Taumur

Taumur https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427077/bmid_taumur-NzL-427077.jpg 4 9 4

V podivné říši rudého draka, kde nemůžete koupit Bibli v žádném knihkupectví ani si ji vypůjčit v knihovně, utíkají lesem Taumur, Miria a její dva bráškové. Snad najdou tajnou stezku, která je zavede do bezpečí před strašáky. Miria dokonce nalezne mnohem víc – samotného Beránka, na něhož je i rudý drak krátký. Dobrodružná cesta temným lesem od autorky známého románu pro děti Popoupo je rámována příběhy z dějin spásy, z nichž Taumur a Miria čerpají odvahu a naději.... celý text

Duchovní literatura Pro děti a mládež Pohádky
Vydáno: , Paulínky
Originální název:

Taumur , 2019


více info...

Přidat komentář

kacaabba
22.01.2022 4 z 5

Od autorky jsem četl Popoupo, tak mám neblahou tendenci tuto knihu s ní srovnávat. Ale to by bylo nespravedlivé. A ještě jedna podstatná změna při čtení dvou autorčiných knih: Popoupo jsme ještě četli dohromady s dětmi, tuto knihu už jsem četl sám. Jenže kniha byla napsaná pro (rodiče a) děti. Těším se na nějaký budoucí komentář vás, čtenářů s dětmi!

KolSkřítek
16.02.2020 4 z 5

V knize je zjednodušeně popsáno, jak se žije lidem v nesvobodném světě. Vyprávění se prolíná se základními příběhy z Bible. Jsou velice pěkně převyprávěné. Přemýšlím, jestli tuto knihu dokážou pochopit i děti, které nikdy o Bohu neslyšely.... Pokud knihu budou číst děti samy, bylo by dobré s nimi o knize mluvit.
Hledá-li někdo jen dobrodružnou knihu, doporučuji Popoupo.


Kfi
17.12.2019

Úžasná knížka, která tomu, kdo nezažil, dětem i odrostlejším, dává poznat atmosféru komunistické nesvobody. Krátký napínavý příběh dětí se čte se jedním dechem. Velice rychle vtáhne čtenáře do děje. Úsporně a přitom výstižně zachycená doba i prostředí dává čtenáři intenzivní pocit, že ten jiný svět zažívá na vlastní kůži. Příběh dětí se prolíná s příběhem bible. Chronologické velice stručné převyprávění kompletního biblického příběhu je netradiční, zajímavé a dává smysl i v propojení s příběhem dětí. Konec příběhu není jednoznačný, ale vyznění knížky, že za komunizmu nebylo lépe, docela jistě. Na knížce mě uchvátily i poetické ilustrace. I díky nim mě pohladila po duši.

Elmo
29.11.2019 4 z 5

Taková alegorie na komunistický režim pochopitelná pro děti. Místo komunistů je ale "říše Rudého draka", místo pionýrů Průkopníci, místo pohraniční stráže jsou "strašáci" a na vodítku mají "lidožrouty", místo udavačů StB jsou "straky".
Jakub z křesťanské disidentské rodiny potká hlavní hrdinku (s dvěma sympatickými bratříčky, kterým říká Upíři, protože ji vysávají :-D). Ta se postupně dozvídá o tom, že Rudý drak není všemocný a hlavně jsou jí postupně vyprávěné biblické příběhy. Ty jsem přeskakoval, protože je znám, ale hlavní příběh mě velmi bavil. Pro vysvětlení dětem, jaké to za komunismu bylo, ideální čtivo s výrazným křesťanským přesahem. Neskončí to sice přímo happyendem, ale brečet u toho děti taky nebudou.