Tanky, které zachránily Izrael

Tanky, které zachránily Izrael https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/267573/bmid_tanky-ktere-zachranili-izrael-267573.jpg 5 9 3

Se vzpomínkami velitele tankového praporu Avigdora Kahalaniho, které zpracoval krátce po válce na Jom kipur v roce 1973 a které pozoruhodným způsobem přispívají k poznávání oněch dějinných událostí na Golanských výšinách, se možná někteří z vás setkali již dříve. Dovolili jsme si jeho dílo doplnit, zejména o nové fotografie, o kresby tanků typu Centurion a o film OZ 77 na DVD s českými titulky, který je právě o veliteli izraelského 77. praporu 7. tankové brigády a lidech kolem něj. Věříme, že knihu si rádi přečtou nejen ti, kteří se zajímají o historii podávanou právě formou vzpomínek a autentických poznámek, ale například i bývalí vojáci, veteráni, kteří vědí, jak se v těžkých bojových okamžicích formují nejen vztahy mezi lidmi, ale například i vztahy těchto lidí ke své technice. Domníváme se, že kniha má vypovídací hodnotu i z takticko-operačního pohledu, a to takovou, že by mohla sloužit i jako studijní materiál pro dnešní velitele jednotek, a to nejen tankových.... celý text

Žánr:
Válečné , Literatura naučná , Vojenství

Vydáno: , Magnet Press (ČR)
Originální název:

The Heights of Courage , 1975


více info...

Perseus
Perseus
12.05.2021 5 z 5

Velmi zajímavá kniha psaná z pohledu velitele tankové brigády během války v roce 1973 na Golanských výšinách. Popisuje jak těžké je velet svému tanků a zároveň koordinovat pohyb dalších jednotek, starat se o své podřízené jako přítel, ale zároveň být velitelem.
Minus dávám za chybějící mapovou přílohu, takže při popisu postupu a bojů čtenář neví, o čem je řeč.
Ale přesto pokud hledáte knihu, kterou napsal skutečný účastník bojů, tak je toto určitě dobrá volba.

Finn123
Finn123
27.07.2017 5 z 5

Naprosto skvělé.Přečetl jsem na jeden zátah.
Starost a péče jeden o druhého (žádný izraelský voják se nesmí nechat bez pomoci, je-li v ohrožení),o vytvořené hodnoty ( dojemná obava,aby jejich tanky při přesunu nerozbily novou silnici- a to ve chvíli,kdy byly bombardovány syrským letectvem!!!) , promyšlené akce s co nejméně ztrátami na životech,dokonalý technický servis (přímo na frontě), zásobování a v neposlední řadě důraz na zdravotní péči,to spolu s odvahou a nezměrnou touhou uhájit svou zemi přineslo Izraeli vítězství.
Arabům nic nepomohla velká přesila, ani zrádné načasování útoku na velký svátek-Jom kippur.


Smolda
Smolda
26.01.2017 5 z 5

Jedna z mála vojenských knih, která pro mě byla velice čtivá a záživná. Ukazuje jak dobře vycvičena armáda dokáže porazit mnohem silnějšího protivníka. A hrdinství izraelských vojáků bránící svoji zem proti zničení.