Nevinné obete

Nevinné obete https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/233547/bmid_nevinne-obete-233547.jpg 4 174 22

V románe Nevinné obete, ktorý sa stal okamžite senzáciou a medzinárodným bestsellerom, autorka nešetrí napätím ani pútavými kriminalistickými detailami. Dr. Temperance Brennanová, forénzna antropologička provincie Quebec, vykope mŕtvolu tam, kde by mala už vyše sto rokov odpočívať v hrobe sestra Élizabeth Nicolet. Zvláštna malá truhla, pochovaná v hĺbke rozpadajúceho sa kostola, prezrádza prvé tajomstvá o osude kláštornej sestry. Hádanka okolo života a smrti sestry Élizabeth, zuhoľnatené a pokrútené telá vo vyhorenej chate, to je len niekoľko nevyriešených záhad. Kto boli títo ľudia? Prečo mali taký strašný osud? A kde sú deti?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Aktuell
Originální název:

Death du Jour , 1999


více info...

Přidat komentář

Luigi1
20.03.2023 4 z 5

Tato spisovatelka vás chytne hned od začátku a nepustí

MarianP
03.10.2022 4 z 5

Kathy Reichs píše veľmi pútavo, ale tentoraz ma pasáže týkajúce sa kultov príliš nebavili. Záver bol veľmi skrátený a už ani neviem o čom bol. Každopádne je autorka výborná, nie každému asi tento štýl sadne, ale mne hej. 4*.


trudoš
25.03.2021 3 z 5

Měl jsem z toho lepší pocit, než z prvního dílu, ale ve výsledku stejně zklamání. Čekal jsem hitovku a dostal průměr. Má to sice atraktivní zápletku, jen ji Kathy Reichsová dokázala rozepsat tak, že i to málo, co mě bavilo, bylo potlačeno únavou. A moc tomu nepomohlo ani fádní závěrečné vyústění. Především mi však vadilo, jak je to prvoplánově ženské. Hrdinka je drsnější než Anita Blake, co po nocích loví upíry, což je v nepříliš uvěřitelném kontrastu s její rolí forenzní antropoložky. Neříkám, že to není možné, ovšem já jsem jí tedy neuvěřil ani slovo, obzvláště když vezmu v potaz její románek s kolegou, vystřižený jak z harlequinky.
Dějově je to jinak fajn, třebaže potenciál některých motivů není takřka využit, ať už jde o kosterní pozůstatky, mrtvá batolata nebo průvodce americkými sektami. Z čeho mohly být zajímavé zvraty, končí u béčkové akce a vše ostatní zabíjí přemrštěný rozsah. Mít to o sto stran méně, jenom by to vylepšilo gradaci, ale ta se u podobných detektivek asi nenosí.

ArwenAragorn
21.02.2021 4 z 5

65%
"Znamení byla seslána. Apokalypsa je teď a my vstaneme z popele!"
Její oči byly jak černé díry v mihotavém světle. Poznala jsem ten výraz. Šílenství.

Tak druhý díl s Tempe mám za sebou a jsem opět velmi spokojená. Název Mrtvá světice je dost zavádějící, moc tam o ní nebude, zato jsem se dozvěděla hodně o všelijakých kultech, sektách, skupinách, v tomto případě to nebylo nic povzbuzujícího. Zajímavá byla i forenzní entomologie.
Bylo to napínavé po celou dobu, čtivé, ale hodně temné, po deseti mrtvých už jsem je přestala počítat.
Tempe má tentokrát oprávněně strach o svou sestru Harry a pěkně se vyvíjí její vztah s Ryanem.

Pavlnka
12.01.2020 5 z 5

Hodně napínavá a čtivá kniha. Po dlouhé době jsem se k této sérii vrátila a rozhodně nelituji.

RADIN
19.09.2019 3 z 5

Tak toto nieje moja parketa,vôbec ma kniha nezaujala,ďalšie diely čítať nebudem.

Aymira
09.08.2018 3 z 5

Horší průměr. Nenechte se zmást názvem Mrtvá světice, ten totiž se samotným případem nemá zase až tolik společného. Teprve moje druhá kniha a už mi Tempe začíná být malinko nesympatická. Představuji si ji jako takovýho babochlapa, který si myslí, že na vlastní pěst zvládne čelit i těm nejkrutějším zabijákům. Navíc určité pasáže jako vystřižené z červené knihovny se ke knize vůbec nehodily.
Děj se odehrává nejen v Montrealu, ale i v naprosto odlišném prostředí Jižní Karolíny. Především popis univerzitního Montrealu pohlceného zimou se mi moc líbil a dodával knize příjemně starobylý a tajemný nádech. Kniha se zabývá vlivem sekty na jedince a pro mě osobně bylo její rozuzlení nezajímavé. Stejně tak opět ty dlouhé popisné části z laboratoře, nebo obsáhlé dialogy týkající se právě různých kultů a ideologií.

moudivlacek
02.11.2017 5 z 5

Tak tento díl byl rovněž skvěle napsán, za prvé se tu probírá fanatismus různých sekt, které vymývají lidem mozky a zneužívají jejich slabších stránek či slabých životních sil.
Ale velice mě zaujala i práce soudního entomologa. Člověk si ani neuvědomí, co všechno jsou tací odborníci zjistit, no a též i Tempe se zde vyznamená.
A opětovně jí jde o život, a nejen jí.
Určitě budu pokračovat ve čtení série. Doporučuji.

martina.tim
20.04.2017 5 z 5

Tentokrát se příběh dostává na kobylku úplným magorům (sekty....) a nenechá vás na pokoji. Na začátku Temp sice řeší trošku jiný případ než pak ve zbytku knihy, ale téma mě bavilo. I když mi na konci vřela krev, protože mě vždy ty jejich "žvásty" zvedaj ze židle. No musím zklidnit a dát si kafe. :) Super počteníčko.

