Temná studna

Temná studna https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127741/temna-studna-127741.jpg 3 18 1

Tristan Kendrick, čerstvě korunovaný král Ffolků, musí utužit alianci mezi rozdílnými národy žijícími na Ostrovech. Druidka Robyn musí čelit zlu, které zamořilo samotnou zemi. A společně se musí rozhodnout, jestli se postaví vstříc budoucnosti jako král a královna – nebo jako vzájemní nepřátelé oddělení navždy díky selhání a nedůvěře.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Návrat
Originální název:

Darkwell , 1989


více info...

Přidat komentář

Gordonlord
09.09.2017 3 z 5

Po třetí a v českém překladu naposledy, se setkáváme s králem Ffolků Tristanem, druidkou Robyn, zábavným dráčkem Newtem, lovčím Darythem a hrabivým půlčíkem Pawldem. Po delší době se opět setkáme i s Brigit a její družinou bojovných rytířek z Cydorie. Naše družina tentokráte musí zabránit zlotřilému plánu boha Baala a zvrátit zkázu druidského údolí Myrloch a znečištění temné studny zlými silami a zklamaná druidka Robyn se zároveň musí vyrovnat s nevěrou svého milého Tristana. Všichni dohromady se potom musí smířit i s velkými ztrátami, ke kterým jejich cesta za porážkou zla nevyhnutelně povede.

Během svého putování jsou pronásledováni pokroucenými zrůdami - supi s kostlivou, parohatou hlavou jelenů, medvěda se soví hlavou a přemísťujícím se netvorem, s kterými bojují a před kterými zároveň utíkají zničenou krajinou, posázenou pouze plesnivými ohořelými pozůstatky stromů, trhlinami v zemi, z kterých stoupá vražedná záplava smrtících plynů, tohle všechno uprostřed zimy a sněhových závějí, pokrývajících kdysi posvátnou půdu Matky země - nyní již mrtvé bohyně.

Spolu se skřítkem Yazilicklikem se podíváme i do roviny pohádkových bytostí - Faerie a v rámci nápaditě provedených, zákulisních "božských vstupů" i do roviny zla Gehenny a do roviny přírodní bohyně.

Opět jako vždy zde máme magické artefakty jako je mocný meč Cymrycha Hugha, dřevěná krabička, kterou lze rozložit na plnohodnotnou loď, brýle, kterými lze vidět za roh i pravou podstatu magických věcí a spoustu dalších serepetiček, které k tomuto světu a jeho příběhům tak neodmyslitelně patří.

"Temná studna" přesně odpovídá přísloví, kdo s čím zachází, s tím také schází.
Jako vždy se zde samozřejmě odehrává naprosto Tradiční, pravověrné, nostalgicky devadesátkové old-school fantasy se vším všudy, tak jak to Tolkien kdysi dávno nalajnoval a svět FR rozvedl do naprosté dokonalosti a propracovanosti. Od příběhu nečekejte žádné složité nuance, ani rozpitvávání detailních charakterových aspektů jednotlivých postav, ani složité a zajímavé dějové kotrmelce a dokonce ani mistrovsky napsané gradující napětí. Je to zase jen velice milý, hezký, nostalgický výlet do časů, kdy hrdinové byli silní, morální, vládli magickým mečem, kterým porazili všechny netvory a nakonec sejmuli i samotného boha. Do časů, kdy vládli čarodějové, mocná kouzla, artefakty, druidové byli spjati s přírodou, trpaslíci s hlubinami, půlčíci se svými poklady. Do časů, kdy létali draci, moudře vládli elfové, orci ohrožovaly zemi, družiny dobrodruhů podnikaly své smělé výpravy. A do časů, kdy dobro bylo dobro a zlo bylo zlo. Prostě do zlatých časů klasické fantasy.

Tato kniha prostě není ničím víc, než tímhle vším. Ale také ničím méně.

Autorovy další knížky

Douglas Niles
americká, 1954
1995  63%Bestie na Moonshae
1996  70%Železný helm
1995  68%Temná studna
1997  68%Opeřený drak
1995  66%Černí čarodějové

Kniha Temná studna je v

Přečtených43x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce66x
Chystám se číst9x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x