Temná aréna

Temná aréna https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87940/bmid_temna-arena-Sfa-87940.jpg 4 195 29

Tento první román světoznámého prozaika se odehrává v poválečném Německu. Je to období norimberského procesu a okupačních zón, ale i doba nových možností pro poctivé i podnikavce bez skrupulí. Americký voják Walter Mosca se obohacuje obchodem na černém trhu. Válka udělala z tohoto 23letého mladíka drsného muže spoléhajícího jen na vlastní sílu. Jediným, na kom lpí, je něžná milující Hella, s níž má syna; když ji však tragicky ztrácí, nezadrží ho už nic na cestě násilí, na kterou se dal... Německá kritika označila Temnou arénu za nejlepší americký román o životě v poválečném Německu. Puzo v něm vykreslil události moderní historie i osudy hrdinů přesvědčivě a realisticky.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

The Dark Arena , 1970


více info...

Přidat komentář
Shindo
Shindo
30.01.2024 4 z 5

Drsný román s ťaživou atmosférou povojnového Nemecka, kde sú role presne definované, cigarety sú univerzálnym platidlom a úcta k porazenému nepriateľovi je len naoko.

Aj napriek tomu, že sa jedná o Puzovu prvotinu dávno pred Krstným otcom a vojnové romány nemusím, sa tento čítal naozaj dobre. Po dočítaní vo mne však doznieval pocit trpkosti a beznádeje.

iceVS
iceVS
27.09.2023 4 z 5

No... velmi chlapské... bylo tam samozřejmě hodně vznosných idejí, morálky, cti, touze po životě, ale asi mě to nijak moc nezasáhlo. A taky jsem se dost nudila, Kmotr to prostě není.
Ale ta rodinná hádka na začátku knihy, tak ta byla skvělá, to jsem se hodně bavila :-)


jana14
jana14
29.03.2022 5 z 5

Velmi dobré vylíčení situace v poválečněm Německu. Líbí se mi, že autor vůbec neidealizuje americké vojáky v okupační armádě. Chybí zde vlastně jednoznačně kladný hrdina. Temná doba, temno v lidech, smutný milostný příběh...

adelinka
adelinka
03.08.2021 5 z 5

Aj keď zo začiatku som sa ťažšie rozbiehala, tak sa to postupne pekne rozbehlo. Walter mohol po vojne zostať vo svojej krajine, ale nakoniec sa rozhodol inak. Vrátil sa do zničeného Nemecka, kde tajne dúfal, že ho tam bude čakať jeho nemecká láska, aj keď ho počas vojny v Amerike čakalo celkom iné dievča. Skôr taký smutný príbeh, vojna poznačili určite každého....

Humr
Humr
06.05.2021 5 z 5

Někdo tu porovnal autora s Remarquem. Nabízí se to, protože on také psal o hrdinech poznamenaných válkou. Mohl bych ale vyjmenovat tucet dalších autorů. Temná aréna je dle mého lepší než mnohem úspěšnější Mariův Kmotr. Amerika tu knihu nepřijala s takovým ohlasem, jaký Puzo očekával. Kniha mi připadá spíš taková hemingwayovská. Skvěle je popsaná ztracená generace a pocit frustrace z následného života. Báječně to vykreslil třeba film Návrat domů (1978). Zaráží mě, že v době kdy Hollywood vykrade každý lepší námět, co se ve světě chytil, je jedinou adaptací knihy český film Temná aréna z roku 1988.

Müller304
Müller304
01.05.2021 3 z 5

Slabší Remarque.

martisko3
martisko3
08.02.2021 3 z 5

Dobře zpracované téma poválečného Německa, kniha čtivá, i když v podstatě bez kladného hrdiny. Možná jsem od závěru čekala víc, 3,5*

DeepSea21
DeepSea21
08.08.2020 3 z 5

Těžký osud vojáka po návratu z fronty a jeho boj o přežití, snaha rozpoznat komu může důvěřovat.

technik1965
technik1965
17.03.2020 2 z 5

Ťažká kniha!!!

ViktorieMars
ViktorieMars
11.10.2019 3 z 5

Ikdyž bych tuto knihu nezařadila mezi Mariovy nejlepší kousky, četla se mi velmi dobře a vůbec nelituji času stráveného nad její četbou. Pro mě nádherný realismus, který vždy ocením.

