Teď je řada na mně

Teď je řada na mně https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432838/bmid_ted-je-rada-na-mne-hN2-432838.jpg 4 44 10

Šestnáctiletá Bri netouží po ničem jiném, než stát se tou nejúspěšnější raperkou všech dob. Slova a rytmus jsou celý její život. Briin táta býval undergroundová hip hopová legenda, bohužel ale zemřel dřív, než se stihl doopravdy proslavit. Bri je odhodlaná dotáhnou to mnohem dál a pomoct tak své rodině, která nemá peněz zrovna na rozdávání. Briina máma navíc nedávno přišla o práci, takže jim teď město hrozí dokonce i vystěhováním. Zatímco jim na dveře klepe exekutor a doma se hromadí účty, Bri si uvědomuje, že tohle je její chvíle – musí to dokázat teď, nebo nikdy...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež , Dívčí romány

Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

On The Come Up , 2019


více info...

Přidat komentář

Anie94
10.12.2021 4 z 5

Knizka byla ctiva. To ano. Budete fandit Bri od zacatku az do konce. Knizka navic resi zajimava a vazna temata, jako je rasismus. Co jsem pri cteni rozhodne ocenila byla bravurne vykreslena cernosska komunita i charaktery hlavnich postav.

Co mi vadilo, ale bylo to, ze misty to bylo az hodne tvrde, hodne vulgarismu, ale chaou, ze to bylo nutne k verohodnosti. Misty to bylo zbytecne natahovane a konec tak nejak vyznel do ztracena.

kikikrat
07.02.2021 4 z 5

Dávám knize 3,5*/4*. Když jsem četla Vypálenou nenávist, zamilovala jsem si ten příběh a hlavně hlavní hrdinku Star. Často jsem četla názor, že tato kniha je lepší a možná proto jsem čekala víc. Hlavní hrdinku jsem si neoblíbila vůbec.. pořád tolik nadávala na svět kolem sebe jakoby ona za nic nemohla. Naopak se mi líbilo prostředí rapu a témata jako drogy, rodina a život v Gardenu. Kniha jistě stojí za přečtení ale možná stačí jednou.


BetyN.
01.02.2021 4 z 5

Tato kniha má vážně bavila! Četla se fantasticky, stránky mi mizely pod rukama, takže jsem za pár dní měla dočteno. Řeší se v ní skutečně zajímavá témata (cesta za sny, popularita, dospívání, drogy, rasismus...) a jsou dobře zpracovaná. I když nemám ráda rap, čtení jsem si užila. Bohužel mi nesedla hlavní hrdinka. Chápu, že to neměla vůbec jednoduché a byla v pubertě, ale přesto... Ani nespisovnost a vulgarismy nejsou můj šálek kávy. Po dalších autorčiných knihách se pravděpodobně podívám a tento titul určitě mohu doporučit jako skvělý teenagerovský román ze současnosti, který je čtivý, napínavý a má přesah. 3,5*

Ajda300
05.01.2021 5 z 5

Krása nesmírná

Maara320
09.11.2020 5 z 5

Angie Thomas opět nezklamala. Přečetl jsem Vypálenou nenávist, která mě velice nadchla.
A kniha Teď je řada na mně v mém nadšení pokračuje. Kniha je o tom, jak je potřeba jít si za svými sny a nebát se, i když nejste z úplně ideálního prostředí. Doporučuji všemi pěti.

Damonka12
28.10.2020 4 z 5

Z knihy jsem nadšená, jediné, co mi tam nesedělo je prostředí rapu, protože je to žánr, který nemám vůbec ráda.

kalinkacz
25.10.2020 5 z 5

Angie Thomas je v zahraniční jednou z nejvýraznějších ya autorek... Do svých knih dává aktuální silná témata, u nás se jí ale takové popularity nedostalo... Vypálená nenávist, autorčina první kniha, se zabývá rasismem a dle mého názoru nebyla špatná, ale nijak se mě nedotkla... Oproti tomu Teď je řada na mně, to mě bavilo a dostalo dost... Rap obecně moc nemusím, ale tady mi vůbec nevadil... Hlavní hrdince jsem fandila... Musím říct, že rasismus v této knize je zasazen dost nenásilnou formou a na mě díky tomu vše zapůsobilo více než v případně autorčiny předchozí knihy... Takže za sebe tuto knihu mohu jen doporučit a doufám, že bude více vidět...

LilianaFalcon
20.10.2020 3 z 5

Svět je jedno velký nespravedlivý místo.
Hlavní hrdinka je puberťačka každým coulem, což je asi dobře, ale občas mě dost štvala. Navíc mi knížka přišla příliš dlouhá.

Luccinda
19.10.2020 4 z 5

Musím přiznat, že jsem se téhle knížky hodně bála. Hlavní hrdinka Bri se totiž touží stát úspěšnou raperkou a já a rap nejsme zrovna velcí kámoši. Moje obavy byly ale nakonec úplně zbytečné, a naopak mi přišlo skvělé, že autorka přišla s takhle originálním námětem.

Příběh se ale ani zdaleka netočí jen kolem rapu. Kromě toho tu máme dobře vykreslenou černošskou komunitu a řeší se tu také téma rasismu, které bylo do příběhu přirozeně zakomponováno. Hlavní hrdinka se snaží bojovat proti předsudkům, které vůči ní ostatní lidé mají, a poukazuje na to, že k lidem jiné barvy pleti se automaticky přistupuje trochu odlišně. Jenže mi přišlo, jako by autorka tyto předsudky částečně sama podporovala. Hlavní hrdinka se málem ocitla uprostřed války gangů, její teta prodávala drogy a všem to tam přišlo úplně normální. Dokonce i chování samotné Bri bylo občas dost přes čáru. Je teda pravda, že já jsem dost velká slušňačka, takže možná to přijde přes čáru jenom mně. Ale abych pravdu řekla, v tomhle prostředí, jak ho autorka vykreslila, bych rozhodně žít nechtěla.

Hodně se mi líbilo, jakou práci si autorka dala s vytvářením charakteru hlavní hrdinky. Ano, sice jsme si úplně nesedly, protože povahově je Bri můj úplný opak, ale i tak musím uznat, že jako postava se vážně povedla! A nejen ona, vlastně většina postav v knížce působila hrozně reálně. Díky tomu i romantická linka z příběhu přirozeně vyplynula.

Na závěr musím pochválit ještě styl psaní Angie Thomas a s tím i překlad, který se podle mě povedl. V textu byla použita spousta slangových výrazů, které vyzněly dobře i v překladu, a skvěle dotvářely prostředí, do kterého autorka příběh zasadila. A výborné byly také písničky, to byla fakt pecka!

Lily-fairy
27.08.2020 5 z 5

ČTENO V ORIGINÁLE
Vše, co chybělo Vypálené nenávisti, se tady objevuje. Autorka se vypsala a je vidět velký posun, zejména v plasticitě postav. Ty mi tenkrát přišly trošku nemastné neslané, ale tady ne. Zamilovala jsem si i popkulturní odkazy a slangový jazyk (doufám, že je v překladu zachován). Téma originální a důležité, zvlášť po protestech na jaře. A překvapivě tu byla i na ya velmi uvěřitelná romantika. Mohu jedině doporučit!

Štítky knihy

pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy další knížky

Angie Thomas
americká, 1988
2018  82%Vypálená nenávist
2020  79%Teď je řada na mně
2021  66%Blackout
2022  77%Růže v betonu

Kniha Teď je řada na mně je v

Přečtených57x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených5x
Knihotéce84x
Chystám se číst58x
Chci si koupit26x
dalších seznamech2x