Prídem ťa zabiť

Prídem ťa zabiť https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/365784/bmid_pridem-ta-zabit-bzK-365784.JPG 4 249 52

Přidat komentář

renefer
03.01.2024 3 z 5

Tak za mě zklamání, ale asi za to může srovnání se seriálem, který se celkem povedl. Doktorka je rozvedená žena středního věku s dospělou dcerou a zkušeností s protialkoholickou léčbou. Takže proti seriálu dost propad. Další mínus je řešení kritických situací, kdy si místo akce začne prohlížet důkazní materiály. Kdyby mně někdo unesl dítě, tak asi nezkoumám důkazy...prostě mi k srdci nepřirostla a bojím se zkoušet další díl. Ale protože jsem si koupila všechny, nic jiného nezbyde.

PitoR
13.11.2023 2 z 5

Rituál vraždenia!
„Nikdo by neměl umírat v anonymitě...“

Táto kniha, úvodný diel rozsiahlej série Temperance Brennanová (CZ) / Príbehy forenznej antropologičky (SK), je zároveň moje prvé zoznámenie s tvorbou americkej spisovateľky Kathy Reichs a dostalo sa ku mne české vydanie. Tempe Brennanová je verným obrazom svojej stvoriteľky - súdnou antropologičkou pre Severnú Karolínu v USA a pre kanadskú provinciu Quebec. Jej prvým knižným prípadom je séria brutálnych vrážd žien, z ktorých je väčšina znetvorených a rozrezaných. Naša hrdinka je presvedčená, že tie úmrtia majú spoločné znaky...

„Tyhle lidi pohání hněv. Jejich hněv je vede k představám násilí a oni nakonec ty prědstavy uskuteční. Jenže násilí nestačí. Vypěstují si rituály k vyjádření svého hněvu. Právě tyhle rituály je prozradí.“

Televízne spracovanie tejto série ma minulo veľkým oblúkom, takže nemám s čím porovnávať, môžem prezentovať iba svoje pocity z knižného vydania. Priznám sa, že som čakal viac. Čo tým mám na mysli? Z môjho pohľadu príliš natiahnuté a miestami nezáživné, hoci téma je veľmi lákavá, drsná, krutá, desivá, brutálna, zaujímavá. Je mi jasné, že na usvedčenie a dolapenie vraha nestačia svaly a rýchle kolty, ale je za tým množstvo mravčej práce laboratórnych technikov (expertov) i detektívov v teréne. Svojím spôsobom je to veľmi zaujímavý pohľad, ale musí to byť podané tak, aby som sa ako úplný laik, ktorý nemá ani šajnu o antropológii, nenudil a tešil na každú ďalšiu stránku. Žiaľ, z môjho pohľadu to autorka príliš natiahla, keď opisy scén z patológie i rozboru kostí sú pridlhé. Ďalej, k čomu slúži taký dvojstránkový monológ otvárania starého zámku na bráne kláštorného pozemku? K tomu množstvo strán o túlaní ulicami kanadského Montrealu, v ktorom sa príbeh odohráva, toto mi tiež nepridalo na čitateľskej pohode. A mužské policajné osadenstvo? Akoby malo o koliesko menej a vlastne je tu zbytočné, pretože Tempe si prakticky vystačí sama. Nad niektorými jej krokmi pri honbe za páchateľom som však nechápavo krútil hlavou, nakoľko sa správala iracionálne a nezodpovedne riskovala vlastný život...

„Cítila jsem hněv a rozhořčení a potřebovala jsem vyhnat z nory zvíře, které tahle jatka způsobilo.“

Čitateľom od fachu to zrejme dá viac. Kathy Reichs sa teší veľkej popularite, takže to asi robí dobre. Hneď za túto svoju prvotinu bola ocenená, len moja maličkosť akosi nezdieľa všeobecné nadšenie. Hoci sa moje hodnotenie javí ako veľmi negatívne, nehádžem úplne flintu do žita a s Tempe Brennanovou si v budúcnosti ešte dám rande...

„Surovost lidského tvora mě odjakživa ohromovala. Nikdy si na to nezvyknu.“


bagel
21.06.2023 3 z 5

S touto sérií jsem chtěla už dávno začít, ale první díl mě dost zklamal. Bylo to rozvleklé a měla jsem problém vůbec knihu dočíst. Do dalších dílů se někdy pustím, ale moc brzy asi ne.

