Batman: Temné vítězství: Kniha druhá

Batman: Temné vítězství: Kniha druhá https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82631/bmid_batman-temne-vitezstvi-2-yjw-82631.jpg 5 85 12

Temné vítězství série

< 2. díl

Nikdo z vás není v bezpečí. Děj příběhu, v němž Batman musí zastavit nepolapitelného vraha policistů známého jako „Šibeniční vrah", je zasazen do počátků éry Temného rytíře. Batman musí Šibeničního vraha dostat dřív, než opět udeří. Jediným vodítkem k odhalení totožnosti Šibeničního vraha je dětská hra přišpendlená na tělo každé oběti. Hlavními podezřelými jsou esa zločineckého podsvětí - Two-Face, Joker, Riddler, Catwoman. Věřit už nelze ani policejnímu sboru, nyní v čele s čerstvě jmenovaným komisařem Gordonem. Aby Batman vyřešil tento zločin, musí pátrat na těch nejnečekanějších místech. Jeho život navždy změní osiřelý chlapec. Vejdou ve známost jako Batman a Robin, a tohle je jejich příběh. Nové napínavé vyšetřování vraždy od nositelů Eisnerovy literární ceny, Jepha Loeba a Tima Salea, od nichž pochází Batman: Dlouhý Halloween i kultovní komiks Superman for All Seasons. Druhá kniha ze dvou.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy

Vydáno: , BB art , Crew
Originální název:

Batman: Dark Victory , 2002


více info...

Přidat komentář

Ivan Kučera
14.12.2021 4 z 5

„Nejsilnější jsi, když tě tvůj nepřítel považuje za slabou.“ Kontroverzné. Chápem (a rešpektujem), že dvojknihu Temné vítězství mnohí považujú za klasiku a stavajú ju po rovnocenný bok (taktiež dvojknihy) Dlouhý Halloween. Ostatne, ako vidíte, i ja Temnému vítězství dávam 4*. Ale tá štvrtá hviezda je s oškretým netopierím krídlom. Počas čítania Temného vítězství 1 som si vravel, že pôsobí viac ako remake, než ako sequel. Upokojoval som sa tým, že v dvojke sa to zmení. Nezmenilo. Jasné, je to iné. Sú očividné posuny nielen u postáv, ale tiež v rámci kánonu a toho, akým smerom sa po konci príbehu uberie Gotham. Harvey Dent sa definitívne prerodil na Two-Facea, chradnúca gothamská mafia píše poslednú kapitolu svojej existencie a mesto sa ocitne pod nadvládou šialencov á la Joker. Napriek tomu mám po dočítaní Temného vítězství 2 na jazyku zvláštnu pachuť. Pričinil sa o ňu aj Robin, ktorý sa nepochopiteľne objavil na obale prvej knihy, pričom v nej vôbec nevystupoval (!) a dokonca mu patrilo jej úvodné slovo a síce sa teda konečne objavuje aspoň v knihe č. 2, no je to skôr väčšie cameo, bez ktorého by sa príbeh hladko zaobišiel. Avšak zas sa dostávame k tomu, že Temné vítězství 2 poskytuje zopár kozmetických detailov, ktoré menia Batmanovo univerzum a toto je proste jeden z nich. Zakomponovanie Robina do deja má filozofický zmysel (ako on, i Batman je sirota, ktorá prišla o rodičov vinou úkladnej vraždy), ale to je všetko. Tešil som sa aspoň na záverečné odhalenie identity Šibeničného vraha. Viackrát som si vravel, že ho mám, ale napokon sa to ukázalo byť slepou uličkou, do ktorej ma scenárista Jeph Loeb (batmanovky Ticho a Dlouhý Halloween) rafinovane zaviedol. Identitou vraha policajtov pochopiteľne neuvediem. Áno, je prekvapivá a dáva to istú (toto slovo by som pre istotu dvakrát podčiarkol) logiku, ale čakal som od toho viac a i z tejto veci mám napokon v ústnej dutine pachuť. Navyše si fakt nie som istý, či niektoré momenty spätne dávajú zmysel. Budem sa tváriť, že dávajú. Po takejto salve sťažností sa asi tie 4* javia čudne, ale on si ich ten komiks zaslúži. Na to, aby som mu ich nedal, je proste príliš dobre (hoci fakt nie dokonale) napísaný, práca s postavami je plus-mínus fantastická, na niekoľkých miestach je to drsné a nečakané (úmrtie istej postavy, šokujúci rodinný twist týkajúci sa Catwoman) a kresba Tima Salea (Spider-Man: Smutek, Dlouhý Halloween) a farby Gregoryho Wrighta (Spider-Man: Utrpení) sa k noirovej zápletke geniálne hodia (ale štylizácia Jokera mi pripadala predsa len už cez čiaru). Okrem divnej obálky (na obálke jednotky je Robin a v príbehu nebol a na obálke dvojky nie je a v príbehu je) mi nedá nespomenúť rovnako nepochopiteľnú prácu s výtvarnými bonusmi na konci, ktorých je jednak hrozne málo a jednak sú skopírované z prvej knihy (!).

