Těhotná vdova

Těhotná vdova https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/148117/bmid_tehotna-vdova-j1D-148117.jpg 3 12 5

Nejvýznamnější představitel současné anglické literatury situoval tento román na zámek v jihoitalské Kampánii, kde hlavní hrdina se svou přítelkyní a její kamarádkou tráví léto roku 1970. Autor zkoumá proměnu vztahů mezi muži a ženami, k nimž vedla feministická revoluce, a dochází k závěru, že nenaplněná očekávání často končila zklamáním a pocitem promarněného života. Jedinečný rozměr dodává příběhu Amisův nedostižný, vynalézavý jazyk, plný nečekaných metafor.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Plus
Originální název:

The Pregnant Widow , 2010


více info...

Přidat komentář

karel9045
19.06.2020 3 z 5

(SPOILER) Pokud jste milovníky klasické anglické literatury a klasiky vůbec a pokud vás baví dialogy, či postmoderní hrátky s formou, pak je Těhotná vdova Martin Amise to pravé pro Vás. V opačném případě se románu raději vyhněte širokým obloukem anebo se připravte na více než čtyřista stránek k nepřežití. Amis Těhotnou vdovu vyfutroval odkazy na desítky a desítky románů anglických i světových klasiků, které na konci knihy shrnuje dodatek překladatelky Věry Kláskové. A je jich požehnaně. Já bezpečně poznal jen Kafkovu Proměnu, takže v mém případě je to trochu házení perel sviním. Podobně laděný je i román Skořápka Iana McEwana. V Amisově Těhotné vdově nejde o děj v běžném slova smyslu, ale spíše o střídání scén nebo situací. Situací může být odpolední odpočinek u bazénu (téměř tři čtvrtiny knihy se odehrávají mezi zámeckým pokojem a bazénem), kde se sejde několik osob. Autor pak scénu dešifruje podle určitého klíče. Tím může být cokoli, třeba tlak vzduchu a teplota vody - Amisova fantazie je v tomto směru bezbřehá.
Skupina přátel (víceméně) spolu tráví dovolenou kdesi v jižní Itálii. Ubytováni jsou v zámečku patřící rodině jedné z osob. Hlavní postava knihy Keith se chce stát prestižním recenzentem a tak louská jeden klasický román za druhým - odtud ty aluze. Na zámeček přijel spolu se svojí přítelkyní Lilly, ale přítahuje ho její kamarádka Šehrezáda (!). Úmorně rozebírá své já, své motivace, pocity i libido. Srovnává (prostřednictvím klasiků), jak se v průběhu doby měnily způsoby svádění a erotiky. Postupně zjištuje, zvláště po příjezdu další dívky Glorie, že se nachází na prahu nového společenského i sexuálního řádu, kdy často dochází k obrácení mužské a ženské role. Ačkoliv v sexuálních termínech se Amis nijak nežinýruje, nemohl bych Těhotnou vdovu označit za erotický román. Žádných Padesát odstínů šedi pro náročné, ani žádný Norman Mailer. Amisův text je místy velmi těžký, plný intelektuální konverzace, existenciálních myšlenek i jisté bezvýchodnosti. V určitých pasážích jsem si říkal, že jen spisovatel jeho kalibru nebo Aubyna či McEwana je schopen takové brilance, u jiných měl chuť knihu okamžitě zavřít (v lepším případě). Tak či onak jsem se textem nakonec prokousal, ale pokud mohu doporučit těm, kdo od Martina Amise ještě žádnou knihu nečetli: sáhněte raději po Nočním vlaku nebo Šípu času. Knihy jsou to podstatě kratší a přesto, alespoň dle mého, mnohem zajímavější.

Crimble
25.05.2016 5 z 5

Začátek knihy opravdu překomplikovaný, přeskakování z různých prostředí a časových rovin, takže jsem byl taky na rozpacích. Ale postupem času se z toho všeho stává brilantní zpráva o svým způsobem přelomové době. V druhé půlce velmi zábavné, až jsem se nemohl odtrhnout.


alexandra0429
15.01.2015 2 z 5

Bohužel kniha me vubec nenadchla. Jedna z mala knih kterou jsem ani nedocetla.

iae
13.08.2014 4 z 5

Přečetla jsem během dovolené, příběh mě pohltil, ač byl místy umluvený a ač jsem se nemohla rozhodnout, zda se mi vůbec líbí. Každopádně jde o řemeslo na velmi dobré úrovni. Peněz nelituji a hodnotím čtyřmi hvězdami.

princesse
30.03.2014

Po týdnu jsem zvládla přečíst pouze 60 stran a marně pátrám o čem vlastně byly. :-( Bohužel vůbec mi kniha nesedla. Zkusím jindy, ale teď rozhodně nevím která bije.

Štítky knihy

anglická literatura Kampánie (Campania)

Autorovy další knížky

Martin Amis
anglická, 1949 - 2023
2016  86%Zóna zájmu
2001  75%Peníze
2003  82%Šíp času
2007  76%Londýnská pole
1996  72%Jiní lidé: Tajemný příběh

Kniha Těhotná vdova je v

Přečtených16x
Knihotéce2x
Chystám se číst8x
Chci si koupit3x