Cassidy.L
19.05.2023 5 z 5

Čtivé, svižné, super :)

Brembelik745
17.05.2023 5 z 5

Miluji sérii s s doktorkou T. Brennanovou. Kniha se liší od ostatních dnešních thrillerů a detektivek díky zajímavým detailům z pitev, patologie a antropologie ... Uvítala bych, kdyby kniha byla tak o 100 stránek kratší, ale i tak děj ubihal velmi rychle. Autorka píše jednoduše a poutavě. Stránky se otáčí samy.. Za mě plných 5*

Zuzunda
30.03.2023

Těšila jsem se na seriálovou Temp a v knížce je úplně jiná, ale fakt úplně. Ok, to bych ještě dala, ale tu hromadu místních názvů, ulic, atd. už ne. Spolu s absencí akce či vůbec zvědavosti co bude dál mě to přimělo knížku odložit.

Luigi1
21.03.2023 4 z 5

V této knize se dozvídáme hodně poučného,jsou zde spletité případy

ZuzanaZ83
25.06.2022 3 z 5

Od knížky jsem asi čekala víc. Hlavní hrdinka mě nijak nezaujala, spíš mi byla celkem nesympatická. Děj se dost táhl, zápletka a její řešení mi připadaly dost neuvěřitelné.

Daneta
28.06.2021

Nelíbilo se mi to, přečetla jsem asi tři čtvrtiny knihy, několikrát se rozhodovala, že knihu odložím. Tak se i stalo. Na mě to bylo všechno přitažené za vlasy až příliš. Mám ráda knihy, kde se dá věřit, že se to mohlo stát, knihy, které mají logiku.

ArwenAragorn
11.02.2021 4 z 5

65%
Odvrať svou tvář od surového světla dne...

Začala jsem číst správně od prvního dílu. Je výborný, napínavý a drsný. V Montrealu se už od roku 1991 postupně nacházejí zavražděné ženy. Jediná Tempe je přesvědčená, že vraždy spolu souvisejí a že mají co dělat s brutálním sériovým sexuálním predátorem. Na její stranu se přiklání nejdřív pouze detektiv Ryan z oddělení vražd, tady se s ním Tempe seznamuje, později, když důkazů přibývá, i další detektivové.
Tempe má také starosti s nejbližší přítelkyní Gabby. Sama dostává znepokojující vzkazy a když je i Gabby nalezená mrtvá, je jasné, že vrah půjde i po Tempe.
Seriál jsem neviděla, ale knížka se mi líbila, pokud ji ještě nemáte přečtenou, zkuste ji.

Hakate
01.01.2021 3 z 5

Na knihu jsem se velmi těšila, neboť seriálovou Temp mám velmi ráda.
Bohužel z touto Temprence se nemohu sžít a tak bohužel serii odkládám na neurčito.
Příběh sám o sobě není špatný, ale pokud si člověk zamiluje seriálovou Brennenku, velmi špatně se tato kniha čte.

kolacky
30.08.2020 4 z 5

Docela jiná Tempe než v TV seriálu, ale tak nějak lidštější. Obě mám ráda.

artlucie
03.05.2020 3 z 5

Moje druhá kniha od K. R. a nevím, není to ono. Ač mě příběh zajímal a spád nebyl zlý, necítila jsem podstatnější vazbu k žádné postavě. Málo emocí. I přes detailní popisy nechutností a zločinů to celé klouzalo po povrchu. Nevím. Nebylo to špatné ale ani zapamatovatelné.

MarianP
27.02.2019 4 z 5

Veľmi drsná a surová detektívka, kde sa oboznamujeme s antropologičkou Tempe Brennanovou. Autorka má svojský štýl, neštíti sa dopodrobna opísať pitvu, či spôsob vrážd. Táto kniha je nevhodná pre slabé povahy a platí to na 100 %. Na môj vkus bola kniha pridlhá, s množstvom postáv a dopodrobna opísanými ulicami a lokalitami. Kniha je trochu prekombinovaná, kostrbatá a miestami sa číta trochu ťažšie. To však nič nemení na tom, že sa jedná o výbornú detektívku. Na konci prichádza samozrejmý zlom. Knihu odporúčam, Kathy Reichs je dnes už povinnosť pre milovníkov krim ia detektívok !

