Tatínek píše paměti

Tatínek píše paměti https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/308641/mid_tatinek-pise-pameti-3w0-308641.jpg 4 171 27

Mumini / Muminovci série

< 4. díl >

Jednoho letního dne se muminkův tatínek pustí do psaní pamětí. Vzpomíná na bouřlivé mládí plné nádherných snů a velkých činů. Líčí, jak utekl z nalezince, neohroženě se vydal do světa a s novými kamarády Bedřiškem, Piplou a Kryšánkem podnikl dalekou a nebezpečnou plavbu na neznámý ostrov, a poté z mořských vln zachránil budoucí muminkovu maminku. Přečtěte si jeho podivuhodná dobrodružství.... celý text

Pro děti a mládež Pohádky
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Muminpappans memoarer , 1950


více info...

Přidat komentář

Calinda
02.04.2024 5 z 5

Kouzelná knížka pro děti, u které se zcela jistě pobaví i dospělí, takže ideální kniha pro společné čtení. Hlavní postavy mají natolik výrazné a rozdílné charaktery, že si každý rychle najde svého oblíbence, pokud si nezamiluje rovnou všechny. Mě nejvíc bavil ješitný tatínek, ustrašený poděs Kryšánek a salámista Pipla. Musím vyzdvihnout i výborně vykreslené prostředí, pak už stačí jen trocha fantazie a máte pocit, že jste na Mořké harvě taky. Ráda si přečtu i další díly.

Strašidlo se dostavilo přesně ve dvanáct hodin a ohlásilo se trojím dutým zavytím.
„Tady jsem!“ proneslo svým nenapodobitelným způsobem a pokračovalo: „Třeste se, vy smrtelníci, před pomstou zapomenutých kostí!“
„Ahoj!“ ozval se Pipla. „Co pořád žvaníš o nějakých starých kostech? Čí jsou? Proč se o ně nepostaráš samo?“

„Maminka se nás vždycky večer snažila poděsit strašlivými příběhy. Povídala a povídala a nakonec se sama začala tolik bát, že jsme museli být skoro celou noc vzhůru, abychom ji uklidnili...“

Dopietzsche
26.03.2024 5 z 5

Neposlouchejte Bambuly. Přečetl jsem si to po čtvrt století, a je to ještě úžasnější, než kdysi! Doporučuju! (& dávám znovu plný počet hvězd, i když jsem hodnotil už na minulém profilu! Hlídači parku ať si nakašlou! Už jen Pipla si plný počet hvězd zaslouží!)


MoonR
27.05.2023 3 z 5

Toto je prvá knižka, čo som od nej prečítala. Oceňujem nový fantazijný (prírodný) svet, no nejak som sa nevedela do neho naplno spontánne ponoriť (takých častí bolo iba zopár). Keď tak nad tým premýšľam, možno to bolo (okrem iného) aj tými kresbami, vôbec mi nie sú sympatické. Najviac ma rozosmial duch a Park prekvapení :D.. každopádne, pokračujem v ďalších dieloch ;)

Víla
10.04.2023 5 z 5

Četla jsem od ní všechno, co mně přišlo do ruky. Jeden kamarád muminkova táty v téhle knize tvrdí, že měl tatínka, který studoval trigonometrii, až mu vousy sklesly, a až se všechno z posledních sil naučil, přišla morana a snědla ho. Z jejích knížek většinou neplynou žádná poučení, je to dokonale vymyšlená, umělecky parádní oddechovka. S tím citátem však souhlasím, taky nic nedělám na sílu. Vystihuje ducha zatím všech jejích knížek.

roman9739
11.02.2023 4 z 5

Musím se přiznat, že jsem původně neměl v úmyslu uvádět ve svých seznamech tuto knihu - ne snad ze studu, ale protože mumínky považuji za jistou libůstku, kratochvíli, něco zcela vzdáleného statistikám.
Jenže ona je ta kniha vážně dobrá! Magická, zmatená, rozcuchaná, potměšilá, ale i poučná; dokonce natolik, že jsem si z ní vypsal několik citátů...¨
Takže ji, i ty další ze série zanesu do plnohodnotných statistik.

ujira
24.06.2022 1 z 5

Posloucháno v audioversi, ale ani tak jsem to nemohla překousat, hrozná hloupost. Mumínci snad nemohou oslovit ani dětského čtenáře, naše pohádky a pohádkové příběhy pro děti měly vždy vysokou úroveň, tak snad neklesneme.

Vidlička
17.03.2022 4 z 5

Muminkův tatínek je dobrej retard! :-DDD
Myslím, že krásu knížky ocení až dospělí, protože tolik úžasné ironie a sarkasmu jsem už dlouho neviděla! Děti si zase pošmáknou na dobrodružstvích a na ilustracích obě skupiny. Musím konečně zkouknout i seriál. (Zkoukla, je přeslazenej a vůbec nemá tu knížkovou atmosféru, škoda, ale zas bude čas na jiný seroše)

Jirok
01.02.2021 5 z 5

Nádherně milý humor

Fortuna7
30.10.2020 2 z 5

Tak Mumíni vážně nejsou můj šálek čaje

temna.vila
27.10.2020 3 z 5

Oproti ostatním dílům je tenhle trošku slabší, ale pořád se jedná o milou záležitost.