PohlcenaKnihou
PohlcenaKnihou
14.04.2019 5 z 5

Poválečné Německo, americká okupační zóna. Témata jako vítěz, poražený, společné soužití, pochopení, vztahy mezi něm.ženami a američany, a pro všechny společné pokusit se srovnat s peklem, které každý prožil po svém, ale procházka růžovým sadem to nebyla pro nikoho. Název Temná aréna je výstižný, protože doba byla velmi temná, zážitky a zkušenosti z války ještě temnější a ačkoliv už je po válce je to stále těžké - pro Němce jako poražený národ, který nemá dostatek jídla, léků.. pro vítěze srovnat se s tím zlem v hlavě. Výtečně je to vykreslené právě u hlavního hrdiny Mosci, který ačkoliv je mladý (23 let) je citově vyprahlý zničený muž. Válka, ale i doba po ní, ukáže tu největší temnotu v lidech, kdy někteří poctivě, jiní velmi lstivě, se snaží přežít, vytěžit maximum z toho, co teď a tady jde. Použila bych frázi z jiné knihy (Zlodějka knih), kdy samotná Smrt, která nestíhá sbírat mrtvé ve válce, která se nestačí divit nad tím, co lidé dokážou, řekne sama pro sebe "Lidi mě děsí!" Skvělá kniha, skvělý příběh, zajímavé postavy, velmi zajímavá lokace místa a doby.

MirekMM
MirekMM
05.02.2018 5 z 5

Skvěle vykreslené postavy v prostředí zničeného poválečného Berlína.

lump23
lump23
02.02.2017 2 z 5

Knižka se mi líbila ,ale je dobře videt,ze je to Puzova prvotina.Co jsem zatim od nej četl,tak je to skoro nejslabši.Ale mam tohoto autora rád

danny_21
danny_21
13.07.2016 2 z 5

V kontextu s ostatnímu Puzovýni díly je prvotina Temná Aréna v mých očích dost nezajímavým příběhem o osudech jednoho životem nejistého amerického vojáka v poválečném Německu,který si chce užívat a neví jak se má vypořádát s vlastní odpovědností a stanovit si morální hodnoty - slabota 35 %

dominik123
dominik123
23.03.2016 4 z 5

Hneď na začiatok, musím povedať že je to moja prvá kniha od Maria Puza. Vyniká predovšetkým, svojím, svojským pohľadom na vojnu. Nemôžem však povedať že aj samotný dej a jednotlivé situácie, sú také dobré. Bohužiaľ práve to je najväčšia chyba, tohto románu. Približne v prostriedku, začne byť samotná zápletka, nie príliš zaujímavá. Kniha sa rozhodne nečíta ľahko, skôr naopak, bolo to pre mňa dosť ťažké čítanie. To, ale nie je zápor a ani klad. Jednotlivé postavy sú zaujímavo napísané, držia sa svojich zásad a pôsobia reálne. Aj keď ani oni s výnimkou hlavného hrdinu, nie sú až také zaujímavé. Samotný záver, ale takmer všetko, zachraňuje a dodáva dielu hlbší rozmer. A navyše je dosť nečakaný. Mario Puzo, dokázal vytvoriť kvalitné dielo, ktoré vojnu neprikrášľuje a ani nekarhá, zobrazuje ju proste takú aká bola. To je v prípade tohto románu výhra, alebo prípadne, trefa do čierneho. Dávam 80 percent.

R0RI
R0RI
22.02.2016 4 z 5

Mario Puzo tu odkrýva život v povojnovom Nemecku..príbeh Waltera z ktorého vojna urobila drsného chlapa a Helly. Osudy týchto hrdinov sú presvedčivé,len koniec knihy mohol byť ešte kúsok ďalej .Kniha sa mi páčila a nielen tým,že ju napísal môj obľúbený spisovateľ.

Smolda
Smolda
06.02.2016 4 z 5

Tato knih mi připomíná Remarkovy knihy - jak atmosférou celého díla tak i tím ne zcela dobrým koncem. 4z5

Peleus
Peleus
18.08.2015 4 z 5

Dosti syrové, mrazivé a skutečné.
Velmi doporučuji k přečtení. Svým způsobem pohled hlavního hrdiny na svět vhodně doplňuje psychologii postav z Kmotra - Homo homini lupus.

Note
Note
17.08.2015 5 z 5

Vynikajúca kniha. Zaujalo ma najmä vykreslenie charakteru hlavného hrdinu. Taktiež povojnové prostredie kde každý pohŕda každým a nikto nikomu neverí, bolo vykreslené realisticky a dokázalo okamžite pohltiť. Pre mňa spolu s Krstným otcom a Posledným donom najlepšia kniha od Puza ale aj celkovo jedna z Top 10 prečítaných kníh. Určite odporúčam.

Lolisha
Lolisha
12.08.2015 4 z 5

Napinave a super citanie, ale trochu iny Puzo, nez som navyknuta. Skor mi pripominal Remarqua.
Asi tym nemeckym povojnovym prostredim :)