Technodiverzita

Technodiverzita https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490263/bmid_technodiverzita-U5v-490263.jpg 5 4 2

Kniha spojuje politické texty Yuka Huie o vzestupu neoreakcionářství, konci osvícenství, budoucnosti kosmopolitismu, popandemické politice a planetárním myšlení. Analýza je založena na historickém, antropologickém a filozofickém zkoumání otázky technologie, která otevírá zcela novou perspektivu. Hui navrhuje pojem technodiverzity skrze zpochybnění současného způsobu chápání technologie jako antropologického a univerzálního a zastává se mnohosti kosmotechniky, která vyjadřuje různé technologické zkušenosti, které jsou kulturně a kosmologicky situovány. Znovuobjevení historicky dohledatelné a stále produktivní technodiverzity je klíčovým úkolem pro zpochybnění ontologických a epistemologických předpokladů moderních technologií a jejich limitů. Huiova analýza navrhuje aktualizované chápání technologie v antropocénu a planetární politiku za hranice technologické planetarizace. Překlad z angličtiny Vít Bohal, Václav Janoščík. Grafika Anymade Studio. Vychází v koedici s Hope Recycling Station.... celý text

Mathaeus
Mathaeus
31.12.2022 5 z 5

Kniha se dá koupit fyzicky v obchůdku na UMPRUM (po vstupu se nachází nalevo).

Mathaeus
Mathaeus
31.12.2022 5 z 5

Doporučuji. Velmi aktuální kniha připomínající vztah technologie a kosmologie daných civilizací v kontextu doznívajícího unipolárního světa.

Znovu připomíná, jak důležitá je pro vývoj a posun vpřed bohatost. Vzhledem k původu autora je nám též nabídnut pohled na "Západ" a jeho současné "neo-reakcionáře" zvenčí.

Autor navazuje na Heiddegera a rozvíjí své myšlenky, vyzdvihuje důležitost hledání nových "technik", jež by byly formovány jiným než osvícenským rozkladem jevů na měřitelné jednotky. Zároveň se vyhýbá častému závěru, ke kterému dochází západní reakcionáři, ti se někdy obrací k izolacionismu, ten však Yuk Hui nepodporuje. Jde mu o neizolovanou rozmanitost, která podněcuje nové vnímání.

Mimoto to místy působí, že se obrací mimo zavedené elity, aby tuto výzvu uchopili i lidé "zvenku slonovinové věže", kteří nemají dogmaticky nakódovanou mysl.

Bezpochyby jsem nepostřehl a bohužel podrobně nepochopil všechno, co autor sděluje. Doufám, že u nás překlad nezapadne a titul se dostane k co nejvíce lidem, kteří budou schopni se jí inspirovat a vtělit nové myšlenky do reality (já na to bohužel nemám dostatečné schopnosti, jsem knihou jen obohacený uvnitř)
(V současném okamžiku knihu nemám úplně dočtenou)


Autorovy knížky

Yuk Hui
čínská
2022  90%Technodiverzita

Kniha Technodiverzita je v

Přečtených6x
Knihotéce2x
Chci si koupit2x