Tajemství Temného dvorce

Tajemství Temného dvorce https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12914/bmid_tajemstvi-temneho-dvorce-iGF-12914.jpg 4 71 9

Temný dvorec série

< 1. díl >

1. kniha série Temný dvorec. David dostal do vínku podivný osud. Je sedmý syn sedmého syna… Davidu Eliotovi bude brzy třináct. Ještě netuší, že třináctku považují v jeho nové škole za magické číslo a že narozeniny mu zásadně změní život. Od chvíle, kdy přišel do Temného dvorce, má pocit, že se ocitl v nebezpečném, podivném světě. Škola leží na ostrově, který nenajdete na mapě. Noví žáci jsou přinuceni zapsat svá jména do seznamu studentů krví. Učitel francouzštiny o každém úplňku zmizí, jeho kolega je zřejmě už dávno po smrti. Davidovi se honí hlavou plno otázek. Proč všichni studenti nosí černé prsteny a používají falešná jména? Proč se neučí „normální" předměty? A hlavně – podaří se mu odsud dostat se zdravou kůží? Přeložila Jana Vrbová.... celý text

Romány Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Groosham Grange , 2002


více info...

Přidat komentář

Ladis777
03.11.2023 2 z 5

Nejsem věkově cílová skupina a podotýkám, že osmileté dceři se to líbilo, ale mně to přišlo nudné. Celkově je to strašně statické - snad kromě scén s domácím násilím u Eliotů, ty jsou naopak rádobyvtipné. Během hodně pomalého plynutí děje se rozehraje několik dobrých momentů, ale nějak se nedohrají, autor čtenáře šidí. Závěr je dost předvídatelný a nudný. Otázky se tu objevují spíš v duchu, proč autor nejde trochu hlouběji do příběhu, proč nerozehraje trochu víc akcí. Jestli někde píší, že Akademii zastínil H. Potter, není div, je prostě promyšlenější a uvěřitelnější.
Dost knize ubírá i překlad, úplně z nejzdařilejších není, teď čtu před spaním druhý díl, ale z pozdějšího vydání a ten je rozhodně povedenější.

trudoš
06.08.2017 3 z 5

Jméno britského spisovatele Anthonyho Horowitze není ve světě literatury pro mládež neznámé. V podstatě není žánru, do kterého by nezasáhl a úspěšně přitom navázal i na klasický kánon Sherlocka Holmese. Tajemství Temného dvorce publikoval poprvé v roce 1988 (jakákoliv podobnost s Harrym Pottrem tedy není vinou autora) a vystavěl je na dvou pro něj příznačných prvcích - výtečné čtivosti a svérázném humoru. Právě ta komika může zaskočit, protože se sarkastickým cynismem se u podobného druhu knih nestřetnete zrovna často.
Naneštěstí jak se zápletka pěkně rozehraje, uprostřed nepříjemně stagnuje, až je znát, že jde o pouhou (a zbytečnou) výplň mezi začátkem a koncem. Hrdina nastupuje na školu černé magie a seznamuje se tam se vším špatným, co jen podobná výuka může nabídnout. Příliš překvapení to však nenabídne, což u sto padesáti stránkového příběhu zamrzí. Na druhou stranu, román je přeci jen určen čtenářům od devíti let, takže čekat od něj zázraky by bylo chybou. Pobaví ovšem zaručeně.


terkachur
22.01.2016

strašně pěkná kniha
doporučuji

Zlajda95
19.09.2014 4 z 5

Pamatuji si jen už to, že jsem to přečetla na posezení a že mě to strašně bavilo :D takže mládeži doporučuji :)

Pavlarucka
08.10.2012 5 z 5

Pan eliot, paní eliotová- naprosto nejlepší postavy :D Dala jsem to číst sestře a jsem ráda, že se jí knížka líbí stejně jako mě.

Eneo
02.08.2012 4 z 5

Myslím, že tahle knížka by měla lepší reputaci, kdyby ji nepředběhl Harry Potter...

saphe
03.02.2012 5 z 5

Od téhle knížky jsem byla nesmírně překvapená...už ani nevím co jsem si slibovala, ale pamatuji si to jak se mi líbila.. Měla jsem ji za pár hodin přečtenou..

PiperW
26.08.2011 3 z 5

Hodně pěkná a čtivá kniha :)

Georgianna
11.04.2011

Tato knížka se mi líbila

Štítky knihy

anglická literatura horory

Kniha Tajemství Temného dvorce je v

Přečtených142x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce29x
Chystám se číst15x
Chci si koupit7x