po všem? Ani náhodou, připoutejte se a pokračujte v jízdě na horské dráze se Stellou a Tenebrisem. Vedlejší postavy krásně podkreslovaly děj. Nejvíc mě ale dostala druhá "polovina" knihy. Takhle jsem se hodně, hodně dlouho u knihy nenasmála a miluju, jakože MILUJU postavy Katrin a Maximiana! Sice se tam vyskytla drobnůstka, která mi úplně nesedla, nicméně jako celek jsem si z Tenebrise sedla doslova na zadek. Takže pokud máte rádi dobré fantasy romance, alfasamce, napětí a zvraty v knihách tak šup do této knihy, protože a teď to myslím smrtelně vážně, Míša je za mě jako jedna z mála autorek na cz/sk scéně, která může svou skvělou tvorbou konkurovat světovým autorkám! Těším se na její další knihy a vám všem je doporučuji všemi deseti!
P.S. Ta obálka! TOP!
Konec hlášení!

Autorovy další knížky

2021  88%Konflikt
2022  81%Dôvera
2023  85%Odveta
2022  85%Tenebris
2022  86%Iba desať dní

Kniha Tenebris je v

Právě čtených1x
Přečtených45x
Doporučených1x
Knihotéce79x
Chystám se číst31x
Chci si koupit9x
dalších seznamech3x