Služebník temného boha

Služebník temného boha https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/123901/bmid_temny-buh-sluzebnik-temneho-boha-br9-123901.jpg 4 19 7

Temný bůh série

1. díl

Život kolonistů na nově osídleném území většinou nebývá lehký, tím spíše, když se jedná o členy porobeného národa žijícího v područí vítězných kmenů. Jako by nestačil samotný boj s neznámým prostředím plným odkazů dávné minulosti a nutnost čelit nájezdům barbarských Kostěných obličejů, Koramité v Nové zemi musí nyní čelit dalšímu problému – obvinění, že se mezi nimi nacházejí požírači duší. Ve světě, ve kterém žije mladík Talen, mohou být dny lidského života sklízeny, kupovány a kradeny. Pouze Obdaření, kteří vládnou jednotlivým zemím, a požírači duší, zvrhlé bytosti sloužící Temnému bohu, které kradou duše lidem i zvířatům, znají tajemství této moci. Nyní se však Obdařený v Talenově zemi ztratil a požírači duší volně chodí mezi lidmi. V houstnoucí atmosféře podezřívavosti a rasové nesnášenlivosti nezbývá Talenovi nic jiného, než svést nelehký boj s vlastním nitrem i bezprostřední hrozbou smrti. Polapený v síti lží a prastarých tajemství musí teprve přijít na to, kdo je tím skutečným nepřítelem...... celý text

Žánr:
Romány , Fantasy

Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Servant of a Dark God , 2009


více info...

Přidat komentář

borufka
15.09.2023 4 z 5

Opravdu oceňuji skutečnost, že nic není černobílé, ti, kteří mají být podle očekávání ti dobří, mají svá temná tajemství, a ti, kteří jsou rasou, pozicí, původem odsouzeni být "ti špatní" dokážou udělat správnou věc... Kniha se mi líbila, jak motivem, dějem, tak stylem psaní. Pro mě docela povedená YA kniha.

Dave_Jame
27.08.2022 3 z 5

Tak jako několik dalších čtenářů níže, sdílím názor že knize něco chybí. Námět má potenciál, a jde vidět, že autor, i překladatel, se snažili vytvořit zajímavý a nápaditý svět. Přesto je výsledek poněkud planý.
Zkusím vyjádřit domněnku, proč tomu tak je.
1. První půlka knihy, a práce s časem.
Víc jak polovina knihy sleduje dění několika mála dní, ve kterých se stane nemalá řada událostí. Málokteré z nich však budí dojem že je pro děj opravdu důležitá. Výsledkem je více jak 200 stran, kde děj působí přecpaně, uspěchaně, ale zároveň zbytečně roztáhle.
2. Talen
Talen na mě osobně působil jako značně nudná a nezajímavá postava. Z důvodu že se jedná o ústřední postavu knihy, která spadá do archetypu "vyvolený", je to poněkud problém, například tím, že je až příliš dlouho ponechán ve stavu nevědomí v otázce věcí, které se kolem dějí, přesto sleduje autor zejména jeho pouť, a zatím co osudy těch znalých, a schopných postav se čtenář dozvídá zkratkovitě, a často zpětně.
3. Mnoho povyku pro nic.
Kniha má škaredý zlozvyk vytvářet zajímavé scénáře a postavy, jen aby je z dramatických důvodů nechala vyšumět, nebo na valnou část děje zmizet. Je jen omezené množství plánů a nadějí, které je čtenář schopný vidět selhat, nebo být zapomenuty, než se stane otupělým. Z knihy se pak stane zdlouhavé vyčkávání na "zásah vyvoleného", jehož pasáže jsem trpěl jen z důvodu, že příběhy ostatních postav dokázali udržet mou pozornost.


lampernaqui
13.01.2022 4 z 5

Temný bůh mi seděl. Svět se mi líbil, na klasický příběh o putování se podařilo autorovi nabalit pár originálních věcí. Líbilo se mi trávové monstrum a celkem jsem mu i fandil. Popisy schopností krádeže duše mi přišly taky dobré. Hlavně byl celý příběh čtivý a nebojoval jsem s ním jako s předchozí sérií z této edice. Bohužel tradičním záporem budiž jen to, že se dalších dílů v češtině asi nedočkáme.

Kathleen
04.09.2020 2 z 5

Asi kniha nebyla úplně můj šálek kávy. Přišla mi zbytečně zdlouhavá, utahaná. Ale námět nebyl špatný.

Svářeč
02.01.2018 2 z 5

No nevím, nic moc. Něco mi tam prostě chybělo, jako by to nemělo šťávu. Nedokázal jsem se do toho vůbec začíst, nebavilo mě to. Přitom fakt nevím proč, protože ten nápad není špatný, svět taky ne, hrdinové docela v pohodě. Ale prostě mi to nějak nefungovalo, vůbec to na mě nepůsobilo. Nejdřív jsem si říkal, ok, trochu nudnější úvod, to občas bývá, ale pak jsem byl v polovině a furt nuda. Nedočetl jsem to… Ale uvidím, až vyjde druhý díl, ještě tomu šanci dám, vysloveně špatné to není.

Terva
18.04.2015 5 z 5

Vzhledem k tomu, že se mi zatím líbilo skoro vše, co v této edici vyšlo, jsem nadšen a tuším, že tohle bude, po zloději Lamorovi, asi nejlepší příběh.
Zde malá ukázka :
"V houstnoucí atmosféře podezřívavosti a rasové nesnášenlivosti
nezbývá Talenovi nic jiného než vést nelehký boj s vlastním nitrem
i bezprostřední hrozbou smrti. Polapený v síti lží a prastarých tajemství
musí teprve přijít na to, kdo je tím skutečným nepřítelem..........."

tsal
18.04.2013 1 z 5

Hrdina mi byl naprosto nesympatický, styl psaní mě zaujal. Musela jsem se hodně přemáhat, abych to dočetla alespoň do poloviny.

Autorovy knížky

John Brown
americká, 1966
2012  71%Služebník temného boha

Kniha Služebník temného boha je v

Právě čtených3x
Přečtených32x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce41x
Chystám se číst12x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x