Market = )
30.01.2017 4 z 5

I tentokrát jsem byla mile překvapená :-). Jsem ráda, že jsem se k této sérii v podstatě náhodou dostala a ještě raději jsem, že má tolik dílů :-D. Poutavě psané, je znát, že autorka je skutečně z oboru (i když na druhou stranu - já jsem úplně mimo obor, takže kdyby psala blbosti, které by zněly odborně, asi bych to stejně nepoznala :-D), a nejvíc baví mě přezdívky, které Temperance v duchu používá a občasné vsuvky typu "to určitě" které si myslí (možná je to drobnost, ale to jsou pro mě věci, kvůli kterým budu sahat po dalších dílech a v čem mi přijde, že se knížka odlišuje od ostatních...).

mapet85
07.01.2017 3 z 5

V poradí druhom dieli sa opäť stretávame s forenznou antropologičkou Tempe Brennanovou, ktorá v knihe rieši tri prípady. Okrem takpovediac zákazky na exhumáciu mníšky, ktorá má byť vyhlásená za svätú, rieši aj prípad pravdepodobného podpaľačstva a mŕtvych nielen dospelých, ale aj detí. Stopy vedú až do Spojených štátov, konkrétne do Karolíny, kde Tempe pôsobí ako profesorka. Okrem prostredia a popisu Montrealu sa teda zoznamujeme aj s inou oblasťou. Kniha je podobne ako prvotina zaujímavá, pútavá a napínavá a autorka nezaprie svoje bohaté vedomosti a skúsenosti z odbornej praxe, s ktorými sa podelí aj s čitateľmi. Rovnako aj popisy krajiny a prostredia sú na vysokej úrovni a kniha je veľmi dobre a ľahko čitateľná, čo je plusom. Avšak mínusom pre mňa bolo, že po dvoch prečítaných knihách mám dojem, že autorka trošku schádza k šablónovitosti a pre mňa tu bolo viac náhod,. Napriek tomu je čítanie tejto knihy zážitok. :-)

Ivulka90
12.11.2016 4 z 5

Kniha od této autorky nikdy neurazí.

Katuska88
27.10.2016 4 z 5

Dočteno.
Mne se to prostě líbí a jsem naopak ráda za ostatní zápletky.
Kdyby nechali jen světici, což jsem si ze začátku myslela, a také se toho trochu obávala, tak by byl po 100 stránkách konec a nic by se tam vlastně zajímavého nestalo.
Sekty ráda nemám a chování jedinců nepochopím, ale námět je to určitě barvitý a plný možností.
Náhod bylo během dějové linie opravdu víc, než dost, a tím pádem děj trošku postrádal celistvost. Toto se musí brát s rezervou, protože jinak to působí příliš překombinovaně.
Ovšem když se oprostím od těchto přehnaných náhod a neustálého cestování z jednoho kontinentu na druhý, což mne neskutečně vytáčelo a nedokázala jsem se s tím sžít, tak musím celkově hodnotit kladně. Děj má spád, Tempe mi nijak nevadí a jsem schopná s ní soucítit a držet jí palce.

Thrixie
22.01.2016 1 z 5

Podle recenzí jsem se na ni těšila, ale čekalo mě velké zklámání. Pořád jsem doufala, že mě něco zaujme, dočetla jsem ji jen se setrvačnosti.

ŽanKaa
11.10.2015

Neskutočná kniha.Nedokázala som sa od nej odtrhnúť.

ovpana
18.07.2015 5 z 5

Další úžasný příběh od této spisovatelky ,udržuje vás celou dobu v napětí ,takže nemůžete knihu odložit.

Aaron Lewis
14.07.2015 3 z 5

Tenhle příběh mě nenadchl. Na můj vkus tam bylo až moc náhod a ta hlavní zápletka nic moc. Přiznám se, že nemám ráda sekty, takže to určitě udělá svoje, ale způsobem jakým to bylo zamotaný... nesedlo mi to. Ve jménech těch holek jsem se úplně ztrácela a Tempe byla ještě víc nesympatická než minule. Měli tam nechat jenom tu světici a bylo by to lepší.

michimuller
15.01.2015 5 z 5

Knížka z mrazivé kanadské zimy jako přesně napsaná pro chladné zimní večery. Identifikace ostatků sestry svatého řádu. Já si ho užívala od první stránky po poslední. Exhumace starého hrobu a vyzvednutí ostatků je zvláštní tématika na detektivku, ale tahle se povedla. Už se těším na další.

booklover
07.10.2013 5 z 5

Wow, lepší než první díl! Děj se vyvinul úplně jinam než bych po prvních stránkách čekala. Konec trochu odbyli vysvětlením na pár stránkách ale super!!! Líbilo se mi, že Temperance vždy na něco přišla, na něco, co ji neuvěřitelně šokovalo, ale spisovatelka nám to prostě neřekla!! Tady se nedá odtrhnout, musíte prostě číst neuvěřitelně rychle.

Jdu hned na další!!

audrey
25.02.2013 4 z 5

Udrží v pozornosti a nepustí dokud ji nedočtete.