Kosti na popel

Kosti na popel https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21320/bmid_temperance-brennanova-kosti-na-pope-Wa2-21320.jpg 4 149 25

Temperance Brennanová je stejně jako její stvořitelka Kathy Reichs vynikající a velmi přitažlivá soudní antropoložka, kterou si vyšetřovatelé zvou na pomoc při těch nejsložitějších případech. Kostra mladé dívky objevená v kanadské Akádii však pro Tempe není jen dalším z řady pracovních úkolů. Évangéline, její nejlepší kamarádka z dětství, také pocházela z Akádie. Dostala jméno podle hrdinky Longfellowovy básně a byla tou nejexotičtější bytostí obývající Tempin osmiletý svět. Když Évangéline zmizela, Tempe varovali, aby po ní nepátrala, protože ta dívka je „nebezpečná“. Od té doby uplynulo třicet let. Tempe zaplavují vzpomínky a nemůže se zbavit jediné myšlenky. Co když nalezená kostra patří přítelkyni, kterou před tolika roky ztratila? A co znamenají ty podivné léze objevené na kostech mladého děvčete? Tempin přítel Ryan mezitím vyšetřuje několik starých, neobjasněných případů. Tři dívky jsou mrtvé. Čtyři se pohřešují. Mohla by s tím souviset i kostra z Nového Brunšviku? Zatímco Tempe pomocí nejmodernější vědy odhaluje minulost, Ryan stíhá sériového vraha.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Dobrodružné
Vydáno: , BB art
Originální název:

Bones to Ashes , 2007


více info...

Přidat komentář

Luigi1
19.03.2023 5 z 5

Seriál byl dobrý ale kniha je kniha

Brembelik745
19.04.2022 5 z 5

Mnou nově objevená detektivní série a rovnou za 5*. Velmi se mi kniha líbila. Měla spád, pořád se něco dělo, hlavní hrdinové velcí sympataci.... Psáno jednoduchým stylem..... I když místy v příběhu bylo až moc jmen, a trochu jsem se ztrácela, tak na konci vše zopakovano a vysvětleno. A hurá na další díl....


Patapuf
11.02.2022 5 z 5

Po dlouhé době jsem se začetl do dalšího příběhu s Tempe... A pořád to tam je... Je to čtivý, zajímavý a napětí vydrží až do konce... Není to tak o ústa pro Tempe jako v jiných knihách, ale na kvalitě to nic neubírá... Za mě spokojenost

kolacky
07.02.2022 5 z 5

Asi - podle mě - nejlepší knížka o Temperance. Kamarádky z dětství a zvláštní "padouch", který se projevil jako charakter.

ArwenAragorn
06.02.2021 3 z 5

60%
Putuje sama a proplouvá stínem, by nespatřil nikdo
vlas není hnědavý, blankytná očka ve zlatém rozbřesku,
rty jako višně a mladičké kosti, co v popel se mění.

Omylem jsem začala číst desátý díl s Tempe, takže jsem jen zjistila, že Tempe má přítele Ryana, se kterým jí to teď moc nevychází, sestru Harry a dceru, s manželem se rozvádí. Soukromému životu této forenzní antropoložky se autorka v tomto díle dost věnovala.
Ryan řeší několik starých případů - zmizelé a mrtvé dívky. Má podezření na sériového vraha. Práce Tempe se s Ryanovými případy několikrát protne. Kromě toho má na stole kostru mladé dívky, nalezené v kanadské Akádii, odkud pocházela i její přítelkyně z dětství Évangéline. Ta najednou ve svých 14ti letech zmizela.
Kniha se mi líbila, nepostrádá napětí a akci, dobrou zápletku, jen jsem těžko snášela pasáž s dětskou pornografií. A vadila mi tady francouzština. Skoro všechno kolem zmizelých a mrtvých dívek je v průběhu knihy a v závěru vysvětleno a jsem ráda, že Tempe zjistí, co se stalo s Évangéline.
Další díly si nenechám ujít, ale začnu tentokrát správně od toho prvního.

