Tajomné kosti

Tajomné kosti https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342329/bmid_tajomne-kosti-mS4-342329.jpg 4 156 19

Do montrealského Ústavu súdneho lekárstva priviezli telo židovského obchodníka. Muž má prestrelenú lebku a pre rozsiahle poškodenie hlavy nie je možné určiť trajektóriu strely a stanoviť spôsob smrti. Tempe Brennanová sa pri obhliadke obete v pitevni stretne so záhadným mužom, ktorý jej odovzdá fotografiu kostry. Tvrdí, že kosti sú kľúčom k vysvetleniu, prečo musel obchodník zomrieť. Cesta za pravdou zavedie Brennanovú až do Izraela. Tempe tuší, že je na stope objavu, ktorý môže otriasť dvetisícročnými dejinami kresťanstva.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Cross Bones , 2005


více info...

Přidat komentář

Staráknížka
28.01.2023 3 z 5

Knihu jsem přečetla, trochu mě překvapila souvislost s Ježíšem. To není obvyklý styl autorky. Jsem fanda do konspiračních knih o Ježíšovi, Máří Magdaléně atd. - tak pro mě celkem nic nového. Chvilkami jsem se poněkud ztrácela ve jménech a souvislostech. Ale jinak dobrý. Do té hrobky bych nevlezla, trpím klaustrofobií a problémy mi dělá i výtah.

ArwenAragorn
31.12.2022 3 z 5

50%

Tenhle díl byl pro mě průměrný. Je to asi ostuda, ale nezaujalo mě vyprávění o Ježíši, náboženství a fanatismu s ním spojeném. Bylo tam hodně konspiračních teorií, úvah, studií, pátrání a hledání, navíc fakta se opakují pořád dokola, málo napětí. Ale vraždy tam byly a vrah byl dopaden.
Do poloviny jsem příběh hltala, zvlášť se mi líbilo, jak si to užívala Tempe v hrobce, Pak už jsem se ale v ději ztrácela.
Je škoda, že poslední knížka tohoto roku se mi tolik nelíbila.


kolacky
08.09.2020 4 z 5

Trochu mysteriózní, ale to mám ráda.

MarianP
24.04.2019 4 z 5

Kniha z úplne iného súdka na aké sme zvyknutí pri Kathy Reichsovej. Príbeh je však zaujímavý, do istej miery konšpiračný a detektívka ide trocha bokom... Autorka tento raz možno viacerých sklame, pretože ide možno až príliš do histórie a to konkrétne do obdobia Ježiša a jeho ukrižovania. Autorka vychádza z reálnych faktov, no je na každom, či knihe uverí alebo nie....

moudivlacek
22.06.2018 3 z 5

Mám ráda tuto sérii a příběhy doktorky Tempe, ale musím říci, že na tenhle díl jsem se moc netěšila, nemám moc ráda příběhy o Kristu a spol. Ale číst se to rozhodně dá a je tam i napětí, i když minulé díly se mi líbily mnohem víc.
A i ten závěr byl dost takový splácaný. I když na druhou stranu jsem se zas dozvěděla více o náboženství a fanatismu - viz kostní policie v Jeruzalémě.
Ale rozhodně pokračuji v sérii s Tempe dál.

Litocha
17.06.2018

Jediná knížka ze série, kterou jsem nedočetla (a to si tohohle dílu autorka mimořádně cení). Četla jsem před delší dobou a téma mě nějak neoslovilo. Nakonec jsem knížku musela vrátit, tak jsem zbytek jen prolistovala a nemám pocit, že bych o něco zásadního přišla.

ivoiro
30.11.2017 4 z 5

Velice hezké a poutavé čtení okořeněné jemným sarkasmem hlavní hrdinky.

minirock
26.11.2016 4 z 5

Příběh je slušně rozjetý a prvních 150 stran jsem byl nadšený, bohužel druhá polovina je jen příšerně ukecaná, neustále se opakující historické události spojené s dějem začínají nudit a přitom se celkem nic neděje. Závěr to trošičku napravuje ale ne moc. Pro nás ateisty celkem nezajímavé a pro milovníky detektivek jakž takž. Ovšem zážitek Tempe z hrobky stojí za to. Lepší průměr.

alabra
11.10.2016 3 z 5

Téma pro mě zajímavé, zpracování slabší. Zpočátku ty vypadalo nadějně, ale ve druhé třetině knihy se příběh zasekl a potom už jen opakoval dokola stále stejná fakta. Poslední část jsem se nutila dočíst a ten nijaký konec... za mě jen tři hvězdy.

