Temné noci duše

Temné noci duše https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351241/bmid_temne-noci-duse-1uZ-351241.jpg 5 52 6

Průvodce na cestě těžkými životními zkouškami. Temná noc duše není psychologický syndrom, nýbrž označením hledání smyslu v nejtemnějších hodinách našeho života – při ztrátě milované osoby, v okamžicích rozpadu vztahu, v době stárnutí nebo nemoci, při krizích v zaměstnání nebo dlouhotrvající nespokojenosti v životě. Na základě svých dlouholetých psychologických i teologických zkušeností chápe Thomas Moore tato období jako šanci a výzvu k obnovení vlastního života, k uvědomění si toho podstatného a k péči o vlastní duši. Kniha je určena čtenářům se zájmem o vlastní duševní i duchovní růst.... celý text

Literatura světová Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Portál
Originální název:

Dark Nights of the Soul , 2008


více info...

Přidat komentář

Shindo
14.11.2020 4 z 5

Kniha, ktorá pomôže vrhnúť trocha svetla na náročné obdobie, do ktorého sa môže dostať ktokoľvek z nás. Napriek tomu, že svojim názvom odkazuje na jedného z najväčších katolíckych mystikov, nie je prehnane kresťanská, dokonca ani prehnane náboženská všeobecne. Autor čerpá z rôznych tradícií aj zo svojej vlastnej skúsenosti.

S niektorými vecami som však nesúhlasil, kniha na mňa miestami pôsobila príliš ezo (možno je to aj tým, že autor je jungián a tí na mňa tak často pôsobia).

Poznámka pre prekladateľa: Izumi Šikibu je žena a Ananda Coomaraswamy muž, nie naopak.

jana1199
04.07.2020 5 z 5

Opravdu krásná kniha, která člověku může pomoci v těžších chvílích života. Moc se mi líbí jeho myšlenky a myslím, že díky němu jsem spoustu věcí přehodnotila a ráda se ke knize vracím a čtu si v kapitolách i dále. Určitě bude mít místečko v mé knihovně.


green.tea
10.01.2019 5 z 5

Nelehké, ale dobré čtení, zároveň očišťující. S nadějí, že od dna se dá odrazit. Čtu v trochu přeházeném pořadí, těším se i na Knihu o duši od stejného autora.

kamibe
30.04.2018 5 z 5

Nelehká, ale parádní - přesně pro chvíle, kdy si člověk myslí, že hůř už mu být nemůže. A už mám připravenou jeho Knihu o duši.

Ivaksa
06.02.2018 5 z 5

Já jsem za tuhle knihu opravdu vděčná. Protože ukazuje temná lidská údobí v úplně jiném světle. Ve světle poznávání sebe sama a přijetí svých temnot.To znamená období smutků, nemocí, pokušení, vzteku a dalších emočně těžkých zkoušek, ovšem jinak nežli jsme zvyklí z moderních motivačních knížek. Nejsme zde nuceni od nich prchat nebo je pokrytecky ignorovat a překrývat "pozitivními žvásty", nýbrž si je můžeme přirozeně užít tak, jak naše duše ve skutečnosti žádá.

petaSk
25.10.2014 5 z 5

Kniha převážně o tom, jak vidět v životních krizích příležitost k osobnímu růstu. Autor tyto krize nijak nezlehčuje a ani neříká, že jejich konec bude příjemný. Thomas Moore chápe běžný život člověka jako to nejlepší, co se nám může stát, zároveň taky varuje před konformitou a stádností a nabádá nás skrze vlastní temnotu poznat a přijmout, co jsme. Ač strávil Thomas Moore v klášteře, jeho kniha není nijak moralistická, ani náboženská. Občasné příběhy z bible mají stejnou funkci jako příběhy z řecké či jiné mytologie a filozofických učení. Temné noci duše je skvělá směs psychologie, filozofie, spirituality a mytologie, čehož Thomas Moore skvěle využívá, aby nám temnou noc co nejlépe pomohl pochopit.