Sbírka kostí

Sbírka kostí https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/369732/mid_sbirka-kosti-afh-369732.jpg 4 82 18

Kosti v kapse zavedou soudní antropoložku Temperance Brennanovou k jezeru v blízkosti tepelné elektrárny, kde se v tašce najdou ostatky pohřešované studentky. Kdo mohl mít zájem na smrti této ochránkyně zvířat? Někdo z ekologických aktivistů? Nebo se jí potřeboval zbavit někdo z univerzity? Anebo je všechno ještě úplně jinak… V povídce Kosti z močálu odjede Tempe na dovolenou za svou kamarádkou ornitoložkou na Floridu. Jenže kosti, jež objeví v těle pětimetrové krajty tmavé, nepatří žádnému ptáku, ale člověku – mladé sportovkyni, která přemnožené hady lovila. A tak se Tempe, která jen nerada poslouchá příkazy, pouští do nebezpečného pátrání, jež ji zavede do nejhlubších mokřadů v Everglades. Kosti na ledu uspokojí i ty nejnáročnější milovníky vysokohorského horolezectví. Tempe vyšetřuje úmrtí mladé ženy na Mount Everestu. Co se stalo jen pár desítek metrů pod vrcholem nejvyšší hory světa? Podivné poranění ukazuje na násilnou smrt – a Tempe musí vynaložit hodně námahy a důvtipu, aby rozluštila nehezké tajemství. První kosti odpoví čtenářům na často kladenou otázku, jak to všechno začalo. Po zmizení lékaře Keithe Millikina se detektivové Rinaldi a Slidell obracejí na mladou doktorandku Brennanovou, aby jim pomohla identifikovat ohořelé tělo. Analýza ostatků odhaluje šojující fakta – a Tempe zjišťuje, že práce v terénu je mnohem zajímavější než zkoumání starodávných kostí na univerzitě. Kniha s označením #15,5.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , BB art
Originální název:

The Bone Collection , 2016


více info...

Luigi1
Luigi1
21.03.2023 5 z 5

Všechny povídky jsou čtivé a zajímavě napsané

Laf
Laf
17.01.2023 4 z 5

Po knize jsem sáhla, protože knihy od této autorky mám ráda. Až později jsem zjistila, že je to sbírka povídek, které normálně nečtu. Tady v tom případě mne dokonce i bavily a užívala jsem si je. Z každé povídky by byla skvělá samostatná kniha. Vřele doporučuji, je to skvělé čtení :)


Janík511
Janík511
03.04.2021 5 z 5

Normálně povídky nečtu, ale tato kniha se mi líbila. Nejvíce povídka Kosti na ledu, od které jsem se nemohla odtrhnout. Ráda si přečtu něco dalšího s Tempe.

Pet13
Pet13
23.03.2021

Nemám ráda povídky, sotva se člověk začte, je konec, ale tato kniha povídek je skvělá. Moc zajímavé případy s Temperance v čele.

lištička123
lištička123
04.03.2021 4 z 5

Knížka mě příjemně překvapila, skvělé čtení.

ivka67
ivka67
26.11.2020 4 z 5

Super čtení.

EleanorJane
EleanorJane
29.10.2020 4 z 5

Pro milovníky Tempe je povinnost přečíst i tuto knihu povídek. Doutváří tak celý pohled na tuto úžasnou doktorku.

verka5083
verka5083
26.07.2019 5 z 5

Kniha se četla jedním dechem. Je úžasné, jak některé knihy se sice skládají z více případu, ale pak zjistíte, že takově knihy jsou nejlepší. Je mnohem lepší, když je kniha kratší a je v ní vše podstatné, než když je kniha delší a je v ní hodně omáčky. Rozhodně doporučuji si přečíst.