mirec88
11.11.2021 5 z 5

Tak toto bolo ešte lepšie ako prvý diel a ani jeden z mojich tipov kto je vrahom nevyšiel, práve naopak bol som veľmi prekvapený. Určite ešte lepšie prekvapenie ako to v Dlouhom Halloweene. Tu by som dal aj pomyselnú 6. hviezdičku, lebo toto bol fakt komiks zo zmysluplným dejom, nečakanými odhaleniami a ten záver, nuž paráda. A objaví sa aj jedna zaujímavá postava a to Robin. Two-face potešil, veľmi mi bol v tomto príbehu sympatický. Jednoznačne oba diely odporúčam.


Delphín
15.03.2021 4 z 5

Komiks pokračuje dál ve super tempu, které si Loeb minulou knihou nastavil, navíc se zde setkáváme s Robinem. Některé pasáže mi v této knize přišly trochu uspěchané ale cením závěr. Ten mě dost překvapil, na úplném počátku příběhu bych takový konec opravdu nečekal a přesně díky těmto pocitům lze poznat opravdu kvalitní detektivní příběh, kterým Temné vítězství opravdu je. Dovolím si to označit za povinnou četbu pro milovníky nejen Batmana ale celého DC.

Wiedzmin
02.12.2020 5 z 5

Loeb se Salem po Halloweenu dotahují svůj gangsterský masakr do zdárného konce. Tam kde jiné příběhy gradují a končí, tam Temné vítězství nabírá dech, aby děj mohl vygradovat a vzít dech čtenáři.

trudoš
15.02.2020 5 z 5

Další kapitola z minulosti Temného rytíře v atraktivním podání. Tentokrát dojde na lámání chleba a Batman musí vzít zavděk mladým sidekickem, protože ve dvou se ten boj proti zločinu lépe táhne. Ovšem nemusíte se bát žádného zdlouhavého seznamování, Jeph Loeb zbytečně neplýtvá místem a události hrotí ráz na ráz. Samotná zápletka je pak oproti Dlouhému Halloweenu uzavřená poměrně smysluplně, ačkoli bez několika hluchých míst se to neobejde. Za což si ale může autor sám, protože tak dlouho se snaží zmást čtenáře, až se krapet zamotá do vnitřní logiky. Přesto patří Temné vítězství k tomu nejlepšímu, co náš trh s Batmanem nabízí, protože když už nic jiného, v průběhu dvou alb je řečeno vše podstatné a na konci se člověk nedočká obligátního „Pokračování příště…“ Navíc Tim Sale je prostě skvělý výtvarník, dokonale souznící s pochmurnou atmosférou vyprávění. Zároveň příběh zapadá do klasického kánonu, takže i neznalec se může ve společnosti blýsknout znalostmi, aniž by ze sebe udělal trotla.

Skyer
01.06.2019 5 z 5

Moc se mi líbí, jak Sale pracuje s barvami a celkově jeho styl kresby je dost zajímavý. Není to takový ten pěkný uhlazený, ale má svůj ráz a výborně se ke komiksu hodí.
Ze začátku mě to moc nebavilo - celkově mafiánská témata moc nemusím - ale pak to nabralo spád a konec byl skvělý.

Norri
23.01.2019 5 z 5

Temné vítězství plynule navazuje na Dlouhý Halloween a opět se řeší sériová vrah. Je to skvělá noirová detektivka, která vás nepustí, dokud neotočíte poslední stránku druhé knihy. Stejně jako u Dlouhého Halloweenu je to docela hodně zamotané, ale konec je zde, alespoň pro mě, jasnější a bez otazníků. V druhé knize mě docela potěšil zmodernizovaný origin Robina. Kresbu Tima Sala jsem si oblíbil už v Dlouhém Halloweenu. Sice mám k některým prvkům jeho kresby výtky, ale jeho kompozice, práce se stíny a celkově atmosféra je parádní.

