Ten můj font

Ten můj font https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378414/bmid_ten-muj-font-1af-378414.jpg 4 22 8

Kniha Ten můj font vás provede dobrodružným světem písmen, raznic, písmolijen, grafiků, dávné, ale vůbec ne zaprášené historie stejně jako nejžhavější současností vzniku fontů. Zastaví se u nejvýznamnějších tvůrců typů písem, na něž narazíte takřka na každém kroku a ani by vás nenapadlo, že zrovna za tímhle obloučkem nebo touhle patkou stojí mnohdy příběh hodný filmového plátna. Jak se stalo, že Helvetica a Comic Sans ovládly svět? A Calibri operační systém Windows? Proč je písmeno T v logu BEATLES větší než ostatní? Každé písmo odráží určitý názor, jedinečné chápání světa. Ale také estetické hodnoty. Některý font se hodí pouze pro velké městské nápisy, jiný pro tisícistránkový román. Jak je to možné, vám Simon Garfield ve své nové knize vysvětlí formou čtivou tak, že nebudete chtít přestat. A hlavně budete všechna ta písmena potřebovat vidět.... celý text

Literatura naučná Umění Encyklopedie
Vydáno: , Akropolis
Originální název:

Just My Type: A Book About Fonts , 2010


více info...

Přidat komentář

Fiddis
17.03.2022 2 z 5

Tak teda s touto knihou jsem se nějak trápila. Styl psaní mi moc nesedl plus ta fakta byla tak nějak "naházená", občas se něco opakovalo, nicméně to byly dost zajímavé věci, tak mě to mrzí, ale prostě to nějak nešlo.

Eduardo327
21.02.2021 4 z 5

Kniha je čtivá, má v sobě pozitivní energii a přináší spoustu zajímavých a inspirujících informací. I z překladu je cítit autorovo hluboké zaujetí typografií. Už dlouho mě nebeletristická kniha tolik nepotěšila a mohu ji vřele doporučit. I grafická úprava je hodně zdařilá. A laik si ani neuvědomí, jak byla sazba náročná. Mrzí mě jen nedostatky v odborné terminologii, například verzálky jsou nazývány kapitálkami či tisková barva inkoustem.


DailyCoffeeCZ
05.08.2020 5 z 5

Beletrii mám stejně ráda jako literaturu naučnou. A úplně ze všeho nejraději čtu knihy, které mají krásný nebo zajímavý příběh, obsahují zábavné nebo napínavé historky a ještě mě něčemu novému naučí. A protože se o písmo už dlouhá léta zajímám, hlavně v praxi, rozhodla jsem se, že si o něm i něco přečtu.

Kniha Ten můj font: stručné dějiny typografie v esejích nese název, který by vás od čtení mohl odradit. Alespoň mně by se to stát mohlo, protože jakmile se v názvu knihy nachází slovo esej, mám pocit, že půjde o něco nudného. V tomto případě bych ale nebyla od pravdy dál. Věděli jste, že Steve Jobs, zakladatel značky Apple, navštěvoval kurzy kaligrafie, aby se naučil hezky psát? Znáte důvod, proč je Comic Sans nejnenáviděnějším fontem vůbec? A díky čemu Helvetica vládne celému světu? Tušíte, s jakým písmem prorazil v prezidentské kampani Barack Obama a proč? Ne? Tady máte hned čtyři důvody, proč si knihu přečíst. Brzy po rozečtení knihy jich ale najdete mnohem víc.

Simon Garfield nás provede dávnou i ne tak vzdálenou minulostí, světem grafiků a především fontů. A to velmi čtivou formou. Díky němu nahlédnete do světa, o kterém možná zatím vůbec nic nevíte, přitom je všude kolem nás. Fonty hrají důležitou roli na nápisech a směrových cedulích v dopravních prostředích, v časopisech a novinách, na billboardech i ve slevových letácích. V této knize se dozvíte proč. Pak si nejspíš začnete všímat nápisů kolem sebe mnohem víc a budete se při tom potutelně usmívat. A až si příště otevřete Microsoft Word nebo jiný program na psaní, třeba se víc zamyslíte nad tím, jaké písmo zvolit.

Kromě toho, že je kniha čtivá a nabitá zajímavými informacemi, je i velmi zdařile graficky zpracovaná. Knihu doplňují černobílé fotografie i ukázky jednotlivých fontů. Je vytištěná na kvalitním papíře v brožované vazbě.

Simon Garfield je uznávaný britský novinář excelující zejména na poli literatury faktu. Psal pro The Observer, magazín Time Out či noviny The Independent. Za knihu zabývající se tématem AIDS The End of Innocence: Britain in The Time of AIDS (1994) mu byla udělena britská literární cena Somerset Maugham Award, jež se uděluje autorům, kterým ještě nebylo více než třicet pět let a v uplynulém roce vydali knihu.

InaPražáková
09.07.2020 4 z 5

Asi nejpřístupnější možný výklad o typografii, o jejím vývoji a technických možnostech i o fontech samotných. Směs zábavných historek (ale v decentním podání) a srozumitelného technického výkladu - ne že by to spolu úplně ladilo, ale čtenář může mezi odbornějšími částmi intelektuálně odpočívat. Navíc ani jedna krajnost nikdy netrvá dlouho, takže i když se nemusí každému stejně zamlouvat všechny pasáže, nestihne se nudit. Dobrý úvod do typografie pro laiky, a velmi chytlavý, opravdu teď při pohledu na náhodnou pouliční reklamu přemýšlím, co tím fontem chtěl autor sdělit.

bleska
01.11.2019 3 z 5

Hodně čtivě napsaná kniha o tak pro někoho nudném tématu jako jsou druhy písma. Mě bavila hodně, (jsem grafička) od mládí mě typografie zajímala. A nahlédnout trošku do zákulisí těch známých jmen bylo občas zábavné a občas až šokující. Taky typograf je prostě jenom člověk... 8-)

mata57
28.09.2019 5 z 5

Velmi a velmi zajímavá populárně naučná kniha o tvarech písmen z pohledu módních trendů, účelovosti a doby ve které vznikaly. Dozvíte se, že u knihy nemusíme usínat jenom z důvodu nezajímavého děje. Proniknete do ekosystému typografického světa. Vyslechnete mnoho drbů až bulvárního charakteru ze života tvůrců fontů. A hlavně, fonty se tu představují samy v textu o nich samých.
Kdo rád proniká věcem pod kůži, "pošmákne" si, stejně jako já...

broskev28
24.09.2019 4 z 5

"Odfajfkovala" jsem sice přečteno, ale správně bych měla dát prolistováno. Pro laika, tedy člověka, který nepracuje v nakladatelství ani v tiskárně, je to čtení docela náročné - a to jsem v nakladatelství kdysi pracovala.
Takže se přiznám, že jsem si pro sebe "vyzobávala" to, co mě bavilo a o čem jsem se chtěla dozvědět víc. Tady mi kniha velmi pomohla a osvětlila mnohé, například nechuť, kterou mají k písmu Comic Sans oba mí dospělí synové:
Comic Sans vejde do baru a barman říká: "Takovýmhle typům nenaléváme!"

iceVS
19.05.2019 5 z 5

Výborná knížka i pro naprostého laika, který o typografii nikdy neslyšel. Je jisté, že poté, co přečtete tuto knihu, budete písmenka kolem sebe vnímat jinak. Ať už ta v knize nebo i ta na vývěsních štítech. Písmenka jsou prostě zábava :-)