Tatínek je úchyl / Tajemství ohnivých koulí

Tatínek je úchyl / Tajemství ohnivých koulí https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/211353/bmid_tatinek-je-uchyl-tajemstvi-ohnivych-xt6-211353.png 3 15 5

Z obou románů Miloslava Švandrlíka, dnes už klasika české humoristické literatury, na nás dýchá osobitý a laskavý humor. V prvním je hrdinou otec Jan Novák, který náhodně v sobě objeví zcela netušené schopnosti a talent, jimiž se však vystavuje i smrtelnému nebezpečí. Druhý vypráví o tom, jak se národní umělkyni Marii Majerové zjevovala na dobříšském zámku nad postelí ohnivá koule a jaké následky z toho - včetně politických - plynuly.... celý text

Přidat komentář

m2056
05.09.2023 2 z 5

Tak tohle mě moc nechytlo bohužel vše člověku nesedne.

Kontryhelka
01.05.2021 5 z 5

Prima vtipná oddychovka, která stojí za přečtení. Sympatický hňup tatík Novák má najednou mimořádné schopnosti a přivádí tím své okolí a nejbližší rodinu do infarktových situací. Výborné čtení.


feyer
31.01.2021 2 z 5

Autor oba romány skvěle rozehrál, ale v jejich průběhu je pokazil. Zpronevěřil se při tom nepsaného zákona, podle kterého se humoristický román nesmí zabývat ničím, co čtenáře zatíží - v prvém případě autora nechal přijít o obě nohy vinou jeho dcery, ve druhém případě zbytečně zatěžoval zločiny sadistického postavy. V obou případech zcela zbytečně. V obou románech také autor nevyřešil zásadní otázky - v prvém případě neobjasnil, co se to vlastně "tatínkovi" po celou dobu dělo, ve druhém případě - tajemství ohnivých koulí vůbec nevyřešil, takže po celý román si chystal čtenáře na něco, co nakonec nepřišlo. Pokud chtěl autor napsat tragi-humoristické příběhy, pak na to měl čtenáře předem upozornit. Bohužel je v obou případech jen zcela zbytečně znechutil. I přes úctu, kterou k autorovi stále přechovávám, hodnotím oba romány spíše do mínusu.
(K celkovému špatnému dojmu přispívá i samo vydavatelství, když v knize použilo ilustrace, které vůbec nekorespondují s textem obou novel, a když v textu neopravilo pravopisné chyby.)

twigxi
12.12.2019 3 z 5

Cetla jsem pouze prvni povidku. Uz od zacatku jsem vubec nechapala co to ma byt a kam to smeruje... abych nakonec zjistila, ze vubec nikam.
Nemuzu tomu ale uprit originalitu a uz vubec nemuzu rict, ze bych se u cteni nudila. Docela prijemna oddechovka.

Martin_Eli
23.07.2017 odpad!

Přečetl jsem "Tatínek je úchyl". Celá knížka je naprosto šílená, ale nikoliv v dobrém slova smyslu. Hlavní hrdina je najednou nadám mnoha talenty (kde k nim v padesáti přišel, zůstává nevysvětleno). Všechny hlavní postavy se chovají zcela nesmyslně (zejména hlavní hrdina). Knihu jsem dočetl zejména z toho důvodu, že jsem prostě pořád nevěřil tomu, že to někdo napsal (a někdo reálně uveřejnil, vytisknul a prodával v knihkupectvích). Dočetl jsem, ale skřípal jsem u toho všemi zuby. Strašná knížka, Švandrlík to umí mnohem lépe!

Kniha Tatínek je úchyl / Tajemství ohnivých koulí je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce32x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x