hroubek
22.01.2019 5 z 5

Jeph Loeb a Tim Sale, moje oblíbená autorská dvojice. A zcela právem. Loeb má specifický styl vypravování, který nemusí sednout každému. Nejde mu o akci, ale mnohem více o postavy a jejich myšlenkové pochody, a Loeb rád komiksové postavy polidšťuje. Kresba Tima Salea je jiná, ale na první pohled jí poznáme. A já jí mám moc rád. Dokáže krásně vystihnout všechny emoce a pocity, které postavy zrovna prožívají. Tyhle dva pánové se moc dobře doplňují a jejich příběhy je radost číst, a prohlížet si stránky plné krásné kresby. Co se týče příběhu, tak Temné vítězství je parádní komiks, který zaujme a nepustí, a opravdu je velmi dobré číst oba díly hned po sobě(já to tak udělal). Příběh má spád, zajímavé a funkční zvraty, osudovost a spoustu skvělých momentů. Místy je trochu přeplácaný a některé věci šli udělat elegantněji(třeba titulní vrah, nebo zbytečně moc padouchů), nicméně to jsou snad jediný větší chybičky na tomto parádním komiksu. Batman: Temné vítězství nabízí dobré a napínavé čtení, a i když to není úplně na maximální hodnocení, tak i tak ho dostane, protože čtyři hvězdy by byly prostě málo.

PS: Komentář je pro oba dva díly.

KubaHanzelin
14.11.2018 5 z 5

Napínavé až do konce! Od prvního dílu jsem se s kresbou trochu pral, ale po několika stránkách jsem si zvyknul a příběh si opravdu užil

B-artX
13.11.2018 5 z 5

Druhá kniha Temného vítězství je ještě lepší, než první díl. Děj má větší spád, atmosféru a zápletka baví a drží vás u komiksu zuby nehty. Doslova jsem se nemohl odtrhnout a přečetl jsem tento komiks za jeden den. V tomto komiksu postavy jako Dent, Mario a Alberto Falcone, Gordon nebo Dick fungovaly skvěle a bavily. Finální odhalení překvapilo. Musím jen doporučit, další skvělý Batman, kterého by si měl každý přečíst.

RaptoR
28.07.2014 5 z 5

Jedním slovem; dokonalost. Batman v podání Jepha Loeba a Tima Sale je takový, jakého ho zbožňuju. Temný, drsný a tak trochu v koncích. Neskutečný příběh pátrání po Svátečním vrahovy, který tentokrát zabíjí policisty. A stejně jako Batman, i my po obě knihy si lámeme hlavu nad tím, kdo za tím vším stojí. A k tomu se objeví na scéně Dick Grayson aka Robin. A uvěřitelný, není to jen zastrčený sidekick, ale uvěřitelný klučina, kterému do vínku spadne možnost pracovat s Batmanem (a který malý kluk by si to nepřál? :). I přes malou roli mi do příběhu skvěle zapadl a prostě tam patřil.
Teď trochu ke kresbě. Noirová linka pokračuje tam, kde "Dlouhý Halloween" končil. Opravdu uvěřitelné a krásné, zvláště kombinace kresby anilinkama a komiksově klasickou tužku-pero-barva je parádní. Možná Jokerův úsměv se mi zdál trochu přehnaný, ale to neubírá nic na tomto díle. Pro všechny milovníky Batmana, tohle musíte mít!

RaptoR
28.07.2014 5 z 5

Jedním slovem; dokonalost. Batman v podání Jepha Loeba a Tima Sale je takový, jakého ho zbožňuju. Temný, drsný a tak trochu v koncích. Neskutečný příběh pátrání po Svátečním vrahovy, který tentokrát zabíjí policisty. A stejně jako Batman, i my po obě knihy si lámeme hlavu nad tím, kdo za tím vším stojí. A k tomu se objeví na scéně Dick Grayson aka Robin. A uvěřitelný, není to jen zastrčený sidekick, ale uvěřitelný klučina, kterému do vínku spadne možnost pracovat s Batmanem (a který malý kluk by si to nepřál? :). I přes malou roli mi do příběhu skvěle zapadl a prostě tam patřil.
Teď trochu ke kresbě. Noirová linka pokračuje tam, kde "Dlouhý Halloween" končil. Opravdu uvěřitelné a krásné, zvláště kombinace kresby anilinkama a komiksově klasickou tužku-pero-barva je parádní. Možná Jokerův úsměv se mi zdál trochu přehnaný, ale to neubírá nic na tomto díle. Pro všechny milovníky Batmana, tohle musíte mít!

Štítky knihy

komiksy DC Comics Batman

Autoři knihy

Jeph Loeb
americká, 1958
Tim Sale
americká, 1956 - 2022

Kniha Batman: Temné vítězství: Kniha druhá je v

Přečtených94x
Doporučených4x
Knihotéce52x
Chystám se číst8x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x