Temný vzorec

Temný vzorec https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460609/bmid_temny-vzorec-LfA-460609.jpg 4 593 159

Naturalista série

< 4. díl

Doktor Theo Cray je proslulý tím, že za použití matematických metod dokáže vypátrat sériové vrahy. Jenže pak je vystaven působení patogenu ovlivňujícímu mozkovou činnost a vědomí, že má v těle virus, který z něj samotného může udělat zabijáka, mu zničí pověst i vyšetřování a on začne pochybovat o vlastní příčetnosti. Aby zachránil nevinné životy i sám sebe, sleduje Cray každé nové vodítko v případu vyšinuté zdravotní sestry, přestože pomalu ztrácí kontakt s realitou. Pokud má však dopadnout chameleonskou vražedkyni, musí čelit vlastní temné stránce, protože pouze v nebezpečných stínech najde to, co se snaží ulovit. A pro Craye je výprava nezaložená na výpočtech, ale pouze na intuici, tím nejděsivějším podnikem v jeho životě…... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: ekniha , Kalibr
Originální název:

Dark Pattern , 2019


více info...

Přidat komentář

Rihatama
06.04.2024 4 z 5

Bioinformatik, matematik, logik a především autista, pro něhož je empatie totéž, co pro mě stechiometrický vzorec. Na druhou stranu disponuje vysokými morálními hodnotami a pro ochranu života kohokoliv je ochoten riskovat život svůj. Nejsem odborník na aspergera, ale tady mi to trochu neštymuje. Postava doktora Thea Craye je mi nicméně velmi sympatická, tím spíše, že, oběti případů, kterými je nucen vzhledem ke své povaze se zabývat, se nekoupou v potocích krve ani nejsou vystaveny nelidskému mučení a trápení. Prostě taková intelektuální, instinktivní, a tak trochu sebedestruktivní detektivní záležitost. Za mě velmi dobré čtení, ač si nejsem jistá (doufám, že ne), že jde o reálné případy ze života. A když tak jenom z toho amerického. I když i naše zdravotnictví posledních 20 let postihuje úpadek spíše než rostoucí rozkvět pokud jde o nemocniční péči o pacienty.

Betti
12.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Tenhle díl byl odlišný od předchozích. Vraha jsme zjistili už na začátku a postupně se Theo snažil viníka dostat. Tentokrát Theovi spoustu věcí nevycházelo a dostal se na konci sám do špatné životní situace. Vraha nakonec dopadl, ale Theovi se život prakticky kvůli tomu případu rozpadl. Konec je velmi otevřený. Za mě nejslabší díl ze série, ale i tak velmi čtivý a dobře promyšlený.


Lka
09.10.2023 3 z 5

Audiokniha :
Námět opět pěkný. Dokonce jsem si zvykla i na Thea, ale extra k srdci mi tahle série nepřirostla. A konec knihy to opět zazdil...Nevím, jestli se pustím do autorovo dalších knih.

micha-ella
15.09.2023 2 z 5

Četla jsem od tohoto autora jen Šelmu, a moc mě ta knížka nebavila. Tady je tolik odkazů na předchozí případy, že hodně zastiňují ten současný a ten mě proto taky nebavil. Hrdina se dostane z každé šlamastiky, některé situace jsou tak přitažené za vlasy, že až bolí, náhody se dějí jak na objednávku a styl psaní mi taky neseděl. Bude to asi tím, že obecně nemám ráda série příběhů.

helenkan
29.08.2023 4 z 5

Pěkná série se zajímavým tématem, vědec detektiv. Někdy trochu dost neuvěřitelných náhod a vědecké terminologie. A v tomhle díle mě milý Theo už občas i vytáčel svým chováním. :-) Z konce jsem trochu rozpačitá i zklamaná.

Susan94
14.08.2023 4 z 5

Skvělá, čtivá, originální detektivka. Po dvou slabších dílech, je tu vyvrcholení série, které mě moc bavilo.

zedir
09.08.2023 3 z 5

Tento díl se mi líbil sice více než Teorie vraždy, ale dávám také jen tři hvězdy, ze stejných důvodů - ty neuvěřitelné náhody, kdy si Theo řekne "existuje možnost xyz, že to bylo takhle a takto" a opravdu obratem zjistí, že to bylo takhle a takto, i když ta množina možností je téměř nekonečná. Theova cesta od počátku po konec je moc lineární, nedynamická, sice samozřejmě sem a tam se dostane do nějakého problému, ohrožení a děj si zachovává spád a zábavnost, ale nějaká větší překvapení chybí. Jakmile se Theo dá na cestu, můžeme si být jistí, že je to ta správná. Po několika knihách takového stejného vzorce je to unavující a je to škoda. Nevím, jestli budu číst další díly z této série (a celkově Maynea).

