Temné vody

Temné vody https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113408/temne-vody-113408.jpg 4 2 2

Novely (Převrat v Kohoutově, Podivuhodné příběhy o mužích, Kronika města Goguleva, Bílá noc) představují autorovu ranou tvorbu, práce z dvacátých let. Ve většině příběhů je zobrazen vpád revolučního živlu do zapadlé ruské vesnice, žijící ještě patriarchálním životem, přičemž Leonov vyzvedá nejen morální vlastnosti venkovana, jeho touhu po spravedlivém životě, ale nezastírá ani jeho temné stránky, vypěstované starými pořádky.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Sobranije sočinenij v desjati tomach


více info...

Přidat komentář

žlučníkář
09.08.2020 3 z 5

Zdá se mi, že je to pořád do kola. Kdykoli otevřu něco co napsal nějakej cápek, jehož jméno končí na OV, tak tam bude úplně to samý. Na výběr máme z hlouposti, vypitosti, bídy, hladu, zimy, nebo třeba domácího násilí. Občas to trošku oživí příběh jako třeba u dvou Ivanů, co dělali vášnivý sudiče, ale tady toho bylo pomálu.

Zkraje jsem si myslel, že je to pohádka jak báťuška Pafnutij stvořil zapadákov kde kohouti dávaj dobrou noc, ale splet jsem se. Ostatně jako už mnohokrát. Docela dobrý jsou krátký kousky o mužicích, tam je celkem i sranda, ale kdo nemá rád demenci, anebo třeba nespravedlnost, ať to radši přeskočí.

V Gogulevu je to trošku sranda. Hele, taky chceš bejt v zapadákově, kterej je v takový prdeli, že tam nevede žádná cesta a mít v kronice napsáno "říká se, že strašně chlastáme vodku. Chlastáme, no a co". Do takový vsi bych rád na čundr, akorát se nemusíš probudit. Asi si budu muset do konce života vystačit s Golčovym Jeníkovem a Kropáčovou vruticí.

K tomu poslednímu kousku nevim co bych řek. Většinou mě to uspávalo, takže si z toho pamatuju asi stejně, jako třeba z hodiny lomenejch výrazů.

Jako celek to beru asi jako takovej průměrníček čoveče...

milan.krimsky
13.08.2019 4 z 5

Autor povídky psal jako ruské legendy


Autorovy další knížky

Leonid Maximovič Leonov
ruská, 1899 - 1994
1988  84%Ruský les
1969  40%Dravá řeka
1974  70%Temné vody
1971  40%Jezevci
1959  0%Talent a práce

Kniha Temné vody je v

Přečtených2x
Knihotéce1x
Chystám se číst2x