Temná zima

Temná zima https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84399/temna-zima-84399.jpg 4 28 6

Na Jižním pólu klesá na Amundsen-Scottově základně teplota pod minus 70 stupňů. Posledním, kdo dorazil před příchodem zimy, je geolog Jed Lewis, který opustil dobře placenou práci v ropné společnosti a posléze je obviněn z krádeže a vraždy.

Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: , BB art
Originální název:

Dark Winter , 2001


více info...

Přidat komentář

DzordanoChruno
11.04.2022 5 z 5

Začínal som čítať so zebazaprením, preferujem knihy z Floridy :-) Ale chytil som sa rýchlo. Prvá časť knihy je výborná, psychologické rozbory situácií aj konania hrdinov sú uveriteľné a opis života na póle maximálne hodnoverný. Hlavný hrdina je síce nesympatické motovidlo, jeho vzťah s Abby sa vyvinul trocha umelo a prirýchlo a čím sa viac blížime k záveru, množia sa fantaskné zvraty patriace k thrilleru (nafta pomaly ani nehorí, tobôž nevybuchne), ale to je už diagnóza americkej literatúry, dokážem sa nad to povzniesť a neubrať hviezdičku. A to ani za preklad, ktorý bol miestami katastrofálny.

Atanone
14.11.2019 5 z 5

Nečekejte žádné dějové pendolino, první třetina je spíš lokálka. Ovšem lokálka, která nabírá na rychlosti.Závěr je přímo nabitý akcí.
Vadila mi předvídatelnost pachatele, přesto se to četlo dobře. Líbilo se mi skvěle popsané a gradované manipulativní jednání jedné z postav ( připomnělo mi to bývalou kolegyni, která nikdy o nikom neřekla nic negativního, přesto vás dokázala dovést k pocitu, že osoba, o které mluví, nestojí za nic). Způsob manipulování skupiny lidí v extrémních podmínkách a uzavřeném prostoru je děsivý a naprosto uvěřitelný. Brrr. Kvůli tomu mávnu rukou nad věcmi, co už tak uvěřitelné nebyly, ale propána, je to přece fikce, ne?


Arev122
20.03.2019 5 z 5

Román je směsicí faktů a dobrodružného románového fiktivního děje. Je plný napětí, děj má spád a napětí.

trudoš
15.06.2018 4 z 5

Povedená detektivka z Jižního pólu, podaná uvěřitelně a stylově. Atmosférická hra na vraha funguje dokonale od prvních stran, kdy paranoie brzy propadá i sám čtenář. Maličko to kazí pouze odhalení vrahových motivací, jež mi přišly lehce vykonstruované. Osobně bych zůstal raději u prostých tahanic o meteorit, než psychologických hrátek s traumatem. Od druhé poloviny navíc nabere zápletka trochu prvoplánový směr, kdy klaďasovi jako naschvál nikdo nevěří a postavy se na truc chovají po vzoru tupé smečky. Ovšem i když příběhu chybí výraznější hrdina, Williamu Dietrichovi se bez problémů daří dohnat kvalitu kvantitou. Všichni aktéři jsou totiž natolik dobře rozehraní, že se neztrácíte ve jménech a jeden každý z nich má své osobité kouzlo. Kulisy pak dýchají děsivou autenticitou, takže tu zimu člověk cítí přímo v kostech. Vedle množství technických zajímavostí také uhranou různé detaily ze života polárníků, přičemž zasvěcovací rituál nováčka patří k doslova nejlepším scénám celého románu.

HonzaT
19.12.2017 5 z 5

Přesně jak pise groula...je to hustá kniha. Srovnám např. s Douglasem Prestonem. Lehko se to čte, dozvíte se zajímavé věci. Tu teplotu, při některých scénách skoro cítíte. Např. Mazec byl tristasedasati stupňový klub - opravdu masakr. Být v sauně a pak společně vyběhnout kolem praporku jižního pólu a zpět v mínus 70 celsia. Zajímavostí je zima pocitová (efektivní) při silném větru ta je až mínus 100. Byť u konce to bylo trošičku předvídatelné tak můžu naprosto upřímně říct, ze je to skvělý román. To jsem dnes knihu docital a na ČT2 vysilali dokument o ruské stanici VOSTOK, kde byli v 60. Letech Češi o teplotě mínus 76 celsia, s rusakama za mnohem horších podmínek. Další zajímavostí je i vyzkumnik co na jiznim pólu celkem strávil 35 let. Jmenoval se Marty Pomerantz. Ještě chci napsat další věc co mne zaujala... když polarnici jsou v tom mrazu a když dýchají tak pára kterou vydechují, ihned mrzne a dopada slysitelně na zem.

groula
28.02.2016 5 z 5

Temná zima je hodně hustá kniha. Napínavá od začátku do konce. Chytlo mě to tak, že sem si na netu hledal obrázky scott-amunsenovi stanice, stanice Vostok a vůbec celýho pólu.
Vyloženě sem se od toho nemoh odtrhnout.
Jediná vada na kráse byl překlad slov cepín, kdy překladatel z neznalostim nebo nevim používal slovosled ledová sekere, co mě vždycky zvedlo ze židle.
Kniha je ale jinak famózní.....

Štítky knihy

Antarktida vraždy zima jižní pól

Autorovy další knížky

William Dietrich
americká, 1951
2002  81%Temná zima
2005  65%Hadriánův val
2000  83%Návrat
2008  84%Napoleonovy pyramidy
1999  70%Ledová říše

Kniha Temná zima je v

Přečtených41x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce71x
Chystám se číst18x
Chci si koupit1x