Deia
03.05.2020 3 z 5

Priznám sa, že od knihy som čakala niečo iné. Niečo ako jednu časť seriálu rozpísanú do knihy. Toho som sa veľmi nedočkala. V deji mi vadilo dosť veľa vecí – príbeh sa odohráva v Kanade a mala som problém s veľkým množstvom francúzštiny, ktorá sa v knihe vyskytuje. Tiež v knihe bolo strašne veľa mien a relatívne veľa prípadov, ktoré spolu až príliš súviseli. Na druhú stranu, príbeh mal spád a druhú polovicu knihy som vlastne prečítala na jeden záťah, lebo mi to prišlo naozaj napínavé.
Na knihu pravdepodobne rýchlo zabudnem a do iné knihy od autorky už zrejme čítať nebudem (určite ich nebudem vyhľadávať.

janaky
18.03.2019 4 z 5

dokonalá kniha s jednohubkou. sem-tam som využila možnosť slovníka cudzích slov, ale je to dokonalé. číta sa ľahko. je to vynikajúce spojenie doktora s kriminalistmi. kniha je lepšia ako seriál. ponúka možnosť svojej vlastnej fantázie.

moudivlacek
23.06.2018 4 z 5

Velmi aktuální téma a zároveň i dlouhodobý boj zákona s podsvětím. Jsou lidé, kteří své děti milují a jiní z nich udělají výrobní nástroj ke svému štěstí a pohodlí. K tomu netřeba co dodat.
Trochu mě mrzí vztah Tempe a Ryana, třeba se to ještě změní.

Forest66
01.12.2017 5 z 5

Tenhle díl je o něco slabší a zmatenější, než většina ostatních příběhů, ale i tak je to výborné čtení, protože ta série je zkrátka vynikající

ivoiro
16.11.2017 5 z 5

Jde o velice příjemné čtení (alespoň pro mne). Kniha mne držela od první po poslední stránku.

Ahmose
23.09.2017 3 z 5

Ak by niekto očakával príbeh ako zo seriálu Kosti, tak bude veľmi sklamaný. Veľkým prínosom knihy je, že veľa dozvedáme o minulosti Dr. Brennanovej, ktorá ale nemá zo seriálovou okrem povolania skoro nič spoločné a zápletka je na začiatku tiež veľmi zaujímavá. Postupne však kniha podľa mňa strácala grády a záver mi prišiel trochu zvláštny taký "nemastný neslaný" ako sa hovorí. Ďaľším pre mňa osobne veľkým mínusom knihy je často sa vyskytujúca francuzština a krkolomné názvy inštitúcií a často aj frázy v nej mi veľmi prekážali. Viem, že takto rozhovory a prostredie vyzerajú reálnejšie, ale menej je niekedy viac. Rozhodne to nie je najhoršia kniha akú som kedy čítal ale ....

Majdule
26.02.2017 4 z 5

Tempe v Kanadě řeší rozchod s Ryanem a rozvod s manželem, se kterým už dlouho nežije. Na pozadí svých osobních potíží pak řeší případ mnohonásobných vražd a zmizení mladých dívek. Současně se před ní otevře nálezem starých kostí i příběh z její vlastní minulosti. Kniha má spád, je skutečně napínavá. Zápletka je komplikovaná, ale sledovatelná. Navíc se mi velmi líbí exkurze do úvah Tempe, její vnímání světa je osvěžující svou jasností a vnitřní poctivostí. Malinko mi vadí až moc velká náhoda spojující Tempyin a Ryanův případ, i když samozřejmě náhody se stávají. A taky to jaký prostor je na počátku věnován některým vedlejším dějovým liniím, aby byly vzápětí zcela opuštěny. Jistě, nejspíš nebyly významné, ale pak se kolem nich zase nemuselo napsat tolik slov.

minirock
01.06.2016 5 z 5

S každou další knížkou se mi příběhy soudní antropoložky Temperance líbí víc. A tato, odehrávající se v Kanadě se mi líbí opravdu hodně. Ani přesně nevím proč, jestli je to stylem psaní, zajímavým námětem nebo pro tu chemii mezi hlavními postavami - Tempe, její trochu splašenou sestrou Harry, bývalým-současným milencem Ryanem a policistou Hypem (a kocourem Birdiem). Škoda jen, že ty knížky nečtu tak jak mají jít po sobě, takhle mám hlavně v těch vztazích trochu hokej. Ale nevadí, i tak to stojí zato, tahle kniha tedy určitě.

