Temná stezka

Temná stezka https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/123072/temna-stezka-123072.jpg 4 269 43

Rebecka Martinssonová série

< 3. díl >

Po svém posledním případu hledá Rebecka Martinssonová jen těžko cestu zpět k normálnímu životu. Klid nachází v Kurravaaře, rodné vesnici, kde se nastěhuje do domku po babičce. Z letargie ji vytrhne nabídka práce na státním zastupitelství v nedaleké Kiruně. Opravdu však Rebecka ožije teprve ve chvíli, kdy je na nedalekém zamrzlém jezeře nalezena mrtvá žena. Její tělo jeví známky mučení. Inspektorka Anna-Maria Mellaová ví, že se neobejde bez pomoci. Bude potřebovat dobrou právničku - a zná tu nejlepší... Rebecka Martinssonová netuší, jak složitý případ má před sebou. Zavražděná žena zastávala klíčovou pozici v jedné mezinárodní těžební společnosti. Rebecka se záhy noří do spletitých záležitostí a intrik, v jejichž středu stojí majitel těžební společnosti, který měl s obětí rozporuplný vztah. Rebecka a Anna-Maria postupně pronikají do sítě tajemství, perverze a zločinu... ...a odkrývají temný příběh, v němž se kříží posedlost, ambice a zvrácená sexualita s osamělostí, nadějí a touhou. Mistrovsky odstupňované napětí dosahuje vrcholu v dramatickém rozuzlení, po němž nic nebude jako dřív.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Host
Originální název:

Svart stig , 2006


více info...

Přidat komentář

ZuK1
26.08.2022 4 z 5

V knížce je věnován poměrně velký prostor ekonomice, obchodu, postupně se dostáváme až k africkému těžebnímu průmyslu, korupci, politice a asi by mi nevadilo, kdyby tam této problematiky bylo trošku méně. Hodně a někdy i dost podrobně se zde také proplétá minulost se současností.
Obecně se mi ale líbí styl, jakým Åsa Larsson píše a její knížky mě proto baví číst.

ArwenAragorn
30.04.2022 3 z 5

60%

Dobrá detektivka, ale téma obchodu a podnikání mě moc nezajímalo. Děj byl dost složitý a občas jsem se ztrácela. A jako vždy jsem fandila Rebecce. Ale Sluneční bouře se mi líbila víc.


loolee
26.01.2022

Fajn severská krimi s podnikatelskou tematikou. V půlce jsem si troufla odhadnout vraha, ale to jsem se nechala svést na scestí. Četlo se to dobře.

Didi15
25.08.2021 4 z 5

Za mě rozhodně lepší než předchozí díl. Čte se mi to velice dobře a já jsem zvědavá ,co bude dál, takže já jsem naprosto spokojená .

adoli
09.07.2021 2 z 5

Nic moc. Začátek dobře rozjetý, mrtvola na jezeře.... mohlo to být zajímavé, ale děj sklouzl z krimi do jakéhosi vztahového trojúhelníku a byznysu a kdo je ten záporný a kdo vlastně ten hodný. Nelíbilo se mi. Oběť molochovi nebo Sluneční bouře byly lepší.

Leona333
14.01.2021 3 z 5

Něco mezi detektivkou, psychothrillerem a příručkou kterak podnikat v zahraničí. Takový galimatyáš. Tak kniha na mně po přečtení působí. Vlastně nijak neurazila, ale ani ve finále nenadchla.

EliskaD
14.01.2021 4 z 5

Kniha se mi moc líbila, zhltla jsem ji během týdne. Knihy této autorky jsou na pomezí mezi detektivkou a románem. Autorka vykresluje pozadí jednotlivých postav - jejich dětství, zážitky... Střídá se současnost s minulostí. Dokonce se střídá úhel vyprávění jedné situace z pohledu různých postav. To mě moc bavilo. Když už jsem v závěru knihy myslela, že je po všem, příběh znovu vygradoval do dramatického závěru, který je v knihách autorky typický.

K této autorce mě přivedla zcela náhodně vybraná kniha Oběť Molochovi. Po jejím přečtení jsem vzala celou sérii od začátku (vše během cca 1,5 měsíce). Přirostly mi k srdci hlavní postavy a baví mě sledovat jejich životní příběh napříč jednotlivými knihami. Autorčin styl mi vyhovuje.

SilvieSisinka
30.11.2020 3 z 5

Pro mě průměrná detektivka.

