Guvernantka

Guvernantka https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/91297/guvernantka-91297.png 4 17 4

Ten, který bude série

< 3. díl

Román z doby českého obrození, odehrávající se ve Vratislavi a částečně v Praze padesátých let 19. století, líčí jeden úsek ze života F. L. Čelakovského. Sledujeme několik let života Františka Ladislava Čelakovského a jeho druhé ženy, mladičké Antonie. Mladý polsko-německý básník napíše elegii, která Čelakovského pobouří svou nedokonalostí, ale jeho ženu zaujme. Téma elegie je spjato s dalším dějem i s kompozicí prózy, kde se ve vyprávění střídá ženský a mužský hlas. Sledujeme střídavě úvahy, myšlenky a pocity Antonie i Čelakovského. Je to vyprávění o vztahu mladé ženy a stárnoucího muže, o obětování a zklamání, o žárlivosti, o stesku po vlasti a přátelích, o nelehkém životě, nemocech a smrti dětí a blízkých, až po smrt manželů. Jakoby z dálky do života obou doléhají zprávy a příběhy o evropských revolucích r.... celý text

Přidat komentář

Apo73
03.08.2020 5 z 5

Vynikajicí část tetralogie, která vyšla souborně pod názvem Ten, který bude, kam jsem napsal dlouhý komentář. Obecně nesouhlasím s tím, když na to někdo pohlíží jako na "státnicovou četbu" nebo "povinnou literaturu" apod. Je to plnokrevné a neobyčejné vylíčení "exilu", navíc z pohledu muže a ženy, je to velmi nadčasové a je úplně jedno, kdo ty konkrétní postavy jsou. Macura je právě oživil tak, že přestaly být "státnicovou" četbou. :-)

verulik196
09.12.2018 3 z 5

O této knize se nedá říct, zda je dobrá, nebo špatná ani zda ji doporučuji, nebo ne. Věřím, že člověk zajímající se o národní obrození nebo přímo o Čelakovského z ní bude nadšený, na druhou stranu obyčejný student tak jásat nebude. Kniha v podstatě nemá žádný příběh, jde jen o popis jedné etapy života Čelakovského a jeho druhé manželky. Nic víc, nic míň.


Blue
25.10.2018 5 z 5

Nejlepší díl Macurovy tetralogie. Po literární stránce lahůdka.

JakubiRa
14.01.2017 5 z 5

Jsem ráda, že tetno titul byl ve výčtu "státnicové četby". Sama bych po něm asi nesáhla. Dílo je napsáno mistrně. Každou kapitolu vypráví střídavě František Ladislav a Antonie. Místy jsem knížku musela zavřít a rozdýchat situaci, tak sugestivně je román napsán. Doporučuji všem, kdo jsou přáteli netuctových románů a chtějí se dovědět románovou formou něco ze života spisovatele.