Temno přichází

Temno přichází https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29741/temno-prichazi-29741.jpg 4 18 4

Erika a Robert přežili vraždu svých rodičů. Zatímco Erika se s tragédií v rámci možností postupně vyrovnala, z Roberta vyrostl podivín, geniální šílenec. Po letech je zavražděna místní dívka. Všichni ze zločinu podezírají Roberta, jenže jakýkoli důkaz o jeho vině chybí. Erika ví, kde by se potřebné důkazy daly nalézt, a její podezření se mění v jistotu - jistotu, která ji případně může stát život...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Comes The Dark , 1999


více info...

Přidat komentář

Meda77
20.01.2022 3 z 5

Další velmi průměrný kousek z beletrie, která tady tak nějak kombinuje thriller s krimi vyšetřováním. Slohově a stylově se to čte celkem dobře, ale chybí tu nějaká originalita, tajemno nebo zvratové překvapení. Nic zapamatovatelného. Slabší 3starsy.

Neobee
18.04.2014 4 z 5

Kniha se výborně čte a je i docela napínavá...


nightlybird
14.11.2012 3 z 5

Temno přichází je nejen název Prescottovy knihy, ale i stav mé mysli, když jsem po ní v knihovně sáhl. Mravní ponaučení - anotace jsou psány způsobem, který má jediný účel : vzbudit v potenciálním kupci neodbytnou touhu knihu vlastnit. S vlastním obsahem knihy nemusí mít až tak už moc společného. Takže jsem se knihy chopil v domnění, že to bude detektivka. Omyl, nejde o detektivku, ale spíš o thriller s "detektivní" zápletkou (?). Pokud bych jej měl hodnotit, jsem na rozpacích. Autor totiž vlastní zápletku kompletně vykradl buď přímo z řecké mytologie, nebo zprostředkovaně z Aischylovy Oresteie. Těžko říct, neznám autora natolik, abych to posoudil a navíc jsem Aischyla nečetl - pokud jde o dramata, moc je nečtu, jsem v tomto ohledu notný Hotentot
Těžko taky ohodnotit, zda je autor vzdělanec, který se chopil velkého tématu, aby jej touto formou přiblížil čtenářům s méně vybraným vkusem, nebo šupák, který neměl momentálně žádný nápad a tak si vypomohl drobným lupem, aby uspokojil nakladatele a vylepšil si účet. Jak asi tušíte, příliš mne to nenadchlo ani nenapnulo, šedé buňky mozkové mohly zůstat v nečinnosti, obzory jsem si v žádném směru nerozšířil - na druhou stranu jsem u čtení ani nijak zvlášť neusínal.
Za klad knihy považuji zmínku v poděkování o knihách Mary Renault (mé oblíbenkyně), o Gravesově knize The White Goddess (mám dojem, že u nás nevyšla, každopádně ji neznám) a ještě před prologem připomenutí starého Coleridge úryvkem z jeho Písně o starém námořníkovi (taky patří k těm, které byly zhudebněny) - i když řada čtenářů tyhle předmluvy, doslovy a podobné kecy zpravidla vůbec (ke své škodě) nečte. Takže asi tak nějak.

bedkniha
28.07.2011 5 z 5

Kniha je napínavá a dobře se čte

Autorovy další knížky

Michael Prescott
anglická, 1960
2001  87%Bez tváře
2002  78%Temno přichází

Kniha Temno přichází je v

Přečtených28x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst2x