Tekuté časy - Život ve věku nejistoty

Tekuté časy - Život ve věku nejistoty https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45462/tekute-casy-zivot-ve-veku-nejistoty-45462.jpg 4 51 11

Objevná pojednání Zygmunta Baumana o tekuté modernitě proměnila naše uvažování o současném světě. V této rozsahem nevelké knize autor zkoumá zdroje endemické nejistoty, která utváří naše životy dnes, a zároveň čtenáři předkládá stručný a přístupný úvod do svého velmi originálního náhledu na život v naší „tekuté“ moderní době, který ve větším rozsahu propracoval již ve svých předchozích knihách.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Filozofie

Vydáno: , Academia
Originální název:

Liquid Times , 2006


více info...

Přidat komentář

Ovar
10.05.2022 1 z 5

Typická práce syna svého národa.
Smutné, kam se posunula filosofie.
Ale, kdo má rád posedlost "tekutostí", prosím.

blonde_elis
02.01.2022 5 z 5

Velmi aktuální, občas náročné na čtení a pochopení, ale spousta opravdu chytrých a zajímavých myšlenek.


ZuzziŠ
26.03.2019 5 z 5

Bingo!

los
14.03.2019 3 z 5

podnětné, vybízí k polemice, koriguje po letech autor své názory? musím si přečíst jeho poslední knihu

janavan
21.01.2019 4 z 5

Sociologicko-filosofické dílo, které je dnes paradoxně snad aktuálnější než před těmi 13 lety, kdy vyšlo.

Dílo o tom, jaký je pro nás život v tekuté modernitě, v tekutých časech, pro které je typická vysoká individualizace, rozvolněnost sociálních vazeb a úpadek solidarity. To vše zejména v důsledku globalizace.

Člověka (laika) to přiměje zamyslet se nad místem, které v dnešní společnosti zastává, a jestli se mu to vlastně líbí nebo ne. Měl by si přečíst každý.

vmatusko
28.06.2018 3 z 5

Náročnejšie čítanie ale zaujímave. Tento múdry sociológ sa v knihe venuje najmä strachu, obavám, ktoré má dnešná spoločnosť a aký má vplyv tento strach vo vzťahoch.

mimka119
06.01.2018 4 z 5

Uvedomila som si mnoho vecí, knihu veľmi odporúčam, no je veľmi subjektívna a cítiť silnú rezignáciu autora. Svet vyfarbuje čiernobielo.

jardadr
15.11.2017 5 z 5

Jak je to možné, že tak útlá kniha se stala určitým symbolem doby? Tekuté časy. Pojem, kterému se rádi vysmívají lidé, kteří nikdy nic od Baumana nečetli, jsou líní se zamyslet, anebo žijí ve svých konzervativních dogmatech, které se neslučují s tímto pohledem na svět. O Baumanovi a jeho teorii se toho napsalo tolik (hlavně poté, co zemřel) a všechno bylo prakticky složitější, než jeho dílo samo o sobě. Je to účel? Já nevím. Je to prostě nešvar dnešní doby. Snad podvědomě recenzenti naznačují potencionálním čtenářům že tohle není pro ně, nemají-li dvě vysoké školy. Není to pravda, Bauman píše srozumitelně a přehledně. Píše skromně a snaží se trefovat hřebík na hlavičku. Čtěte ho prosím.

Tomas@S
03.11.2017 4 z 5

Chtel jsem si precist nejakou knihu od autora, o jehoz smrti a dile se objevilo nekolik zprav ve sdelovacich prostredcich. Nasel jsem v knihovne tuto knihu a celkem rychle ji i precetl. Bohuzel spoustu veci jsem nepochopil, chybely mi souvislosti. Autor podava spoustu zaveru, ale nevysvetluje proc, musel bych nejspise nastudovat spoustu dalsi literatury, na kterou se asi odkazuje. Tezko rict. Mozna nejaka jina publikace by byla vhodnejsi. Nicmene uvadene zavery jsou docela neprijemne hlavne pro nas, kteri zijou v techto tekutych casech. Nesvedci to ani o tom, ze by se to melo zmenit k necemu lepsimu. Spis to vypada, ze jsou nase casy stale tekutejsi.

Mayaku
16.06.2016 4 z 5

Bauman umí výborně pojmenovávat věci pravými jmény. Tato útlá publikace je spíše takovým stručným souborem skic jeho základních myšlenek o moderní tekuté době a jejím vlivu na uvažování nás všech, jež v ní žijeme. Na každý pád se to čte výborně :)

Zloba12
11.12.2012 1 z 5

Na těch pár kapitol a stránek jsem byl překvapen náročností čtení.