Tilte
23.06.2019 4 z 5

"Bambula mi dala na oháňku pečeť a na tu vyrazila magické číslo třináct, poněvadž už měla dvanáct nalezenců. Všichni byli stejně vážní, poslušní a pořádní, protože bambula je bohužel častěji myla, než brala do náruče."

Knihomolka052
20.03.2019 5 z 5

Našla jsem tuto knihu ve třiceti letech na půdě a hned jsem ji začala číst.Na mumínky jsem se jako dítě dívala ješte na polském programu,avšak kniha předčila jak animovanou hranou verzitak i mou fantazii.Nádherně napsáno,skvělý příběh..moc mě to upoutalo a za pár hodin mi bylo líto že nemám další.Je mi skoro čtyřicet,ale mumínky čtu i dětem a tak sním dodnes????

vandalka
22.02.2019 3 z 5

Tenhle díl Muminka mě bavil zatím snad nejmíň, a mojí čtyřletou dceru též - vyprávění o tatínkově mladí, často psané nadnesenými a dětem vzdálenými slovy, nebylo tak zábavné a poutavé jako předchozí díly, ale byla tam samozřejmě i řada světlých bodů - lepitlapkové, Mimla a její děti, strašidlo, Eduard a v neposlední řadě Bedřišek a jeho vynálezy - díky nim si příběh asi nejvíc užil můj šestiletý syn :)

Devil-Ivet
13.12.2018 5 z 5

Další z pohádkových muminkovských dílů. Tentokrát je to psáno z tatínkova pohledu a je to vážně skvělé. Okamžitě jsem se začetla a prožívala dobrodružství spolu s tatínkem. Jedna z nejlepších knih :)

Margherita_N
19.11.2018 5 z 5

Tatínek prožil v mládí spoustu dobrodružství, když se odvážně vydal z domova, na každém kroku pak potkal kamaráda a spolu se plavili na tak trochu kouzelné lodi. Někdy sice tatínka v zažívání dobrodružství brzdili jeho druhové, kteří se po cestě usadili v práci nebo manželství, ale ač z toho byl muminkův tatínek rozladěný, vždycky nakonec jen trochu brblal. :) Zvláštní je podle mě to, že spousta postav - včetně hlavních - nemá jména a jsou určeny jen svým "druhem" a příbuzenským vztahem, zatímco ostatní jména mají. Ale na to si čtenář zvykne, i na ten trochu nezvyklý pohádkový humor, kdy mořského psa rozsedne jiný tvor a tatínek ve zkratce popíše, jak byl pes na kaši. :) I proto, ale také pro některé narážky a myšlenky je to víc pohádka pro dospělé. Moc hezká.

jarki
31.08.2018 5 z 5

Mumínci jsou báječní, miluji je už od malička. Až teď jsem se k této knížce dostala, začátek muminků jsem neznala a dokonale mě naladila zpět do dětství. Vřele všem doporučuji...

Maanna
02.03.2018 5 z 5

Je to sice vyprávění pro děti, ale mnohé vtipy a úvahy ocení asi víc dospělí. Pro mě je to správný lék na chmury a těžkou hlavu. Proč si jen tak nevyrazit za dobrodružstvím do světa a aspoň si představovat zhýralý život s hatifnaty...
Následující "citát" není doslova z knížky, jen jak si ho pamatuji, ale je můj oblíbený: "Šel jsem zase domů. V hlavě se mi hemžily myšlenky, pro které jsem bohužel neměl vůbec žádné použití a poprvé se mi stalo, že mě vůbec netěšilo myslet sám na sebe.... Zjistil jsem, že je mi až příjemně, pokud se nechám zaplavit náležitě hlubokými chmurami, vzdychám a zírám na moře. Cítím tak strašnou lítost nad sebou samým. Je to úžasný prožitek."

Verushe
03.12.2017 2 z 5

Nijak zvášť mě kniha nezaujala.

Loginus
13.06.2017 5 z 5

Kniha plná fantasie a zábavy. Navíc skvělý humor, který mi dokonale sedl. Ostatní knížky od autorky mě už tolik nezaujaly, ale tahle je skvělá.

MOu598
28.04.2017 5 z 5

Miluji Mumínky. Více v komentáři u autorky.
Skoro celé v ich formě, jako paměti tatínka. Nové postavičky - rodiče a příbuzní těch postaviček v dalších knížkách.
Plné "hlubokomyslných" myšlenek.
Citát:
"Nemáme čas. Hrajeme si."

Štítky knihy

finská literatura

Autorovy další knížky

Tove Jansson
finská, 1914 - 2001
1990  90%Čarovná zima
2000  94%Čarodějův klobouk
1999  86%Cesta za tatínkem
2002  90%Kometa
2003  92%Bláznivé léto

Kniha Tatínek píše paměti je v

Právě čtených3x
Přečtených250x
Čtenářské výzvě24x
Doporučených10x
Knihotéce130x
Chystám se číst23x
Chci si koupit11x
dalších seznamech4x