Temné světlo

Temné světlo https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/326396/bmid_temne-svetlo-iFT-326396.jpg 3 2 1

Dílo flámského spisovatele A. Coolena vzbudilo u českých čtenářů oprávněný ohlas, a to jak pro autorovu dokonalou znalost lidských duší, tak také pro skvělou kresbu prostředí, v němž Coolenovi lidé zápasí a milují, žijí i umírají. A utor obrací v Temném světle pozornost k zapomenutým a zapomínaným hrdinům práce – k chudým borkářům. Jejich život na nehostinných blatech, přebohatá na bídu a strádání, vtiskuje jejich povaze rys usmířené, mlčenlivé pokory a určuje více nebo méně jejich mravní opravdovost i křesťanskou solidaritu. Do chudinské idyly na blatech neblaze zasáhne rozleptávající vliv velkoměsta, které jako bludička zavádí ty, kdož mu příliš věřili. Z klamného světla naděje vrůstá zde kruté nebezpečí a později tragické zlo, bořící a ničící nejen existenční iluse, ale i čistotu prostých srdcí . Colenův román, jenž v druhé části plyne širším tokem a zaznamenává přímo s dramatickou vervou kolektivní osudy, je nesporně dílo umělecky dokumentární, vyšlé z dílny pozorného psychologa, nadšeného vypravěče a neobyčejně citlivého člověka, který svým chybujícím a trpícím hrdinům dovede vždy podati vysvobozující lék lásky.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Plzákovo nakladatelství
Originální název:

Het donkere licht , 1929


více info...

Přidat komentář

Gandalfek
15.11.2016 3 z 5

Z počátku nudné čtení o nudném životě rodiny borkáře (člověk, který doluje rašelinu, suší ji a pak s ní topí či ji prodává). Odehrává se v Holandsku v období začátku průmyslové revoluce (nejstarší dcera nastoupí do továrny na výrobu žárovek). Drsný kraj, drsní lidé, drsný život.

Skvělá sociologická sonda do fungování komunity lidí na Blatech, jejichž prostor je omezený stejně jako jejich možnosti se z tohoto prostoru dostat. Autor nám dává nahlédnout do nuzných příbytků lidí, do jejich každodenní rutiny. Pochopíme, že už v této době existovaly jakési sociální dávky (přes zimu, kdy borkáři nemohou dobývat borku, chodí pro dávky na úřad), evidence obyvatel (stát si vzpomene i na borkáře kdesi na samotě, když se blíží válka), pašeráctví (nouze donutí jednoho ze sousedů pašovat zboží) - a v neposlední řadě (tam se děj až nečekaně rozběhne) i o nástrahách města (které zůstávají dodnes stejné), do nichž se chytí nejstarší dcera dojíždějící každé ráno za prací.

Kniha je zajímavá i tím, že obsahuje řadu výrazů a spojení, které v dnešní češtině budete hledat marně. Z kontextu lze sice pochopit, o co jde, ale při čtení některé obraty nejednoho pravděpodobně překvapí.

Autorovy další knížky

Antoon Coolen
nizozemská, 1897 - 1961
1968  88%Vesnický lékař
1970  75%Hospoda U nesváru
1937  80%Ves u řeky
1948  73%Peerke strašpytel
1946  60%Temné světlo

Kniha Temné světlo je v

Právě čtených1x
Přečtených3x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce7x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x