čef
24.09.2020 4 z 5

Hodně netradiční tvar detektivky, místy to vlastně ani detektivka není. Kromě vražd resp. masakrů, je zde docela dost o podnikání v Africe, máme zde také láskyplné zámotky, pak je tady podivná malířka, a mnoho a mnoho návratů do minulosti, kdo byl jak šikanován ve škole, jaké kdo měl vztahy s rodiči a tak dále. Kupodivu se to číst dá, ale převratné dílo to asi není.

March
04.04.2020 3 z 5

Knížka není severskou krimi, dle mého spíše detektivní příběh. Takže vyreseni vraždy je vlastně až druhořadé, protože se v knize dozvídáš všechno možné, neni to jen o vyšetřování. A hodnocení? Zas tak spatne to nebylo, ale ani žádné wau...Konec otevřený...asi příprava na další díl...?

karin4338
11.02.2020 5 z 5

Rebeca sa stala postavou, ktorá sa konečne aktívne zapájala do vyšetrovania. Spoločnost Kallis Mining...veľmi zaujímavé. V tých vysokých kruhoch podnikania. :D

konformita
26.07.2019 5 z 5

Nečetla jsem předchozí díly. Napínavé, překvapivé. Konec na pokračování. Zmatená nuda to rozhodně není. Doporučuji.

tomas-j5882
18.06.2019 3 z 5

Zmatená nuda, ale dočetl jsem.

kap66
11.05.2018 2 z 5

Ta Rebecka má ale pech; autorka jí přidělí konečně úlohu, díky níž se může stát platným (i právoplatným) subjektem vyšetřování, ale samotnou práci policie (ve spolupráci s Rebeckou), tedy to, na co se nejvíc těším, vůbec nedotáhne do uspokojivého konce. Sama Rebecka tentokrát ukáže svou jiskřivou inteligenci naplno, orientuje se perfektně nejen v právu, ale i ekonomice a současné zahraniční politice (ale v úvahách o bývalém šéfovi jde inteligence nějak stranou). Faráři v autorčině rodné zemi už došli (jednoho ještě zabila v Africe, ale to už nestojí za řeč, bylo to zmíněno jen na pár řádcích), musela tedy zvolit nové téma. Nastudovala ho opravdu pečlivě, takže to chtěla využít - až tak, že výklady týkající se politiky, ekonomiky a korupce jsem trochu odbývala, protože, přiznávám, mě nudily.
Nad Åsou Larsson nelámu hůl, ale dám si od ní pauzu. Pořád platí, že způsob jejího psaní, tedy stylistická stránka, mi celkem vyhovuje. Hodnocení jejích dalších knih se tady na DK vylepšuje, tak to za čas zkusím znovu.

berila
14.01.2018 3 z 5

Třetí kniha od autorky a pro mě zatím nejslabší. Zdlouhavé popisování rodinných historií, neviděla jsem v tom žádnou vazbu na daný případ. Konec tedy odbitý, jako by autorka najednou nevěděla, jak vše vyřešit. Ale nečetlo se to zase tak špatně, tak dávám za 3.

soukroma
30.09.2017 2 z 5

Zklamání - takové nevěrohodné postavy, navíc jejich pečlivě popisované rodinné historie, podivná zápletka, proplétající podvody finančního světa a hrůzy afrických válečných konfliktů (takže se aspoň autorka vyřádila na nich, aniž by ještě sáhla po pedofilii), ostatně i Rebecca byla taková "nekonzistentní".

rekon
03.07.2017 2 z 5

Tak nějak jsem se nemohla začíst. Neustálé prolínání minulosti a současnosti, konec dost odbytý se spoustou otazníků.

Bustedka
04.06.2017 4 z 5

Po přečtení předešlého dílu, jsem se rozhodovala, zda se vůbec do stezky pustím. Chvíli mi to tedy trvalo, ale nakonec to bylo celkem fajn počtení. Prolínání času mi přišlo naopak zajímavé, byly to informace, které hrály podstatnou roli. Jediné co mi vadilo byly nadpřirozené schopnosti, které nemám ráda celkově v knihách tohoto typu, a tak nějak otevřený konec. Vlastně mám pár otázek, které mi zodpoví další díl.. Jdu se do něj pustit.

happy-smile
30.03.2017 3 z 5

Tak jo, zkusila jsem to do třetice a zjistila jsem, že toto opravdu není můj styl. Už se konečně nemotáme kolem katolické církve a tak můžu čestně říct, že ten pocit nudy není vybraným tématem, ale zřejmě zvoleným stylem. Je mi to líto, ale tuto sérii už zřejmě nedočtu.

kuruteku
05.02.2017 3 z 5

Všem se vyhovět nedá. A tak "lítání" v čase, v postavách se mi ve třech čtvrtinách knihy začalo zajídat. Ještě že "jatka" se tentokrát nedotkly třetí hlavní postavy.