Templáři

Templáři https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17679/templari-17679.jpg 4 67 8

Populárně sepsané dějiny rytířského řádu templářů. Read je znám spíše jako beletrista, hlavně díky zfilmované knize Přežít. Ale ani na odlišném poli jako je historie se jeho zaměření nezapře. Se smyslem pro dramatičnost a hlavně čtivost nás provádí historií řádu. Nejdříve v nezkreslující zkratce rozvine jak dějiny židů od Abraháma a Izáka až ke křesťanství, tak i historii islámu, taktéž od Abraháma a Izmaela až ke střetnutí obou náboženství v křižáckých válkách o Jeruzalém. V těchto ponurých časech, kdy křesťanské vojsko poprvé dobylo Svatý hrob, se zrodil první řád, který neměl na starosti modlitby a vědění, ale obranu církve - templáři. Díky tomu že doba byla krutá a potřebovala spíše válečníky než mnichy, řád se rychle rozrostl a brzy získal takovou moc, že trvalo pouhá dvě století, aby si znelíbil mocné světa, kteří si lehce našli důvod proč řád zrušit a jeho rytíře povraždit. Přitažlivě i fundovaně sepsaná kniha - doplněná poznámkami,rejstříkem i bibliografií - je o to zajímavější, že o templářích syntetická práce u nás dosud chyběla.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Historie

Vydáno: , BB art
Originální název:

The Templars: The Dramatic History of the Knights Templar, the Most Powerful Military Order of the Crusades , 1999


více info...

Přidat komentář

Pablo70
23.01.2024 5 z 5

Zvláště v dnešní době války Izraelců s Hamásem je to velmi podnětné čtení. Knihu provází velmi zasvěcený úvod in medias res. Války křesťanů s muslimy trvají již přes tisíc let. A jak píše autor, zatímco v křesťanských zemích vznikají mešity, v zemích muslimských zanikají kostely.
Byla to však hrabivost křesťanského krále, která zničila řád templářů. Smutné. Co si však na nich nahrabal, toho si moc neužil. Války těchto dvou náboženství však zdaleka neskončily...
Jak píše autor- Evropské dějiny se zbavily pout křesťanských ideálů a vyřítily se vstříc moderní době. To, zda na miskách vah lidského utrpení převažuje středověk s křížovými výpravami, či dnešní doba národních států, masakrů, zákopů, gulagů a koncentráků, musíte posoudit každý sám.-
Lidská rasa je nepoučitelná a dějiny rasové i náboženské nesnášenlivosti prastaré.
Doporučuji vaší pozornosti.

Maraiser
23.01.2022 5 z 5

Tak jsem zjistil, že o templářích jsem ale vůbec nic nevěděl. Jen jsem se záhy ztratil ve jménech :-)


Petok
23.09.2020 4 z 5

Střízlivý a podrobný pohled na krátkou historii templářského řádu.

kazatell
22.03.2018 4 z 5

Velice obsáhlý a všeshrnující pohled na celé období templářů.Na začátku knihy je zajímavé vylíčení dějin k pochopení vzniku a účelu. V dalších kapitolách však tyto nesouvisející pohledy na dějiny, byly spíše na škodu a občas se dalo v textu docela zamotat

tobiik
03.09.2016 5 z 5

Objektívny pohľad na templárov.

woodward
28.06.2015 5 z 5

Piers Paul Read jako kdyby tuhle knihu napsal na objednávku pro čtenáře z České republiky, kteří o věcech víry a o náboženských institucích vědí většinou velmi málo, a to, co vědí, si mnozí pamatují ještě z dob, kdy jim soudružka učitelka vyprávěla, že náboženství si lidé vymysleli, protože se báli bouřky. K templářům se autor dostává velmi zeširoka, aby čtenář pochopil jak se stalo, že v Levantě, osídlené muslimy, založili křesťané bojovný mnišský řád. K tomu je třeba vysvětlit několik zásadních skutečností: Jak se zrodila tři náboženství, která se ve Svaté zemi už odedávna potkávají - a utkávají. Co je to mnišství a jak vznikla mnišská společenství. Jak dospěl papež Urban II. k rozhodnutí obrátit se v Clermontu ke křesťanstvu s výzvou, aby křesťané vyrazili na pomoc Byzantské říši proti náporu Seldžuckých Turků, tlačících se do Malé Asie. Proč vlastně tento záměr nikdy nebyl zcela naplněn a křížové výpravy Malou Asií jenom prošly na cestě do Jeruzaléma a založily v Palestině a okolí křesťanská království. Teprve poté autor přistoupí k vlastnímu vyprávění o zrodu, vzestupu a pádu mocného řádu chudých rytířů Kristových. Je to fascinující příběh, oproštěný ode všech okultistických nesmyslů a fantastických teorií o tajných bratrstvech, která ještě v našich časech střeží starobylá tajemství a chystají podivná spiknutí. Kdo má zájem, dozví se hodně nejen o templářích, ale také o politických událostech a zvratech té doby v Levantě i v západní Evropě.

Dandulka
18.05.2012 5 z 5

Myslela jsem si, že toho vím o Remplářích hodně, ale tahle kniha mě přesvědčila, že to tak není ani zdaleka!!!!!!

valda
07.03.2011 3 z 5

Kniha popisuje dějiny Templářského řádu. Autor začíná velmi zeširoka. Nejprve popíše, jak vznikly tři důležitá náboženství: Islám, Křesťanství a Judaismus. Potom postupně popisuje dějiny těchto náboženství, a jak souvisely s Templáři. Hlavní dějová linka je potom popis Křížových výprav a role Templářského řádu v nich. Nechybí ani maltézští a němečtí rytíři.
Líbilo se mi ucelené pojetí knihy, která popisuje i mnoho důležitých souvislostí, což může být zajímavé pro čtenáře, který si chce vytvořit o Templářích ucelený, a jasný obraz. Taky se mi líbilo, že se autor nebojí dívat i očima tzv. "pohanů" a "barbarů", jako byli např. muslimové.
Problém, ale vidím v autorově způsobu vyprávění. Autor je schopen vypisovat jména deseti lidí (v té době byl ještě každý "de" nebo "von") tak, že než je všechny vyjmenuje, tak je zaplněno půl stránky, další půlku zabere slovním (aby to bylo delší) popisem nepřeberného množství přesných dat, a nakonec se dozvíme, že se všichni sešli na dobré večeři a už ani o jednom nikde v knize nepadne ani zmínka. Pro nějakého historika ta přesnost může být důležitá a zajímavá, i když ten by takový obecný úvod do "templařiny" asi nečetl. Pro laika je myslím zbytečné popisovat všech 30 pevností, které byly dobyty. Podle mě by se autor měl držet několika důležitých míst a osob, které by měl popsat více do detailů, a lépe tak čtenáře vtáhnout do děje. P.P.Reada neznám, je to asi uznávaný autor, ale přijde mi taky trochu podezřelé, že se většina knihy skládá z citací jiných autorů, i když někdy je to vtipné: ("... řád zvolil jeho nástupcem ruského cara Pavla I, jenž nebyl katolíkem, nežil v celibátu, ani nepatřil k řádovým bratrům, ale docela určitě to byl blázen. ")
Existuje jistě obrovské množství literatury týkající se tajemných Templářů, proto bych doporučil zájemcům o Templáře pohledat raději jinou knihu.