sestricka1
09.08.2023 5 z 5

hodnotím plným počtem hvězdiček spíš jen z nostalgie a proto, že hlavního hrdinu úplně žeru :-)) jinak je to prostě pohádka pro dospělé :-) byly chvilky, kdy jsem se ve složitém a naprosto neuvěřitelném ději trochu ztrácela. Přečteno rychle, stránky utíkaly skoro sami :-)

kaca1530
31.07.2023 3 z 5

Tady už mi lezlo krkem arogantní chování hlavní postavy a taky vyvrcholení postrádající logické vysvětlení. Dopadení vraha je v podstatě zázrak a jeho motiv je tajemství. Snaha zaplést tam nakonec postavu z další knižní série vyplynula do prázdna stejně jako některé dějové linky.

zelda7
05.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Poslední díl s Theo Crayem mne nakonec neuvěřitelně bavil, že začátku příběh vypadal skoro jako případy z Čech s heparinovym vrahem, bylo to velmi napínavé a čtivé. Možná dokonce nejlepší díl z celé série, ikdyž byl Theo opět v některým případě moc unáhlený. Doufám, že nakladatelství Kalibr vydá i pokračování Thea a Jessicy Blackwood.

Anastazie0810
03.07.2023 4 z 5

Tak z posledního dílu jsem malinko zklamaná. Opět čtivé. Theo mě prostě baví. Námět taky zajímavý, ale asi sem čekala něco malinko víc.
Stále je to však Theo Cray, ikdyž malinko ne ve své kůži. Snad se dozvíme, co s ním bude dál.

tami1
03.07.2023 4 z 5

Já vím, je tam spousta nesmyslů, moc překombinované, moc náhod a profesor je nesmrtelný terminátor, ale mě to prostě baví.

lucie1744
23.06.2023 1 z 5

Občas se v příběhu ztrácím, autor píše takovým zvláštním stylem. Ovšem postava Thea mě velmi baví. Asi nejslabší díl.

Anor505
08.06.2023 3 z 5

Matematické vzorce a vědecké dedukce mě na téhle sérii od začátku bavily, bylo to díky nim jiné. Jenže to, co mě bavilo, šlo v téhle knize stranou, protože Theo přesedlal na intuici. A to ani nemluvím o tom, že se ve všech dílech neustále opakuje stejný vzorec - Theo najde sériového vraha, policie mu nevěří, Theo to vezme do svých rukou, chytí vraha a všechno mu projde. Už to začíná být trochu nuda, ale napsané je to čtivě, to ano.

LenDa70
04.06.2023 3 z 5

Autor má zvláštní styl psaní, který je na hraně, kdy jsem nadšeně začtená a najednou děj "zabije" a pokračuje nic neříkající nudný text. Vyvrcholení dopadení vraha je taky značně odbyté. První autorovy knihy byly bezvadné, s každou další knihou můj zájem o něj velmi klesá, škoda, Theo mě bavil.

Monni
28.04.2023 3 z 5

Tento díl mi moc nesedl. Zezačátku jsem byla ze série nadšená, ale s tímhle dílem mé nadšení značně opadlo. Jako téma, které se týká dětí, je velmi nepříjemné. Konec mi přišel takový, že ani moc nevím jak to popsat. Dopadení pachatele se mi moc nelíbilo a celkově jsem z knihy byla docela zklamaná a vlastně jsem ji ani moc nechtěla číst, ale chtěla jsem sérii dočíst. Ještě nevím, jestli v autorově tvorbě budu pokračovat.

TeriLoch
21.04.2023 4 z 5

Dobré čtení, postavu Thea mám ráda, bavila mě celá série. Někdy moc odborných výrazů a pasáží, ale to jsem si u autora zvykla :) Doporučuji celou sérii.

Špekyn
20.03.2023 3 z 5

Neslabší díl tetralogie. Příběh zpočátku nudí, nic moc se neděje, je to takové rozvleklé. Kniha má spád až v poslední třetině. Náhlý otevřený konec je divný a nic neříkající. Vzhledem k tomu, že je to závěrečný díl série, jsem čekala jiné rozuzlení. Epilogem se připravuje půda pro další sérii, kde však, myslím, Theo již nevystupuje. Série měla sestupnou tendenci. Škoda.

Niki08
17.03.2023 3 z 5

Kniha nebyla špatná. Překvapilo mě, jak daleko je Theo schopný zajít ve svém životě, aby chytil sériovou vražedkyni...

milan0912
16.03.2023 2 z 5

Moc jsem se těšil na další knihu od tohoto autora.Musím napsat,že mě velmi zklamala.Byla minimálně do půlky nudná a když se konečně rozjela a bylo v ní trocha napětí,dorszil to konec.Vypadá to na pokračování tohoto dílu,tak snad to dopadne lépe a opět budu mít radost to číst.Nebýt předešlých dílů,asi bych hodnotil pouze jednou hvězdou