Peslik
Peslik
11.02.2019 2 z 5

Mám přečtené všechny díly od Kathy a za mě je tento díl nejslabší a to jsem se na něj vážně moc těšila. Jestli to byla poslední kniha, tak jsem zklamaná.

bagel
bagel
04.01.2019 4 z 5

Příjemné překvapení a určitě si od autorky brzy něco zase přečtu.

ludek.n
ludek.n
21.11.2018 4 z 5

Sbírka čtyř povídek (ale klidně bych dílka zde uvedená zařadil i mezi novely) z cyklu o doktorce Temperance Brennanové je bez debat osvěžením často přísného a strohého detektivního žánru. Jednak samotné nazírání zločinů z pohledu soudní antropologie je věc, se kterou se čtenář určitě nesetkává dnes a denně, a pak odlehčený styl, protkaný velmi sofistikovaným a bytostně intelektuálním autorčiným humorem, a vysoká erudovanost v daném vědním oboru, dodávají textům auru jedinečnosti. Je přitom zajímavé, že člověk nemá ze všech těch ektokraniálních plošek, anteriorních a posteriorních poranění, subperiostálních fraktur atd. zamotanou hlavu případně pocit, že ve škole nedával pozor. Naopak, i přes specifičnost a vysokou odbornost použitých výrazových prostředků je Sbírka kostí čtivou záležitostí, která má potenciál strhnout a nepustit. Kuriózně více než v pitevně doktorky Brennanové jsem se ztrácel v jejím osobním životě, už proto, že tahle kniha byla mým prvním setkáním s literární tvorbou Kathy Reichsové. Sečteno, podtrženo: příjemné překvapení a spokojenost…

milary
milary
28.10.2018 5 z 5

Já tedy doufám, že Sbírka kostí není nějakou literární "rozlúčkou". A nebylo by se co divit. Stejně si myslím, že je Kathy Reichs naklonovaná, aby zvládla vše, čím se zabývá - viz pozoruhodně pestrý životopis...Vděčně (a s nemalým nadšením) jsme s mužem přelouskali i mládeži určenou Temperance Brennanovou. Jen TV seriál na motivy knih jsme s díky vynechali. Ten je jen běžným seriálem se vším, co komerční seriál charakterizuje; z magie knížek má pramálo...

muchomurka
muchomurka
21.10.2018 4 z 5

Antropologické detektivky Kathy Reichs zbožňuju. Povídky byly napínavé, ale na mě krátké, mám radši celý dlouhý román. Ale to, že je to typická Kathy Reichs nejde nepoznat, mají vše, co její příběhy mívají.

Miruš
Miruš
28.09.2018 5 z 5

Mám moc ráda knihy této autorky.

Barnie
Barnie
18.05.2018 5 z 5

Ze začátku jsem se prala s kontrastem Kůstky ze seriálu a z knížky, ale doporučuji. Hodně dobrá knížka

Misa25
Misa25
11.05.2018 5 z 5

Az kdyz jsem knihu otevrela, zjistila jsem, ze se sklada ze 4 povidek a neni to jeden uceleny pribeh, a prekvapive, to bylo super osvezujici a kazda z povidek mela sve kouzlo. Uvidime, jaka dalsi dobrodruzstvi Tempe cekaji

biki
biki
26.04.2018 5 z 5

Je neuvěřitelné, jak široký záběr Kathy R. má, co všechno se může stát inspirací k napsání jejích strhujících příběhů (doporučuji přečíst doslovy k jednotlivým povídkám), do jak různorodého prostředí je dokáže autorka umístit a jak je využít do poslední molekuly. Já prostě tyto forenzní záležitosti miluju. A když to někdo umí tak jako Kathy, nelze dát jiné než nejvyšší hodnocení.

Daisy16
Daisy16
07.04.2018 5 z 5

Sbírka kostí je něco trochu jiného, než jsme u Reichsové zvyklí. Místo jednoho komplikovaného příběhu se nám tu ve stejném rozsahu stránek odvíjejí hned čytři povídky. A rozhodně to není na škodu. Příběhy jsou čtivé, napínavé, mají spád a člověka zcela pohltí. Rozhodně si zaslouží pochvalu.