Aaron Lewis
06.10.2015 5 z 5

Nejsem si jistá, jestli jsem to nepsala už u nějaké předešlé knihy, že tenhle díl byl zatím nejlepší, tak každopádně tenhle ho troufnul. Mám obrovskou slabost pro historii, jako malá jsem chtěla být archeoložkou, navíc náboženství je mi někde u pr... a miluju konspirační teorie, takže tenhle díl se mi musel líbit, a ano líbil a to moc. Tempe už ani nechci moc komentovat, můj vztah se k ní zatím moc nezměnil, prostě bychom nebyly kámošky, no.

nelakarpatiova
04.08.2015 5 z 5

Úžasná kniha, od Kathy Reichs ani nic jiného nečekám :)

Misa25
05.05.2015 5 z 5

Další skvělá kniha se zápletkou tak neuvěřitelnou, že si říkám, jestli může hrdinku potkat ještě něco horšího ....těším se na další díl...jdu na něj :)))

ovpana
02.04.2015 5 z 5

Další úžasná a napínavá kniha ,zajímavé téma dobře se čte

michimuller
15.01.2015 3 z 5

Izrael, konspirační teorie, teologické otázky, hrobka a kosti Ježíše Krista...Tématika, která mi nesedí, proto nebudu komentář nijak rozvádět. Knížka neskončila v nepřečtených a dobrala jsem se konce, ale neužívala jsem si ji jako jiné romány, více méně jsem vnímala spíš postavu Ryana, než že Tempe řeší "nejožehavější případ své kariéry".

marlowe
27.12.2014 2 z 5

(Upozornění: Některé informace v komentáři mohou nést znaky SPOIERU!)

Mnoho povyku pro nic (jak by řekl klasik) aneb Dlouhé povídání o tom, kterak naši hrdinové mysleli, že uloví medvěda – a nakonec postřelili jen vypelichanou veverku.

Pozitiva:
1) V ději se tentokrát (zaplaťpámbu) neobjevují hrdinčini rodinní příslušníci.
2) Téma "Je možné, že Kristus přežil ukřižování, byl ženatý a měl děti?" je lechtivé a určitě má značný marketingový potenciál.

Výtky:
1) Kniha má pouze dvě základní úrovně vyprávění: scény s uměle vytvářeným napětím (třeba ta se šakalem a mnohé další), které vyvolávají spíš usměv, než touhu zalézt pod peřinu, a do dlouhatánských dialogů rozprostřená "vědecká pojednání na různá témata" (přičemž tyto odborné přednášky mohou v románu existovat jen proto, že vždy jeden z účastníků hovoru je v daném oboru úplný pařez, naprosto se "nechytá" a tak musí svůj vzdělanější protějšek neustále povzbuzovat větami typu "Ztrácím se, zlato", čímž dosáhne toho, že následuje obsáhlý referát ve stylu "Miláčku, klidně mi teď můžeš danou problematiku objasnit, tak prosím povídej – a nemusíš spěchat, máme na to tři sta stránek!").
2) Stanu-li se majitelem (byť dočasným) archeologického nálezu, který může od základu změnit pohled na minulost, jakož i dramaticky zasáhnout do fungování současného světa, není příliš pravděpodobné, že tento objev s sebou tahám po výletech a nechávám povalovat v obyčejné sportovní tašce, jako by to byl chleba s máslem nebo použitý kapesník.
3) Kathy Reichs jako by se bála, že nesplní povinné penzum řádek, který ji uložil nakladatel – a tak statečně vytváří dlouhé sloupce tvořené jednovětými (ale mnohdy i jednoslovnými) odstavci – nějak takhle:

Tlumený hlas.
Další.
Křik.
Jakeův hlas. Slova, která jsem nedovedla rozeznat. Hebrještina?
Další slova, která jsem nedovedla rozeznat. Rozzlobená slova.
Žuchnutí. Další.
Dusot něčích nohou.
Černota ještě více zčernala. Stočila jsem oči ke vchodu.
Malému obdélníku slunečního svitu stáy v cestě něčí nohy.

Možná milé Katky křivdím, možná chtěla vytvořit zdání stupňujícího se napětí, ale na mě tahle hojně používaná inovace jejího stylu působila jako čirá manýra.

rm
11.02.2014 3 z 5

Mno, na můj vkus až příliš křesťanské konspirační teorie - mám jiný názor a tohle mě trochu dráždilo.

studentice
30.10.2013 2 z 5

Bohuzel tohle neni moje oblibene tema, proto moje slabe hodnoceni

lennyd
13.08.2012 4 z 5

Terrence Brennarová, jako soudní patoložka, se dostává k tajemný fotografiím kostí, které ji přivedou k odhalení největšího tajemství lidstva, a k samému počátku křesťanství. Náhle se dostane před základní otázku - pomlčet o svých objevech nebo promluvit, a tím popřít základy lidské víry?... Ke knize jsem z počátku přistupoval docela podezíravě, protože mi přijde, že dneska je velmi moderní využívat vlny nastolené Danem Brownem a jeho Šifrou, a s menšími či většími obměnami psát o totémž. Ale nakonec jsem se do knihy Kathy Reichs docela začetl, a i když ke konci už byla trochu překomplikovaná, stále se četla více než dobře. A nakonec bych ji možná ani nesrovnával se Šifrou, ale spíš s Věštkyní od Barbary Woodové, podobné téma, ale zas trochu jinak...

Andrys
30.11.-0001 4 z 5

Líbilo se mi, že se nebojí různých teorií ohledně J.K., s některými jsem se setkala i v jiných knihách. Konec se dal očekávat, vždyť je to detektivka a ne kniha zabývající se původem křesťanství :).