kanitsuj
19.02.2016 3 z 5

Bylo to pro mne vůbec první setkání se "Sběrateli kostí" v knižní podobě a musím se přiznat, že seriálové zpracování je pro mne mnohem stravitelnější, zajímavější a napínavější. Asi to bude tím, že pro jednotlivé seriálové díry se děj musel výrazně zhutnit. V knížce jsou stejně jako ve filmu podrobné popisy forenzních postupů i historických souvislostí a někdy jsem měla pocit, že jsou tam bohužel i na úkor samotného děje. Knížka není špatná, ale není ani nejlepší, řekla bych, že je to taková slušná volba v případě, že člověk nemá co číst a nebo nemá čas hledat něco zajímavého. Pro mne byla trochu zklamáním i pointa, která mne vůbec nezasáhla a nebyla pro mne tou správnou "šokující" tečkou, jakou má typ těchto příběhů mít. Používání francouzských slovíček mi jako francouzštináři nevadilo, naopak jsem se trochu pocvičila a zaujaly mne jakési "scénické poznámky", se kterými autorka pracuje a s nimiž jsem se v žádné knize dosud nesetkala. V praxi fungují tak, že když postava promluví, další slovo či věta vysvětluje způsob, jakým se vyjádřila. To bylo opravdu zvláštní a chvíli mi trvalo, než jsem si na to při čtení zvykla.

Aaron Lewis
11.10.2015 3 z 5

Lepra mě moc nechytila. S tou její malou kámoškou mi to přišlo už hodně přitažené za vlasy a je zajímavé, že se dozvíme něco o Tempe pouze, když je to dobrý k ději. Kdepak je ta její "nejlepší" kámoška z prvního dílu? To Vám zabijí někoho blízkého, tak se o něm nezmiňuju a hned v dalším dílu mám samozřejmě "nejlepší" kámošku Annu, že? Možná jsem hnidopich, ale tady mi to vadí. Btw Harry mám ráda a byla jsem mile překvapena, že tentokrát nebyla v ohrožení.

papi
23.06.2015 2 z 5

Pro mě velké zklamání. Ale je pravda, že se mi tento žánr moc nezamlouvá a hodně mi tam vadila ta francouzská slova.

Misa25
15.05.2015 5 z 5

Další skvělý díl od autorky...propojení dětství hlavní hrdinky s její prací je famozní...je moc dobře, že příběh dopadne dobře :))) těším se na další díl...

michimuller
15.01.2015 5 z 5

Skvělá detektivka, kanadské prostředí, výlet do dětství a potrefená sestra Harry, ta se úžasně povedla, člověk až žasne, že mohou být sestry až tak moc rozdílné. Malé mínus, zase ta nešťastná krkolomná francouzština, už v jiných knížkách jsem z ní nebyla nadšená, ale tady mi vadila asi ještě o něco víc. Tématika "nalezení kostry kamarádky z dětství" mi přišla hodně osobní, a určitě bych tím procházet v reálném životě nechtěla. Čte se jedním dechem

ovpana
23.12.2014 5 z 5

Moc hezká a napínavá kniha, věty ve francouzštině jsou příjemný zpestřením,příjemné počtení.

studentice
30.10.2013 4 z 5

Tento dil se mi libil, byl napinavy, zajimavy-napr. uvod knihy, prijezd sestry a cetl se skoro sam:)

Autorovy další knížky

Kathy Reichs
americká, 1950
2011  84%Virus
1999  83%Přijdu tě zabít
2005  85%Smutné pondělí
2009  83%Ďáblovy kosti
2010  86%206 kostí

Kniha Kosti na popel je v

Právě čtených1x
Přečtených267x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených8x
Knihotéce203x
Chystám se číst41x
Chci si koupit12x
dalších seznamech4x