Yunkai
04.01.2019 4 z 5

Detektivky nečtu prakticky vůbec, ale jsem rád, že tady jsem udělal výjimku. Přijdu tě zabít totiž není žádný brak. Jako největší pozitivum shledávám popis postupů v běžné praxi soudní antropologie, delší autentické rozbory práce s kostmi mě moc bavily a byly poučné i z medicínského hlediska.

Temperance není zrovna ten typ hrdinky, kterou bych zbožňoval. Nepůsobí na mě příliš charismaticky, často jedná nelogicky a zasahuje vyšetřovatelům do práce, která je mimo její kompetence. Občas z ní trochu dýchá feminismus (ale to mi nevadí).

Té francouzštiny je tam sice jen krapítek, zřejmě proto, že Kathy Reichs chtěla vystihnout bilinguálnost prostředí Quebecu, které sama důvěrně zná, ale i mě to tam docela překáželo. Celkově však vidím knihu jako velmi povedenou a za čas pravděpodobně po další Temperance Brennanové rád sáhnu.

Aymira
01.08.2018 3 z 5

Moje první kniha od Kathy Reichs, proto nemám zatím s čím porovnávat. Každopádně se opět ukázalo, že ženské autorky jsou mnohdy více drsnější a a mají větší představivost při popisu různých ohavností. Navíc jako žena se snaží autorka do příběhu zakomponovat citové vztahy.
Celý děj je vyprávěn ústy hlavní postavy, proto kniha neposkytuje příliš dialogů. Naopak je vystavěna na dlouhých úvahách a kapitolách - přiznávám, že někdy byly odborné popisy natolik podrobné, že jsem odstavce přeskakovala. Nějak se mi nechtělo číst několikastránkový rozbor jednotlivých kostí v lidském těle anebo různých druhů pilek. Kupodivu na mě však absence přímé řeči působila stísněným dojmem a umocňovala hustou atmosféru při pátrání po sériovém vrahovi. Když se nějaký dialog objevil, tak mě občas rušilo, že jsem nedokázala rozeznat, komu vyslovená věta patří. Rovněž zbytečné se mi zdálo použití francouzštiny, která se sem tam v ději objeví, snad aby čtenář pochopil, že Montreal je frankofonní.
Samotný obsah knihy je celkem zajímavý a uspokojivý. I když i zde mě celou dobu "lákalo", aby se pachatelem stal nakonec někdo jiný - kandidátů jsem měla dost :) Také v osobním životě Tempe jsem měla jednoho kandidáta, s kterým to mohlo dopadnout. Uvidíme v dalších knihách, do kterých se určitě ráda vrhnu.

Pavlnka
06.07.2018 4 z 5

První setkani s touto autorkou. Určitě zajímavé, uvidíme, jaké jsou další díly.

XOX
08.06.2018 5 z 5

Vynikající

jan0504
24.12.2017 4 z 5

Po úspešnom seriali som si povedal, že si prečítam knihu... pravdu povediac som bol trochu sklamaný. Je to na mňa príliš rozťahané, príliš veľa odborných vecí. Napätia je tam dosť málo (asi tak 2 scény pri ktorých som ozaj cítil napätie) a samozrejme záver podľa ktorého asi všetci dávali 5 hviezdičiek :-) Nezahadzujem túto autorku, určite si od nej prečítam ešte nejakú knihu s aktívnou doktorkou, ale ani si ju nedám do TOP desať.

moudivlacek
06.09.2017 4 z 5

Trochu vleklý začátek, měla jsem strach, že to bude nudné celé. Ale jak se začne vyšetřovat, tak to jde. Jako i plno ostatních zde mi vadilo, že některé francouzské výrazy nebyly přeložené, a člověk musel odhadovat.
Jinak mně se zas líbilo, že se pletla "pod nohy" vyšetřovatelům, mně to přišlo jako normální u lidí, kteří se domnívají, že kolegové nedělají tolik, co by mohli, anebo dávají najevo, ať dotyčná zůstane na svém písečku. Tempe tak dává jasně najevo, že i někdo, kdo není detektiv, může vnést "světlo" do případu. Což později také udělá.
U mne to tedy vyhrála druhá polovina knihy. Dám tedy šanci dalšímu dílu.