Temné zítřky

Temné zítřky https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428803/bmid_temne-zitrky-yB5-428803.jpeg 4 16 8

Technologie nikdy neudělaly svět přehlednější a jasnější — jen prostě zrychlují a zesilují vše lidské. Osvícenská víra v rozum a vědu slibovala odtajnit svět a udělat z něj lepší místo pro život. Zkušenosti dvacátého století ukázaly, že racionální a technicistní přístup vede sice k efektivitě, ale už nikoli ke spravedlnosti či štěstí. Zkušenosti jednadvacátého století pak odhalují ještě něco jiného: technologie — satelity, neuronové sítě či algoritmy — nejenže nepomáhají uspořádávat realitu, ale naopak ji činí ještě nepřehlednější. Před zraky zmateného lidstva se tak kupí hromada velkých dat, kvant informací a mediálních obsahů nejasného původu, na níž raší konspirační teorie, fundamentalismus a populistické spekulace. Přitom přestáváme tušit, jak algoritmy a umělá inteligence vlastně fungují. Brilantní studie Temné zítřky jsou příběhem o tom, jak jsme se odcizili vlastním technologiím a co to může znamenat pro svět zítřka.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Novely , Věda

Vydáno: , Host
Originální název:

New Dark Age , 2018


více info...

Přidat komentář

Adigiotto
18.09.2022 4 z 5

Pri čítaní Bridleovej triezvej knihy máte dojem, že sedí vedľa vás na gauči a pri káve vám pokojným hlasom podáva správu o stave sveta.

los
17.05.2022 1 z 5

velké zklamání, autorův styl je esejistický; chce ohromit, ne argumentovat; snesl mnoho důležitých i pozoruhodných faktů, ale neumí je analyzovat a hierarchizovat (porovnává nesouměřitelné, jednotlivé s obecným, převrací kauzalitu atd.); myslím, že temné není v technologii, ale v člověku, který s ní zachází a hlavně jak (všechno se dá zneužít, ale to přece není důvod, proč to zakázat, nepoužívat nebo nerozvíjet)


DreamerX9
22.04.2022 4 z 5

Tato kniha byla složitější a to hlavně proto, že se jedná o nálev informaci proto doporučuji odstup zároveň je kniha neskutecne přesná a pravdivá a myslím že autor dobře věděl o čem píše jelikož dopad a rozvoj technologie našeho světa vystihl velice trefně

meluzena
06.12.2021 4 z 5

Dost kvalitní sumář všechno (negativního), co nám informační technologie přinášejí a hlavně co nám odnášejí. Na první pohled to vypadá, že autor semlel páté přes deváté, ale když se začtete a zamyslíte, pochopíte, jak široký záběr si vzal na mušku a rozebral, pak to pravděpodobně i oceníte.
Ne že by to bylo veselé čtení.

btw... Jedním z témat knihy jsou i softwarové překladače, které se kasají, že nahradí živé překladatele - tak je škoda, že překlad knihy občas zní jako by byl dílem překladače a nikoli překladatele.

Jelitovna
09.09.2021 4 z 5

Při čtení jsem se snažila nechytit depku, ale aby bylo jasno, nedávám plné hodnocení jen proto, že mě umělecký styl autora poněkud unavoval.
Přidávám úryveček pro ty zdejší členy, kteří nenajdou odvahu knihu přelouskat.
"E-kniha zakoupená na webové platformě zůstává majetkem prodávajícího, její výpůjčku lze kdykoli zrušit - což se i stalo, když v roce 2009 Amazon z Kindlů svých zákazníků na dálku smazal desítky tisíc exemplářů románů 1984 a Farma zvířat."

čef
22.04.2021 5 z 5

Podle názvu jsem se obával, že se jedná o alarmistický shit, ale mýlil jsem se. Jedná se podle mne o vysoce inteligentní knihu, která by se neměla pouze bezmyšlenkovitě číst, ale důkladně studovat a hlavně nad ní hodně, hodně přemýšlet. Kniha totiž popisuje dnešní giganticky složitou přítomnost, komputerizaci našeho života, fake či hate news, podivná videa, robotizaci lidí, změnu životního prostředí včetně klimatu, chemtrails, zatemňující spiklenecké teorie a hlavně děsivé hvězdokupy balastních dat, které nás a zejména děti spíše ohlupují, než by přinášely světlo. Autor varuje, že bezhlavě pádíme do budoucnosti a přitom se nacházíme v temné a možná slepé uličce, ale jak tvrdí v závěru:“ Nejsme bezmocní, neschází nám schopnost jednat a nejsme omezováni temnotou. Musíme jen myslet a myslet zas a myslet dál“. No, rozbolela mne z toho všeho hlava, i když by už dávno nemusela.

kirkpatrick
13.03.2021

Tato kniha je o počítačích, technologiích , automatických procesech vedoucích k umělé inteligenci, kde se ztrácí člověk v přehlcenosti dat a původní záměr hledání se ztrácí v chaosu a to se stává čím dál častěji. Autor přeskakuje z tématu na téma a ukazuje, že člověk je mezi těmito daty zcela ztracen. Ne příliš radostná cesta do budoucnosti a varuje před chaotičnosti světa.

Metcheque
24.11.2020 4 z 5

První půlka knihy je dost těžkopádná. Autor žongluje vědeckými a IT pojmy, do toho coby umělec háže složité metafory. Postupně ale začne odkrývat zajímavé souvislosti mezi skrytým světem technologií a našimi každodenními životy a ukazuje, že důvěřujeme aplikacím mnohem více, než je zdrávo. Zatáhneme včas za ruční brzdu?

Autorovy knížky

James Bridle
britská, 1980
2020  81%Temné zítřky

Kniha Temné zítřky je v

Právě čtených2x
Přečtených19x
Doporučených1x
Knihotéce37x
Chystám se číst40x
Chci si koupit13x
dalších seznamech2x